Karabağ'da 35 yıl sonra bir ilk

Azerbaycan Dünya haberleri Rusya

Azerbaycan Kızılayı ve Rus Kızılhaçı'nın koordineli şekilde yola çıkardığı yardım tırı Hankendi'ye ulaştı. Böylece Azerbaycan üzerinden 35 yıl sonra ilk kez Hankendi'ye doğrudan bir araç girişi oldu.

Karabağ'da yaklaşık 35 yıl sonra bir ilk yaşandı. Rus Barış Güçleri'nin geçici olarak konuşlandığı Azerbaycan topraklarına Ağdam üzerinden bir araç ulaştı. Rus Kızılhaçı'nın yardım tırı Hankendi'ye insani yardım taşıdı.

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ayhan Hacızade, Rus Kızılhaçı'nın Azerbaycan Kızılayı ile koordineli şekilde Karabağ'daki Ermeni nüfusu için gönderdiği yardım tırının Hankendi'ye ulaştığını duyurdu.

Hacızade, Hankendi'deki sözde rejimin tüm engelleme ve provokasyonlarına rağmen tırın hedefine ulaşmasının olumlu bir adım olduğunu belirtti.

Ayrıca gelişmenin Ağdam-Hankendi yolunun açılması için de önemli bir ilerleme olduğu yorumunu yaptı.

Hacızade, Laçın-Hankendi ve Ağdam-Hankendi yollarının eş zamanlı açılması konusunu da değerlendirdi.

Hacızade, "Azerbaycan her iki yolun uluslararası Kızılhaç Komitesi aracılığıyla eş zamanlı olarak kullanılmasına rıza gösterdi. Maalesef bu anlaşmaya Ermenistan'ın Karabağ bölgesinde oluşturduğu sözde rejim engel oldu. Azerbaycan tarafı, Ağdam-Hankendi yoluna paralel olarak Laçın sınır kontrol noktasından sınır ve gümrük prosedürleri uygulanmak kaydıyla malların Kızılhaç aracılığıyla taşınmasına yönelik koşulları oluşturmaya hazırdır" ifadelerini kullandı.

Azerbaycan Kızılayı'nın Karabağ'da yaşayan Ermeniler için gönderdiği 40 ton un yüklü 2 yardım tırı da Rus güçlerinin Ağdam-Hankendi yolundaki kontrol noktasında yaklaşık 2 haftadır bekletiliyor. Tırların geçişi, Karabağ'daki Ermenilerin sözde yönetimince engelleniyor.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan Karabağ Kızılhaç Rus Hankendi