Japonya'da sağlık sistemi tıkandı, Başbakan 'Ülkenin lideri olarak çok üzgünüm' dedi
Japonya'da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında sağlık sisteminde tıkanma yaşanıyor. Başbakan Suga Yoşihide salgını gereğince denetleyemediklerini belirterek, "Tıbbi hizmet sağlayacak sistem eksikliğinden halk endişe duyuyor." dedi.
Başbakan Suga, Temsilciler Meclisi oturumunda, ana muhalefetteki Anayasal Demokrat Partisi (CDP) milletvekili Tsujimoto Kiyomi’nin yönelttiği, "Hastanelere yer bulamayıp evlerine geri gönderilen ve hayatını kaybeden Kovid-19 hastalarına" ilişkin soruyu yanıtladı.
Suga, "Hastaneye getirilme sonrası sistemi devreye sokmak bizim görevimiz. Vazifem icabı, sistemi gereğince denetleyememekten dolayı oldukça üzgünüm. Tıbbi hizmet sağlayacak sistem eksikliğinden halk endişe duyuyor." diye konuştu.
Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarına yönelik halk arasında çeşitli endişelerin yer aldığının farkında olduğunu kaydeden Suga, buna rağmen gerekli tedbirlerin alındığı ve "güvenli turnuvaya" yönelik hazırlıkların sürdürüleceğini belirtti.
"ÜLKENİN LİDERİ OLARAK ÇOK ÜZGÜNÜM"
Covid-19 salgını nedeniyle 11 eyalette olağanüstü hal (OHAL) uygulanan Japonya'da Başbakan Suga, salgın sürecini yönetme konusunda muhalefetin eleştirilerine hedef oldu. Japonya Anayasal Demokrat Partisi Meclis Üyesi Kiyomi Tsujimoto, sağlık sisteminde yaşanan yoğunluk nedeniyle bazı Covid-19 hastalarının hastaneye yatırılamadığını tekrarladı. Evde hayatını kaybeden hastalar olduğunu kaydeden Tsujimoto, Suga'ya, "Durumdan dolayı sorumluluk hissediyor musunuz" diye sordu.Suga ise halkın sağlık hizmeti alma konusunda endişelerinin olduğunu belirterek, "Ülkenin lideri olarak çok üzgünüm" ifadelerini kullandı. Suga, sağlık sistemini güçlendirmenin hükümetin görevi olduğunu da sözlerine ekledi.
YATAK KAPASİTESİ
Kyodo haber ajansının araştırmasına göre, salgın nedeniyle olağanüstü hal (OHAL) uygulanan 11 eyalette, virüs testi pozitif çıkmış 15 binden fazla hastanın hastaneye yatırılma ya da otele yerleştirilme sırası beklediği ortaya çıktı.
Buna göre Tokyo'da 7 bin 500, Saitama'da 1169, Çiba'da 2 bin 328 ve Osaka kentinde 1410 kişinin sıra beklediği belirtildi.
Kapasite sıkıntısı sebebiyle hastalar evlerinde beklemeye zorlanırken, bazılarının bu şartlarda hayatını kaybettiği belirlenmişti.
Japonya'da ise Kovid-19 vaka sayısı 373 bin 43'e, virüse bağlı can kaybı sayısı 5 bin 311'e yükseldi. Ülke geneli 996 kişi yoğun bakım servislerinde Kovid-19 tedavisi görüyor.
ENDİŞELENDİREN TABLO
Japonya’da polis teşkilatının açıkladığı verilere göre, geçtiğimiz Mart ayından bu yana yaklaşık 200 Covid-19 hastasının sağlık merkezleri dışında hayatını kaybettiği bildirilmiş, yaklaşık 35 bin Covid-19 hastasının da kendini evde izole ettiği gündeme gelmişti. Hastanelerin kapasite yetersizliği nedeniyle Covid-19 hastalarını kabul edemediği kamuoyuna yansımıştı.Japonya'da bugün doğrulanan 3 bin 305 vaka ile toplam vaka sayısı 372 bin 501'e ulaşmış, son 24 saatte 74 kişinin yaşamını yitirmesiyle can kaybı sayısı da 5 bin 281'e yükselmişti.
GELİŞİGÜZEL TEST UYGULAMASI BAŞLIYOR
Japonya’da yeni tip koronavirüs (Kovid-19) ile mücadele kapsamında kentlerin kalabalık noktalarında gelişigüzel toplu PCR test uygulaması martta başlayacak.
Kyodo ajansının haberine göre, Japonya hükümeti Tokyo, Osaka gibi Kovid-19 vakalarının düşüş trendi göstermediği metropollerde günlük PCR testi uygulaması başlatacak. Buna göre, sadece semptom gösterenler ve temas haritasında belirenler değil, halk gelişigüzel olarak PCR testlerine tabi tutulacak.
İhale sahibi firmalarca düzenlenecek ve tüm masrafları merkezi hükümetçe karşılanacak testler havalimanları, şehir merkezleri, firma ve üniversitelerde uygulanacak. Test noktalarında alınan mukus ve salya numuneleri sonuçları hem bireylere gönderilecek ham de anonim istatistikler için arşivlenecek.
Sonuçlar, olası bir vaka patlamasına karşı erken tedbir kapsamında yapay zeka yardımıyla analiz edilecek.
Kaynak: AA