Japonya Başbakanı'ndan BM Güvenlik Konseyi'nde acil reform çağrısı

Birleşmiş Milletler Japonya
Japonya Başbakanı'ndan BM Güvenlik Konseyi'nde acil reform çağrısı
Reuters

Japonya Başbakanı Kishida Fumio, BM Güvenlik Konseyi'nde reform yapılması için somut adımlar atılması çağrısında bulundu.

Kishida bu talebi Pazar günü New York'ta başlayan BM Gelecek Zirvesi'nde yaptığı konuşmada dile getirdi.

Görünüşte Rusya ve Çin'in tutumuna gönderme yapan Kishida “'Statükoyu' güç kullanarak değiştirmeye yönelik tek taraflı girişimlere dünyanın hiçbir yerinde tolerans gösterilemez. Yalnızca hukukun üstünlüğüne dayanan özgür ve açık bir uluslararası düzen sürdürülebilir kalkınma ve refahı sağlayabilir.” dedi.

BM Güvenlik Konseyi'ndeki reformla ilgili olarak Kishida, ülkelerin çoğunluğunun kalıcı ve kalıcı olmayan üyelik kategorilerinin genişletilmesini desteklediğini kaydetti.

Ayrıca, büyük çoğunluğun Güvenlik Konseyi'nin uluslararası barış ve güvenlikte oynadığı önemli rolün ve etkinliğine olan güveni yeniden tesis etmek için Konsey'de acil reform yapılması gerektiğinin bilincinde olduğunu belirtti.

Kishida, gelecek yılın BM'nin kuruluşunun 80. yıldönümü olması nedeniyle BM üyelerinin konseyde reform yapmak için somut adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Zirvenin başında onaylanan Gelecek Paktı'nda, yapılması gerekenler arasında konseyin gelecekteki reformu da yer alıyor. Belgede, daimi üyeler arasındaki rekabet nedeniyle işlevsiz olarak tanımladığı konseyde acil reform yapılması ihtiyacından bahsediliyor.