Joe Biden gençleri nasıl kaybetti?

ABD Joe Biden
Joe Biden gençleri nasıl kaybetti?

ABD Başkanı Joe Biden, ara seçimler yaklaşırken oldukça sıkıntılı bir durumda. Demokratlar'ın güvendiği genç seçmenler yapılan araştırmalara göre her geçen gün Biden'dan desteğini çekiyor. Peki Joe Biden genç seçmenleri nasıl kaybetti?

ABD Başkanı Joe Biden'ın önündeki en büyük sorunlardan biri genç seçmenler... Neredeyse tüm anketlerde görüldüğü üzere Biden'ın 18-34 yaş arası ABD vatandaşları arasında desteği ciddi biçimde düşmüş durumda. Düşüş beyaz Amerikalılar arasında çok daha belirgin bir şekilde görülüyor. Ancak uzmanların genel hatlarıyla değerlendirmesine göre bu düşüş o kadar da şaşırtıcı değil.

Gençler, Joe Biden'ın seçim kampanyası sürecinde öne sürdüğü vaatlerin çoğunu gerçekleştirmediğini düşünüyor. ABD tarihinin hem sosyal hem de ekonomik olarak en yıkıcı dönemlerinden birini geçirdiğini düşününce bunun da Biden'a olumsuz bir yansıması olduğu aşikar.

YAŞ İLERLEDİKÇE...

Seçmenlerin en gençleri izole edilmiş, okuldan ve arkadaşlarından uzak kalmış, geleceğe dönük beklentileri noktasında tereddüt içinde iki yıl geçirdi. İki yıllık pandemi süreci sona ermiş ya da eriyor olabilir ancak salgının getirdiği sosyal ve ekonomik yük öylece ortada duruyor. 18-34 yaş arası seçmende yaş ilerledikçe sıkıntılar da boyut değiştiriyor. Bu grubun en yaşlıları üniversite kredileriyle ve kredi kartı borçlarıyla boğuşuyor, ev satın alamıyor, metropol dışına sürükleniyor...

Joe Biden gençleri nasıl kaybetti? - Resim : 1

Gözle görülür bir şekilde hayatın daha pahalı bir hale geldiğine, enflasyonun aldıkları zammı geçtiğine tanık oldular. Birçoğu siyasete ilgisiz kalmak isteyen bu kitle, seçtikleri partinin değişimi getirmekte nasıl başarısız olduğunu ve karşı cephenin nasıl radikalleşebileceğini gördü. Bu durumun hayal kırıklığı yarattığı rakamlara da yansıyor.

ZOR GÜNLER VE ÜÇ TEORİ

Ara seçimlere az bir zaman kala, Bay Başkan'ın partisinin tarihsel olarak ara seçimlerde düşüş gösterdiğini de düşünürsek Demokratlar'ı zor günler bekliyor. Genç seçmenler Demokratlar için oldukça önemli. Biden'ın 2020'de farkı yarattığı grup onlar oldu. 2016'ya nazaran kaydedilen yüzde 11'lik artış rekabetçi eyaletlerde neredeyse sonucu belirledi.

Aktivistler, düşünce grupları, anketörler ve gençlerle yapılan çok sayıda görüşmeden sonra, gençlerin özellikle Biden'a ve genel olarak Demokratlara karşı duyduğu hoşnutsuzluğun ve hissettiği hayal kırıklığının nedeni üzerine üç teori ortaya çıktı:

  • Başarısız ilerici politikalar
  • Ekonominin durumu
  • Liderlerin pandemiye verdikleri kaotik tepkiler

RAKAMLARLA BÜYÜK DÜŞÜŞ...

Navigator Research'ün düzenli olarak yaptığı çalışmalara göre Biden, 1 Ocak 2021 tarihinde 18-34 yaş arasında destek oranı yüzde 66 seviyesindeydi. 1 Kasım 2021'de bu oran yüzde 49'a geriledi. 1 Nisan 2022 verileri ise yüzde 53 seviyesinde. Yüzde 25 ile başlayan desteklemeyenlerin oranı ise 1 Şubat 2022'de yüzde 46'yla zirveyi görmüştü. 1 Nisan itibarıyla bu oran ise yüzde 41 seviyesinde.

Quinnipiac Üniversitesi'nin araştırmasında ise tüm yaş grupları arasında Biden'ı desteklemeyen grupların başını yüzde 58'le 18-34 yaş arası çekmekte. Biden'ın en düşük destek gördüğü grup da yüzde 21'le bu yaş aralığı zira kararsızların ve cevap vermeyenlerin oranı yüzde 21 olarak öne çıkıyor.

Navigator, Biden'ın destek oranının Ocak 2021'den beri yüzde 13 düştüğünü gösterirken Civiqs 21 puanlık, Gallup ve Quinnipiac ise 23 puanlık bir düşüşe işaret ediyor.

Bu düşüşü anlamak için yukarıdaki üç teoriyi açmakta fayda var:

GENÇ SEÇMENLER BIDEN'IN DAHA İLERİCİ OLMASINI İSTİYOR

Gençler Biden'ın, verdiği aktivist, cesur ve dramatik sözleri tutamadığını düşünüyor. Öğrencilerin eğitim kredilerine bir çözüm getirilmemesi akıllardaki yerini korumakta. En azından kısmen de olsa bir af gelmesini bekleyen gençler aynı zamanda kapsamlı bir göçmenlik reformu ve silah kontrolü reformu da bekliyor. Lakin ara seçimden Cumhuriyetçiler'in güçlenerek çıkması bunların tamamen önüne geçebilir.

EKONOMİ İYİ DEĞİL VE SORUMLUSU BIDEN

ABD'de görülen tarihi enflasyon, metropollerde kiraların da artmasına neden oldu. Hayat pahalılığı, büyük istifa dalgası ve artan borçlar dikkat çekiyor. Gençlik örgütü NextGen America'nın başkanı Cristina Tzintzún Ramirez, “Genç Amerikalı yetişkinler, Amerikan tarihinde ebeveynlerinden daha kötü durumda olan ilk nesil” diyor. Problem tamamen Biden'la alakalı olmasa da gençler hükümetin gereken çabayı göstermediğini düşünüyor.

KAOTİK SALGIN YÖNETİMİ

Koronavirüs pandemisinin üzerinden iki yıl geçti ancak ABD'de kimse tam olarak ne olduğunu bilmiyor. Biden, halka virüsle yaşamayı önerirken maskeler çıktı, serbest yazın etkisi 2021 sonbaharında görüldü... Hükümet aşı konusunda başarılı olsa da sürecin Biden ve kurmayları nezdinde bulanık ilerlemesinin güveni sarstığı ifade ediliyor.

*Vox, Civiqs, Gallup, Quinnipiac

Kaynak: Web Özel

ABD Joe Biden