Japonya Başbakanı Suga akşam yemeğine katılması eleştirilince özür diledi

Japonya koronavirüs
Japonya Başbakanı Suga akşam yemeğine katılması eleştirilince özür diledi

Japonya Başbakanı Suga Yoşihide, yeni tip koronavirüs salgınıyla mücadele kapsamında ülke genelinde kalabalık toplantılara katılım gösterilmemesi çağrılarına rağmen, hafta başında katıldığı iki ayrı akşam yemeği sonrası eleştiriler üzerine özür diledi

Başbakan Suga, Kovid-19 önlemlerine uyulması çağrısı yapılırken, pazartesi akşamı iş dünyası ve siyaset temsilcilerinin bir araya geldiği iki ayrı akşam yemeği toplantısına katıldı.

Salgın tedbirlerine rağmen kalabalık toplantılara katılmasına ilişkin kendisine yöneltilen eleştirilere karşı Suga, katılımcılar arası yeterli mesafenin gözetildiğini belirterek, "İnsanlar nezdinde yanlış anlaşılmaya davetiye çıkarabilecek bir mana taşıyan konular üzerine, içten pişmanlık hissediyorum." dedi.

Kabine Baş Sözcüsü Kato Katsunobu ise bu tür toplantılarda tedbirlerin gerekli ölçüde alındığını kaydederek, makamı itibarıyla Suga'nın, geniş perspektifte görüşler edinebilmesi için bu tarz toplantılara katılım göstermesi gerektiğini söyledi.

Suga'ya yöneltilen eleştirilerin çoğu, iktidardaki Liberal Demokrat Partisinin (LDP) koalisyon ortağı Komeito ile muhalafet partilerinin temsilcilerinden gelmişti.

Komeito Genel Başkanı Yamaguçi Natsuo, "Başbakanın takvimi, halka mesaj niteliğindedir. Bunu dikkate almalarını beklerdim." yorumunda bulunmuştu.

HÜKÜMET GERİ ADIM ATMIŞTI

Japonya Başbakanı Yoshihide Suga, ekonomiyi canlandırmak üzere uygulanan "seyahate çık" kampanyasının 28 Aralık-11 Ocak tarihleri arasında ülke genelinde askıya alınacağını duyurmuş, salgın konusunda hükümete danışmanlık yapan uzman kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan karara gerekçe olarak ülke genelinde artmaya devam eden vaka sayılarını gösteren Suga, parametrelerin daha fazla bölgede vaka artışı yaşandığını gösterdiğini ifade etmişti.

Halka daha önce yaptığı tedbir çağrısını yineleyen Suga, "Özellikle yemek sırasında enfeksiyonların yayılmasını önlemek üzere temel önlemleri almanızı ve huzurlu bir yeni yıl geçirebilmek için tatilde memleketinize gitme kararınızı dikkatlice düşünmenizi rica ediyorum" şeklinde konuşmuştu.

KUŞ GRİBİ DE ARTIYOR

Japonya’da 2018 yılından bu yana ilk kez, geçtiğimiz ayın başlarında Kagawa'da doğrulanan toplu kuş gribi vakaları, kısa süre içinde Fukuoka, Hyogo, Miyazaki, Nara, Hiroshima, Oita, Wakayama, Okayama ve Shiga'ya sıçramış, 3 milyonu aşkın kümes hayvanı itlaf çalışmaları nedeniyle telef olmuştu. Son gelişme 47 eyaleti bulunan Japonya’da salgından etkilenen bölgelerin sayısını 11'e çıkardı.

KLİNİK TESTLERE BAŞLANDI

Covid-19'a yönelik aşı çalışmaları farklı ülkelerde tüm hızıyla sürerken, Japon ilaç üreticisi Shionogi'den potansiyel aşının üretimine yönelik yeni bir adım geldi. Japon ilaç devi, ürettiği aşı adayının klinik testlerine dün başlandığını duyurdu. Aşının etkinliği ve güvenliğine yönelik test sürecinde ilk etapta 214 sağlıklı yetişkinin yer alacağı kaydedilirken, katılımcılara 3 haftalık aralıklarla 2 doz aşı veya plasebo uygulanacağı ve sürecin 1 yıl boyunca takip edileceği belirtildi.

Şirketin geliştirdiği aşının virüs üzerinde bulunan protein türünü içeren ve rekombinant protein aşısı olarak adlandırılan bir tür olduğu öğrenilirken, virüse saldıran antikorların üretimine yol açarak etkinlik gösterdiği ifade edildi. Shionogi, diğer birçok aşıda kullanılan söz konusu teknolojinin düşük risk oranına sahip olduğunun değerlendirildiğini açıklarken, firma CEO'su Isao Teshirogi ise güvenli, etkili ve yerli bir aşıyı mümkün olan en kısa sürede sağlamak için çalışacaklarını söyledi.

 

Kaynak: AA

Suga Yoşihide yeni tip koronavirüs