Japonya'da koronavirüs ölümlerinde yeni rekor

Japonya koronavirüs
Japonya'da koronavirüs ölümlerinde yeni rekor

Japonya'da Covid-19 ölümleri salgın başından bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaşarak günlük 104 oldu. Japonya Başbakanı Suga en kısa sürede aşılama çalışmalarına başlanacağını söyledi

Covid-19 vakalarındaki artış nedeniyle ilan edilen olağanüstü hal (OHAL) uygulamasının ülkenin 11 eyaletinde devam ettiği Japonya'da salgında kritik bir eşik aşıldı. Ülkede virüs nedeniyle 1 günde hayatını kaybedenlerin sayısı ilk kez 100 sınırını aşarak bugün 104'e ulaştı. Bugün doğrulanan 5 bin 320 enfeksiyon ile ülke genelindeki bilanço 341 bin 492'ye yükselirken, ölü sayısı da 4 bin 700 oldu. Durumu ciddi olan Covid-19 hastalarının sayısı da rekor kırarak bin 1'e ulaştı.

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga bugün yaptığı açıklamada hükümetin aşılama çalışmalarının hızla başlatılması için yürütülen çalışmalara öncülük edeceğini söyledi. Suga ayrıca, sürece farklı bakanlık ve kurumların dahil olması nedeniyle Japonya İdari ve Sivil Hizmet Reformları Sorumlu Bakanı Taro Kono'dan aşılama seferberliğini koordine etmesini istediğini açıkladı.

Japonya’da hükümet Covid-19 aşılama çalışmalarına Şubat ayı sonunda başlanmasının hedeflendiğini açıklamış, ilk olarak sağlık çalışanlarının aşılanacağı belirtilmişti. Mart ayı sonundan itibaren ise kademeli olarak yaşlılar ve kronik sağlık sorunları bulunanların aşıdan yararlanabileceği ifade edilmişti.

'OLİMPİYATLARDA AŞI ÖN KOŞUL DEĞİL' SİNYALİ

Japonya'da Kabine Baş Sekreteri Kato Katsunobu, temmuz sonunda düzenlenmesi beklenen Tokyo Olimpiyatları ve Paralimpik Oyunlarında yeni tip koronavirüs (Kovid-19) aşısının ön şart koşulmayabileceğini söyledi.

Kato, "Aşıların ön şart koşulmadığı da olmak üzere, güvenli bir turnuva düzenleyebilmek için gerekli tarama, davranış yönetimi başta olmak üzere kapsamlı tedbirler düşünüyoruz." dedi.

Japonya genelinde 11 eyalette 7 Şubat’a kadar sürecek olağanüstü hal (OHAL) ilanı sonrası IOC'nin Kyodo ajansına gönderdiği açıklamada, "IOC, Japon otoritelerine ve aldığı tedbirlere yönelik tam bir güvene sahip. Japon partnerlerimizle birlikte, bu yaz güvenli ve başarılı bir olimpiyat için konsantre ve bağlılığımızı sürdürüyoruz." ifadelerine yer verilmişti.

Turnuva bünyesinde çalışan yaklaşık 3 bin 500 kişiye yönelik düzenlenen çevrim içi yeni yıl toplantısında konuşan Organizasyon Komitesi Başkanı Mori Yoşiro, Tokyo Olimpiyatları'nın salgın sebebiyle yeniden ertelenmesinin "imkansız" olduğunu savunmuştu.

Hafta başında meclis açılışında konuşan Başbakan Suga Yoşihide, olimpiyatlara yönelik hükümetin kararlılığını yineleyerek, “Oyunlar, insanlığın Kovid-19’u yendiğinin de kanıtı olacaktır.” diye konuşmuştu.

Daha önce 24 Temmuz-9 Ağustos 2020'de yapılması planlanan ve salgın nedeniyle ertelenen Tokyo Olimpiyat Oyunları'nın, 23 Temmuz-8 Ağustos 2021'de düzenlenmesi kararlaştırılmıştı.

 

Kaynak: AA

japonya