Kuzey Kore'de karantinayı ihlal eden kişi kuruşuna dizilerek infaz edildi

Kuzey Kore koronavirüs
Kuzey Kore'de karantinayı ihlal eden kişi kuruşuna dizilerek infaz edildi

Asya medyası, Kuzey Kore'de koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini ihlal eden bir kişinin halka açık bir şekilde kurşuna dizerek infaz edildiğini aktardı.

Dünyanın en dışa kapalı ülkesi Kuzey Kore'de kapalı Çin sınırında kaçakçılık yapmakla suçlanan kişinin koronavirüs (Kovid-19) tedbirlerini ihlal ettiği gerekçesiyle halka açık bir şekilde kurşuna dizilerek infaz edildiği iddia edildi. Asya medyasında yer alan haberlere göre, ölüm cezasına çarptırılan kişinin 50'li yaşlarında ve Çinli iş ortaklarıyla kapalı olan sınırdan kaçakçılık yaptığı ifade edildi.

SINIR MUHAFIZLARINI DENETLEMEK İÇİN ÖZEL BİRİM KURULDU

Kuzey Kore yönetiminin, sınır muhafızlarını kontrol etmek ve kaçakçılık yapmadıklarından emin olmak için muhafızları denetleyen özel birimler görevlendirdiği belirtildi.

Kuzey Kore resmi olarak ülkede koronavirüs vakası olmadığını iddia ederken, Kim Jong-un rejimi 'ultra yüksek düzeyde acil karantina önlemleri' getirerek, sınırdaki görevli askerlere Çin sınırından izinsiz girenleri vurma emri verildi.

MANTIKSIZ ÖNLEMLER ALIYOR

Güney Kore istihbarat teşkilatı NIS, geçen hafta Kim'in Pyongyang'da bir tecrit emri verdiğini ve virüsü uzak tutmak için denizde balık tutmayı yasakladığını söyledi. İstihbarat yetkilileri, Kim'in salgın tedbirlerini ihlal edenlere karşı 'aşırı öfke' gösterdiğini ve 'mantıksız önlemler' aldığını söyledi. 

"1 KİLOMETREDEN FAZLA YAKLAŞANI VURUN"

Kuzey Kore lideri Kim Jong-un'un, koronavirüse (Covid-19) karşı önlem olarak ülkesinin Çin ile olan sınırlarındaki muhafızlara gerçek mermi dağıtılması ve 1 kilometreden fazla yaklaşanın vurulması emrini verdiği, Kim Jong-un'un ülkesinin Çin ile olan sınırlarındaki muhafızlara gerçek mermi dağıtılmasını emrettiği  iddia edilmişti.

KORONAVİRÜS BİLGİSİ ALINAMIYOR 

Ülke dışından bazı uzmanlar, Kuzey Kore'deki olası bir Kovid-19 salgınının etkisinin, tıbbi malzeme eksikliği ve sağlık hizmetleri altyapısındaki eksiklik nedeniyle son derece büyük olabileceği değerlendirmesinde bulunuyor. 

Kuzey Kore, yeni tip koronavirüsün yayılmasını önlemek için ülkede alınan acil önlemler çerçevesinde sınırlarını kapatmış, ülkeye turist girişini yasaklamış, okulların açılışını ertelemişti. 

Kuzey Kore'de şimdiye kadar kaydedilen herhangi bir Kovid-19 vakası olmadı ancak ülkede binlerce kişinin, virüsün bulaşmış olma ihtimaline karşı tıbbi gözetim altında tutulduğu ifade ediliyor. 

Çin ile sınırların kapatılmasından bu yana Kuzey Kore'de ekonomik zorlukların arttığı da belirtilmişti.

Tüm dünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgınında dahi ülkeden hiçbir vaka ve can kaybı bilgisi alınamamış olması, Kuzey Kore'nin dünyanın en izole ülkesi olduğunun bir göstergesi olmuştu. 

MAYIS AYINDA DA BİR ÇİFTİN VURULDUĞU İDDİA EDİLDİ

Çin'e yakın Ryanggang bölgesinden olan 50'li yaşlarındaki çift, Ocak ayından bu yana kapalı olan sınırdan kadının 14 yaşındaki genç yeğeniyle birlikte kaçmaya çalışırken yakalandığı, çiftin hiçbir duruşma yapılmadan infaz ekibi tarafından idam edilirken, kadının yeğeninin ise reşit olmadığı için idamdan kurtulduğu ifade edilmişti. 

Kaynak: DHA

Kuzey Kore koronavirüs