Japon araştırmacılar: Delta mutasyonu yaklaşık 2 kat daha bulaşıcı!

Japonya Hindistan koronavirüs
Japon araştırmacılar: Delta mutasyonu yaklaşık 2 kat daha bulaşıcı!

Baskın tür haline gelen ve Türkiye'de de 134 kişide görüldüğü açıklanan ilk olarak Hindistan'da ortaya çıkan koronavirüs Delta mutasyonu (B.1.617) hakkında Japon bilim adamlarının yaptığı bir araştırma yaklaşık 2 kat daha bulaşıcı olduğunu ortaya koydu

Bakan Koca, dünyada etkili olmaya başlayan delta varyantının Türkiye'de 134 kişide görüldüğünü açıklamıştı.

İlk olarak Hindistan'da doğrulanan Covid-19 Delta mutasyonu dünyayı alarma geçirirken, Japon bilim adamları söz konusu mutasyonun bulaşma riskine dair bir bilimsel araştırma gerçekleştirdi.

Kyoto Üniversitesi Profesörü Hiroshi Hishiura ve Hokkaido Üniversitesi Profesörü Kimihito Ito liderliğindeki bir grup, Tokyo'da yapılan PCR testlerinin sonuçlarını ve uluslararası bir korona virüs veritabanını inceledi. Bir taşıyıcının virüsü bulaştıracağı ortalama insan sayısı açısından, Delta mutasyonunun virüsten 1.95 kat daha bulaşıcı olduğunu tespit eden ekip, çalışma sonuçlarını Japonya Sağlık Bakanlığı'na sundu.

OLİMPİYAT UYARISI

Japonya'dan gelen verilere dayanarak, mutasyonun 12 Temmuz'a kadar yeni vakaların yarısından fazlasını oluşturabileceği uyarısı yapan uzmanlar, Tokyo Olimpiyatları'nın başlangıç tarihi olan 23 Temmuz'da, Delta mutasyonunun ülke çapındaki günlük yeni vakaların yüzde 68.9'unu oluşturmasının beklendiğini açıkladı.Japonya'da Covid-19 vakalarının toplam sayısı dün itibariyle 791 bin 699'a ulaşmış, ölü sayısı da 14 bin 618'e yükselmişti.

DSÖ DE AÇIKLAMIŞTI: DAHA BULAŞICI VE TEHLİKELİ

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Hindistan varyantının baskın tür haline geldiğini ve daha bulaşıcı olduğunu açıklamıştı. Yeni belirlenen Delta Plus varyantının ise Delta varyantından daha bulaşıcı ve tehlikeli olduğunu düşünülüyor.

BIONTECH / PFIZER AŞISI YÜZDE 90 ETKİLİ

Uğur Şahin’in sahibi olduğu BioNTech ile beraber koronavirüs aşısı geliştiren Pfizer, aşılarının Delta varyantı üzerindeki etkinliği ile ilgili açıklamada bulundu. Pfizer'in İsrail'deki tıbbi direktörü Alon Rappaport, BioNTech-Pfizer koronavirüs aşısının Delta varyantına karşı oldukça etkili olduğunu söyledi. Yerel yayın organı Army Radio'ya verdiği demeçte Rappaport, "Bugün sahip olduğumuz veriler, laboratuvarda yaptığımız araştırmalardan gelen verileri içeriyor” derken, “Veriler aşımızın Delta varyantını önlemede yaklaşık yüzde 90 etkili olduğuna işaret ediyor" diye konuştu.

UĞUR ŞAHİN DE ETKİLİ DEMİŞTİ

Alman BioNTech firmasının CEO’su ve kurucu ortağı Prof. Dr. Uğur Şahin, ABD’li Pfizer ile birlikte geliştirilen corona virüs aşısının, delta varyantına karşı etkili olduğunu açıklamıştı.

mRNA yöntemiyle geliştirilen aşının yeni varyantlara karşı etkisinin sürekli takip edildiğini belirten Şahin, "Şu anda aşımızın dolaşımdaki varyantlara ayarlanması gerektiğine dair bir gösterge yok" demişti.

DELTA VARYANT NEDİR?

İlk kez Hindistan’da tespit edilen, başta Hint varyantı olarak bilinen, daha sonra Delta olarak adlandırılan bu yeni varyant, şu ana kadar 80’in üzerinde ülkede görüldü.

Daha bulaşıcı olduğu tahmin edildiği için, İngiltere başta olmak üzere, birçok ülkede Covid-19 enfeksiyonlarının yükselmesinin altında yatan sebeplerden biri olarak gösteriliyor.

Dünya Tabipler Birliği Başkanı Frank Ulrich Montgomery, bu yeni varyantın karakterini “Bu varyantın en sinsi özelliği, enfekte olanların boğazlarında çok hızlı bir şekilde, çok yüksek bir viral etkiye yol açması. Böylece insanlar enfekte olduklarını fark etmeden virüsü başkalarına bulaştırabiliyor" şeklinde tanımladı.

Söz konusu varyant kaynaklı Covid-19 vakalarının, daha farklı klinik semptomlarla kendini gösterebildiği ve bazı hastalarda daha ağır seyredebildiği de belirtiliyor.

Kaynak: Haber Global TV

türkiye Delta mutasyonu Hindistan koronavirüs japonya