Jambon, peynir, şimdi de İngiltere'de plaka ve ehliyetlere 'Brexit' ayarı

AB İngiltere
Jambon, peynir, şimdi de İngiltere'de plaka ve ehliyetlere 'Brexit' ayarı

1 Ocak'tan itibaren Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması anlaşması olan Brexit'in ardından vatandaşların AB ülkelerinden et ve süt ürünleri getirmesinin yasaklanmasının ardından araç plakaları ve ehliyetlerden AB bayrakları resmen kaldırıldı

Birleşik Krallık'ın Avrupa Birliği'nden ayrılması anlaşması olan Brexit'in ardından ülkede değişiklikler sürüyor. İngiltere'de araç plakaları ve ehliyetlerden Avrupa Birliği bayrakları kaldırıldı. Kaldırılma işlemi, İngiltere’ye kayıtlı araçlardan AB sembolü olmadan nasıl görüneceğine dair bir plakayı tweetleyen İngiltere Ulaştırma Bakanı Grant Schapps tarafından doğrulandı. Sürücüler, 1 Ocak'tan itibaren piyasaya sürülen yeni plakaları kullanacak. İngiltere Ulaştırma Bakanlığı sözcüsü “Birleşik Krallık’ta yeni bir bölümün başlangıcını belirtmek için Birleşik Krallık ehliyetleri ve plakaları yenilendi” dedi. 

 

Jambon, peynir, şimdi de İngiltere'de plaka ve ehliyetlere 'Brexit' ayarı - Resim : 1

İTHALAT VERGİSİ ÖDENECEK

İngiliz hükümeti, AB yasalarına göre bireylerin Avrupa Birliği’ne bağlı ülkelere herhangi bir et veya süt ürünü ile girmesine izin verilmeyeceğini duyurmuştu. Verilen örnekte sandviç örneği ele alınırken eğer sandviçin içerisinde AB’de de bulunan bir yiyecek varsa herhangi bir ücret ödenmeyeceğini belirten hükümet, eğer sandviçin içerisinde AB ülkelerinde olmayan bir ürün bulunursa ürüne ithalat vergisi ödeneceğini açıklamıştı.

JAMBONLU PEYNİRLİ SANDAVİÇLE YAKALANDI

"Brexit'e hoş geldiniz" diyen Hollandalı sınır muhafizlarının karşısında şaşkına dönen İngiliz şoför, "Özür dilerim, tamamen unumuştum" ifadesini kullanmış, Hollandalı sınır muhafızları İngiliz şoföre Brexit anlaşması gereği geçiş için jambon ve peynirli sandviçine el koymak zorunda kalacağını söylemişti. Sürücünün geçişine sandviçine el konulduktan sonra izin verilmişti. İngiliz soför, Brexit anlaşmasının yürülüğe girmesinin ardından ihlali delen ilk kişi olarak kayıtlara geçti.

İNGİLTERE'NİN BREXİT SÜRECİ

İngiltere'de 2016'da yapılan referandumda, seçmenin yüzde 52'si ülkenin AB'den ayrılmasına (Brexit) destek vermişti. İngiltere ile AB arasında 2 yıl devam eden müzakereler sonucunda 2018 sonunda Brexit anlaşmasına varılmış, ancak dönemin Başbakanı Theresa May liderliğindeki azınlık hükümeti, anlaşmayı parlamentodan geçirmeyi başaramayınca 29 Mart 2019'da gerçekleşmesi gereken Brexit, 3 kez ertelenmişti. May'in yerine gelen Boris Johnson, parlamentodaki tıkanıklığı aşmak için ülkeyi 2019 Aralık'ta erken seçime götürmüş ve tek başına iktidara gelmişti. Brexit karşıtı muhalefetin, parlamentoda çıkardığı engellerin ortadan kalkmasıyla Johnson, Brexit anlaşmasını hızla yasalaştırmış ve yasal süreç 23 Ocak'ta tamamlanmıştı. İngiltere, 1973'te katıldığı AB'den 1 Şubat 2020'de ayrılırken, "Brexit günü" kapsamında hem devlet kurumları hem de özel kuruluşlar çeşitli kutlamalar yapmıştı.

 

Kaynak: DHA

İngiltere