Kendi kendine tank kullanmayı öğrenen adam

Rusya Ukrayna
Kendi kendine tank kullanmayı öğrenen adam
Rus yapımı T-72 tankları 1969 yılında kullanılmaya başlandı. Fotoğraf: Reuters

Ruslar Ukrayna'da çok sayıda tank kaybetti. Bazı tanklar füzeler ile vurulurken, bazılarının yolda yakıtının bittiği ifade ediliyor. Ukraynalılar bu tankları ele geçirirken tank kullanmayı bilen personel konusunda bir sıkıntı var. Daha önce sadece otomobil kullanmayı bilenler artık tankçı.

Bugün Rusya’nın Ukrayna’yı işgali üzerinden 100 gün geçti. Aradan geçen bu 100 gün boyunca Buça gibi büyük katliamların yanı sıra, Mariupol gibi şehirlerin bombalandığını canlı yayınlardan takip ettik. Ukrayna ordusu savaşın başından bu yana savaş uçağı istediğini batılı ülkelere yineliyor. Batı farklı teçhizatlar ile bu talebe cevap vermekte. ABD Başkanı Joe Biden Ukrayna’ya Rusya topraklarını vurabilecek menzilde silahları hiçbir zaman vermeyeceklerini söyledi.

Ukraynalıların cephanesinin bir bölümünü ise el koydukları Rus ordusunun mühimmatları oluşturuyor. Ukraynalı askerler bir yandan batıdan gelen Javelin gibi tanksavarları kullanmayı öğrenirken, diğer yandan da el koydukları Rus mühimmatları savaş alanında nasıl kullanacaklarını çözmeye çalışıyor.

Bu çaba içerisindeyken tank kullanmayı öğrenen bile oldu. Yakiv, Andrei, Eugen ve Viktor ülkelerini savunmak için günlerdir orduda mücadele ediyor. Doğru düzgün uyku uyumuyorlar ve konserveden başka bir şey yemiyorlar. 38 yaşındaki Yakiv en yaşlıları. 1 Mart tarihinde savaşmaya başlamış. “Rusların geleceğini biliyorduk, o sebeple bütün Nazi sembollerimizi bodruma sakladık” diye olaylara direnebilmek için tiye alıyor.

Javelin füzesinin rotası

'OTOMOBİL KULLANIYORDU, ŞİMDİ TANK KULLANIYOR'

Dört asker bugün birlikte hareket ediyor. Kaldıkları yerin üst katında Ruslardan el koydukları T-72 ve T-64 tankları var. 24 yaşındaki Andrei’nin savaş öncesinde küçük bir otomobili vardı ve bu otomobili kız arkadaşını kuaförden almak dışında pek kullanmıyordu. Mart ayının başından bu yana haki rengi üzerinden çıkarmayan genç adam, şu an tanktan ateş etmeyi öğrendi. Tankı kullanmayı öğrenen Eugen ise ülkenin bu kısmında Rus tanklarının Ukrayna tanklarının dört katı olduğunu söylüyor. Başkan Volodimir Zelenski savaştaki her bir Ukraynalı askere 7 Rus askerinin düştüğünü ifade etmişti.

Ukrayna ordusuna her gün yüzlerce insan gönüllü olarak yazılsa da ordunun profesyonel askerlere ihtiyacı var. Özellikle tankçı ihtiyacından söz ediliyor. Örneğin bundan 50 yıl önce yapılmış bir Rus T-64 tankını kullanmak oldukça zor. Kilolu biri içine bile sığamıyor. Ukraynalı askerlerin anlatımına göre bazı Rus tankları ele geçiriliyor, bazen de Rus askerleri tanklarını geride bırakıp karargahlarına dönmek zorunda kalabiliyor. Bazı tankların yolda benzini de bitebiliyor.

Batı, Rus tanklarının imha edilmesi için Javelin füzelerini Ukrayna'ya gönderiyor.

Kendi kendine tank kullanmayı öğrenen adam - Resim : 2

'İŞGALCİLERİ ÜLKEMİZDEN KURTARACAĞIZ'

T-64 ve T-72 tanklarının ansızın patlayabileceği konusunda da uyarılar var çünkü içindeki mühimmatın eski olması inflak riskini katlıyor. Ukraynalı asker Viktor artık tankı cep telefonunu kullanır gibi kullanabiliyor ve şunları söylüyor: “Toprağımızı, kasabalarımızı, şehirlerimizi ve ailemizi koruyoruz. Bu savaşı kazanacağımız ve işgalcileri ülkemizden çıkaracağımız kesin çünkü hayatımız buna bağlı.”

Ukrayna ordusu Nisan ayının başında yaptığı açıklamada 680 Rus tankının imha edildiğini belirtiyordu. Rusların Ukrayna’da bu kadar tank kaybetmesinin sebeplerinden biri ise müttefiklerinin Javelin tanksavar füzelerini bu ülkeye göndermesi. Aynı zamanda Birleşik Krallık da NLAW isimli tanksavarları Ukrayna'ya gönderdi. Hatta ABD’de bir ara bu kadar çok Javelin gönderilmemesi gerektiği ülkenin kendi stoklarının eriyeceği konusunda bir tartışma da çıktı.

İngiliz askeri ve siyasi analiz merkezi Royal United Services Institute’dan (RUSI) Nick Reynolds, bazı Rus tanklarının kötü sürüşten dolayı da çalışamaz hale geldiklerini aktarıyor. Ukrayna hükümeti vatandaşlarına el koydukları Rus tanklarını hükümete vergi gerekçesiyle bildirmelerine gerek olmadığını, onlara ganimet olarak el koyabileceklerini söyledi.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı El Pais'te Jacobo Garcia imzasıyla yayımlanan 'Aprendiendo a luchar con los tanques arrebatados al enemigo ruso' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Rusya Ukrayna