Katar'dan Türkiye'ye yangınla mücadelede destek talimatı

Türkiye Katar
Katar'dan Türkiye'ye yangınla mücadelede destek talimatı

Türkiye'nin pek çok bölgesinde çıkan orman yangınlarını söndürme çalışmaları sürerken, Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 3 yangın söndürme uçağı gönderileceğini bildirdi. Katar Emiri Tamim bin Hamad Al-Thani de Türkiye'deki orman yangınlarıyla mücadeleye katılmak üzere ekip gönderilmesi talimatı verdi

Orman yangınlarıyla mücadele eden Türkiye’ye bir yardım eli de Katar’dan geldi. Katar Emiri Şeyh Tamim bin Hamad Al-Thani, Katar Uluslararası Arama ve Kurtarma Grubu İç Güvenlik Gücü "Lekhwiya"dan bir ekibin Türkiye’ye gönderilmesi için talimatını verdi.

Katar Emiri Al-Thani’nin talimatının ardından Katar Başbakanı ve İçişleri Bakanı Halid bin Halife bin Abdulaziz’in İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ile telefonda görüştüğü öğrenildi. Görüşmede, Halife bin Abdulaziz’in Katar’ın kardeş ülkesi Türkiye’deki orman yangınları için duyduğu üzüntüyü dile getirdiği ve yaşanan can kayıpları için Türkiye'ye başsağlığı dilediği belirtildi. Görüşmede ayrıca, iki kardeş ülke arasındaki stratejik iş birliğini güçlendirmenin yollarının da ele alındığı aktarıldı.

İSPANYA VE HIRVATİSTAN'DAN UÇAK GELECEK

AB Komisyonundan yapılan açıklamada, Türkiye'nin AB Sivil Koruma Mekanizmasını harekete geçirdiği, acil karşılık olarak AB Komisyonunun, Hırvatistan'dan 1 Canadair uçağının, İspanya'dan 2 Canadair uçağının gönderilmesi için harekete geçtiği belirtildi.

Bu yangın söndürme uçaklarının "rescEU" adlı Avrupa sivil koruma varlıkları içinde yer aldığı kaydedilen açıklamada, AB Acil Müdahale Koordinasyon Merkezi'nin Türk makamlarıyla düzenli temas içinde olduğu ifade edildi.

AB Komisyonunun kriz yönetiminden sorumlu üyesi Janez Lenarcic, AB'nin bu zor zamanlarda Türkiye ile tam dayanışma içinde olduğunu belirterek, "Daha fazla yardım sağlamaya hazırız." ifadesini kullandı.

"DEVAM EDEN 8 YANGINIMIZ VAR"

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, orman yangınlarının en yoğun yaşandığı bölgelerden olan Muğla’nın Marmaris ilçesindeydi. Bakan Pakdemirli, sabahın ilk saatlerinden itibaren helikopterle bölgede incelemelerde bulundu. 28 Temmuz itibariyle çıkan yangınlarla ilgili genel bilgi veren Bakan Pakdemirli, “Öncelikli meteorolojiden başlayayım. Hava oldukça kuru. Yüksek sıcaklıklar devam ediyor. Çarşamba dahil, nem oranında düşüklük devam ediyor olacak. 1 hafta boyunca kuru ve sıcak hava devam edeceği söyleniyor. 28 Temmuz - 1 Ağustos arasında çıkan yangınların bilançosu olarak 125 yangın çıkmıştır. 117 yangın ya tamamen söndürüldü. Ya da kontrol altında. Soğutma çalışmaları devam ediyor. Şu anda devam eden 8 yangınımız var” diye konuştu.

"VATANDAŞLARIMIZDAN 'UÇAK GÖREMİYORUZ, HELİKOPTER GÖREMİYORUZ' SERZENİŞLERİ DUYUYORUM"

Yangınlarda kullanılan araçlarla ilgili bile veren Bakan Pakdemirli, "Genel olarak tüm bu yangınlara 16 uçak, 9 İHA, 45 helikopter, 6 yönetim helikopteri, 1 insanız helikopter, 708 arazöz, 120 iş makinası, 4 bin 800 personelle mücadelemiz hem havadan hem de karadan devam ediyor. Muğla özelinde ise ben vatandaşlarımızdan bazı serzenişler duyuyorum. ‘Uçak göremiyoruz. Helikopter göremiyoruz’. Muğla özelinde 4 uçak 1 İHA, 17 helikopter, 185 arazöz, 93 itfaiye, iş makinası, 414 araç, 55 ambulans, 1457 personelle çalışmalarımız devam ediyor" şeklinde konuştu.

YUNANİSTAN: YARDIMA HAZIRIZ

BBC Türkçe'nin haberine göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias, Türkiye'deki yangınların yayıldığı 29 Temmuz'da "Türk dostum Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nu telefonla aradım, kendi seçim bölgesi olan Antalya'da çıkan yangınlardan dolayı duyduğum samimi üzüntülerimi dile getirdim ve kendisine Yunanistan'ın yangın söndürme faaliyetleri için her türlü yardımı vermeye hazır olduğunu söyledim" açıklamasını yapmıştı. Yunan hükümeti, ülkede çıkan yangınlara rağmen Türkiye'den talep geldiği anda Yunan itfaiye ve kurtarma birimlerinin yardıma gönderilmesi teklifinin halen geçerli olduğunu açıkladı.

 

Kaynak: İHA

türkiye Katar yangın