'Ketamin' verilen kişilerde alkol kullanımı azaldı fakat...

'Ketamin' verilen kişilerde alkol kullanımı azaldı fakat...

Londra Üniversitesi Akademisi tarafından yapılan deneysel bir deneme, tek dozluk 'ketaminin' yoğun alkol alanların alkolü azaltmalarına yardımcı olabileceği sonucuna vardı.

İnsanların neden içmek istedikleriyle ilgili hatıralarını bozmak için sakinleştirici kullanıldığında, bu kişilerin daha az içtikleri ve içme dürtülerinde dokuz ay boyunca azalma olduğu ortaya çıktı. 

Araştırmacılar, ketaminin alkol ve diğer bağımlılıklar için yararlı bir tedavi olabileceğini söylerken, uzmanlar bulguların daha fazla araştırma gerektirdiğini belirtti.

KETAMİN NEDİR? 

Ketamin, Ulusal Sağlık Hizmeti'nde (NHS) yaygın olarak anestezik, yatıştırıcı ve ağrı kesici olarak, aynı zamanda hayvanlarda da yaygın olarak kullanılır. Halüsinojenik etkileri nedeniyle, "parti ilacı" olarak da düşünülmektedir. Ancak bu amaçla kullanıldığında vücuda ciddi zarar verebilir ve ölümcül olabilir.

Ketamin, hükümet tarafından B Sınıfı bir ilaç olarak sınıflandırılıyor; yani almak, taşımak, yapmak veya satmak yasa dışı...

Eğlence amaçlı kullanım riskleri ise şöyle belirtildi; ciddi mesane sorunları, duygusal hastalıklar, karışıklık, hafıza problemleri, kas felci, halüsinasyonlar, depresyon, geriye dönük anılar. 

ÇALIŞMA SONUÇLARINDA NELER BULUNDU?

Çalışma, bir haftada 30 tane 50'lik bira içen -önerilen sınırın beş katı- ancak alkol bağımlılığı tanısı koyulmamış ve tedavi görmeyen 55 erkek ve 35 kadını içermekteydi. 

Öncelikle, bira ve diğer içeceklerin resimlerini gösterip, içme dürtülerini ve verdikleri keyfi değerlendirmeleri istendi, ardından bir bira verdiler.

Sonra, üç gruba ayrıldılar:

işlem tekrarlandı, ancak bira yerine, damar yoluyla küçük bir doz ketamin verildi. 

işlem tekrarlandı, ancak bira yerine damar yoluyla plasebo (ilaçmış gibi verilen madde) verildi.

İşlem tekrarlanmadı ve damar yoluyla küçük bir doz ketamin verildi.

Takip eden dokuz ay boyunca, her üç grubun da alkol alma oranları azaldı. Ancak ilk grupta daha büyük iyileşme görüldü. Alkol alımlarını yarıya indirmiş, daha sınırlı günlerde alkol almışlar, küçük bir miktar bira verildiğinde, daha az içip, bundan daha az keyif aldıkları ortaya çıktı. 

UZMANLAR NE SÖYLEDİ?

Londra Üniversitesi Akademisi'nde araştırmacı yazar ve psikofarmakolog olan Dr. Ravi Das "Bu, oldukça mantıklı ve ulaşılabilir bir yaklaşımın ilk göstergesi. Bağımlılıkları olan insanlar için tedaviyi daha iyi hale getirmek istiyoruz, bu yüzden şimdi tam donanımlı bir klinikte denememiz gerekiyor." dedi. 

Sheffield Üniversitesi'nde psikoloji profesörü olan Matt Field ise, bulguların "umut verici" ve "daha fazla araştırmaya değer" olduğunu ancak, alkol tüketiminde eşi benzeri görülmemiş uzun süreli düşüşleri sağladığı söylenen ketamin kullanımının hatıraları yeniden yazarak ödüllendirdiği iddialarını desteklemek için daha büyük araştırmalar gerektiğini belirtti. 

Exeter Üniversitesi'nden psikofarmakoloji profesörü olan Celia Morgan, "Ketamin bağımlılık yaratan bir maddedir ve mesaneye verdiği zararları, kaza risklerini de beraberinde getirir, bu yüzden bağımlılıklara meyilli gruplarda kullanırken dikkatli olmalıyız. Ama bu, ketamin ve anıları ileriye taşımaya çalışan önemli bir çalışma." dedi. 

alkol tedavisi alkol bağımlılığı araştırma