Kapibaralar işini biliyor! Bilimsel olarak ispatlandı!

Japonya
Kapibaralar işini biliyor! Bilimsel olarak ispatlandı!

Kapibaralar dünyanın en büyük kemirgenleri. Bu sevimli dostlarımız bunun yanında muhtemelen dünyanın en büyük keyifçileri arasında da yer alıyor! Bilim insanları kış günlerinde uzun sıcak banyolar yapmaya bayılan ve Japon kaplıcalarında yaşayan bu hayvanları inceledi. Peki onlardan ne öğrenebiliriz?

Dünyanın en büyük kemirgenleri olan kapibaralar sevimli görüntülerinin yanı sıra oldukça dirençli canlılar. Sıcaklığın -25 santigrat dereceye kadar indiği koşullara dahi dayanabiliyorlar. Oldukça tüylü olan bu otçul canlılar suda da çok kabiliyetliler. Ancak bu dostlarımızın sudaki kabiliyetleri sadece rahat hareket edebilmek ve boğulmamak ile sınırlı değil...

Kapibaralar adeta huzura ermenin sırrına ulaşmışlar diyebiliriz. Hatta bunun bilimsel olarak ispatlandığını da belirtmekte fayda var. Peki biz kapibaralardan bu konuda bir şey öğrenebilir miyiz? Bilimsel çalışmanın amacı da bu...

Güney Amerika'ya özgü olmalarına rağmen bu tıknaz tüy yumakları, Japonya'nın neredeyse tüm hayvanat bahçelerindeki kaplıcalarda tembellik ederek yaşamlarını sürdürüyorlar. Genel olarak dost canlısı olan bu yaratıkların kaplıcada 'chill' bir vaziyette takılırken, hallerinden çok mutlu oldukları aşikar.

Hatta YouTube'da soğuk bir kış gününde sıcak kaplıcada huzura eren kapibaraların sayısız videosunu bulabilirsiniz. Bu videolar yorgun bir günde zihninizi boşaltmanıza da yardımcı olacak.

Ancak Japonya'daki araştırmacılar, banyo yapan kapibaraları bir adım daha ileri götürdüler ve bilimsel olarak, bu sevimli yaratıkların suya daldıklarında oldukça rahat olduklarını ve kaplıcaların ciltlerini nasıl iyileştirdiğini kanıtladılar.

DOKUZ KAPİBARAYI GÖZLEMLEDİLER

Yamaguchi Üniversitesi'nden zooloji profesörü Tohru Kimura ve öğrencisi Kengo Inaka, yaşları 2 ile 12 arasında değişen dokuz kapibarayı gözlemleyerek, yaratıkların banyo yaptıkları zamanlar boyunca notlar aldılar. Hayvanlar, üç hafta boyunca her gün 30 dakika, 35 santigrat derece sıcaklıktaki suda yıkanırken, araştırmacılar kemirgenlerin ne kadar “rahat” göründüklerini ölçtü.

Prof. Kimura araştırmak için neden özellikle kapibaraları seçtiğini açıklarken, “Banyo yapmaktan keyif alıyormuş gibi görünen çok az hayvan var” ifadelerini kullanıyor.

Suda ve karada yaşayabilen kapibaralar genellikle su kütlelerinin yakınında yaşarken bulunur, bu da araştırmacıların hayvanların kaplıcalarda banyo yapmaya nasıl tepki verdiğini ölçmesini kolaylaştırdı. Prof. Kimura, bu harika yüzücülerin Güney Amerika'nın ılıman iklimlerinden geldiklerini vurguluyor ve Japonya'nın soğuk kış aylarında ısınmak için de kaplıcalara daldığının altını çiziyor.

Lakin girişte de belirttiğimiz gibi bu hayvanlar soğuğa dayanıklı denebilecek hayvanlar ve haliyle kaplıca sevgilerinde biraz keyif düşkünlüğü de pay sahibi... Zaten yapmaları gereken başka bir şey yoksa sıcak bir banyoyu tercih etmek gayet mantıklı!

Kapibaralar işini biliyor! Bilimsel olarak ispatlandı! - Resim : 1

RAHATLIK SKALASI!

Rahatlığı ölçmek için kapibaraların yüz ifadeleri çok önemliydi. Araştırmacılar, hem yaz hem de kış aylarında hayvanların yüzlerce fotoğrafını çektikten sonra, üç ana kategoriye ayrılan bir rahatlık ölçeği geliştirdiler: Sakin, rahat ve açıkça rahat.

Kulakları ne kadar geniş ve ileriye dönük olursa bu hayvanlar o kadar az rahat hissediyor demektir. Gözleri tamamen kapalıysa ve kulakları yana ve geriye doğru açılmışsa bu, kapibaraların açık bir şekilde rahat olduklarını gösteriyor.

Kapibaralar işini biliyor! Bilimsel olarak ispatlandı! - Resim : 2

Burada gözler daha kritik. Rahat bir banyo esnasında kapibaraların göz kapakları, neredeyse uyuyormuş gibi barışçıl bir şekilde sarkıyor... Araştırmacılar ayrıca, sürekli banyo yaptıktan sonra kapibaraların cildinin ne kadar parlak ve pürüzsüz hale geldiğini de ölçtüler.

Japonya'nın sert kışında kapibaraların normalde yumuşak olan derilerinin sertleştiği ve kuruduğu gözlemlendi. Ciltleri nem açısından ölçülen kapibaraların banyo sayesinde parlak bir cilde sahip oldukları ortaya çıktı. Kaplıcalar ayrıca kemirgenler için dermatolojik açıdan oldukça faydalı.

KAPİBARALARDAN NE ÖĞRENEBİLİRİZ?

Kış günü sıcak bir banyodan ve daha nemli bir cilde sahip olmaktan hoşlanan bu kapibaralar insanlar için de mesaj veriyor. Hepimizin kapibaralar kadar geniş imkanları ya da vakti olmayabilir ancak bunun faydalı olduğu da açık.

Prof. Kimura “Japonya'nın birçok harika kaplıcası var. Bu tür banyoların sağlığa faydaları hakkında daha fazla bilimsel araştırma yapılması gerekiyor, ancak umarım bu, herkesi sağlığını korumak ve uzun yaşamak için kaplıcalara gitmeye teşvik eder” diye konuşuyor.

Aynı zamanda uzmanlar da sıcak banyonun baş ağrısına iyi geldiğini, rahat bir uykuya dalmaya yardımcı olduğunu, kasları gevşettiğini, cildi temizlediğini ve vücudu rahatlattığını söylüyor.

[email protected] 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı Vice'ta “Scientists Actually Measured How Comfy Capybaras Feel When Bathing in Hot Springs” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel