İtalya'da Rus yatı krizi! 'Bu yat kimin?'

Rusya Rusya Ukrayna Savaşı İtalya
İtalya'da Rus yatı krizi! 'Bu yat kimin?'
İtalya'da Marina Di Carrara'ya demirlemiş haldeki Scheherazade isimli 140 metrelik süperyatın kimin olduğu araştırılıyor. Fotoğraf: Shutterstock

Rusya'ya yönelik yaptırımlar çerçevesinde oligarklara ait bazı yatlara da el konmuştu. Gözler bu kez İtalya'da. İtalyan yetkililer Scheherazade isimli süperyata el konup konmayacağına karar vermek için 140 metrelik yatın sahibini araştırıyor. Yat ise bu süreçte limandan ayrılmaya hazırlanıyor...

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ikinci ayı geride kalırken bu süreçte çok konuşulan konulardan biri de Rusya'ya uygulanan yaptırımlar oldu. Söz konusu yaptırımların genişletilmesi konusu hâlâ Batı cenahının önemli ve sıcaklığını koruyan tartışma noktalarından biri halinde. Bu yaptırımların en çarpıcı açılarından birini de hiç kuşkusuz Avrupa limanlarına demirlemiş yatlara el konulması oluşturuyor.

Vladimir Putin'le yakın ilişki içindeki oligarklara ait olduğu tespit edilen yüz milyonlarca dolar değerindeki bazı yatlara el konulurken gözler bu kez de İtalya'ya çevrilmiş durumda.

ÇALIŞMALAR HIZLANINCA...

Toskana bölgesinde yer alan Marina Di Carrara adlı marinadaki 140 metrelik Scheherazade isimli süperyat, marina tersanesindeki kuru havuzda aylar geçirdikten sonra yeniden suya indirildi. The Telegraph'ın görüntülediği yat mürettebatının, o sırada güvertedeki brandaları topluyor olması, suya indirilen yatın yakın zaman içinde marinayı terk etmeye hazırlandığı düşüncesini de akıllara getirdi.

Kendine özel spa'sı, yüzme havuzları ve iki helikopter pisti bulunan ve yaklaşık 700 milyon dolar değerinde olduğu tahmin edilen yatın sahibi net olarak bilinmezken bölge halkı son günlerde yatın üzerinde ve çevresinde bir hareketlilik gözlemlendiğini de belirtiyor.

İtalya'da Rus yatı krizi! 'Bu yat kimin?' - Resim : 1
Rosneft CEO'su Igor Seçin'in Amore Vero adlı yatının Fransa'nın La Ciotat limanından çıkmasına izin verilmemişti. Fotoğraf: Reuters

Scheherazade isimli yata henüz el konulmamış olmasının sebebi, İtalyan mali polis teşkilatı Guardia di Finanza'nın çalışmalarını sürdürüyor olması. Yatın kime ait olduğu tespit edilemedi. Bu da yatın istenen zamanda marinadan ayrılabileceği anlamına geliyor.

Teknedeki hareketliliği fark eden bölge halkından biri olan 42 yaşındaki yat kulübü yöneticisi Gabriele, “Dün gece marinadan ayrılacağını duyduk ama galiba kötü hava nedeniyle ertelendi. Yetkililer tarafından ele geçirilmedi, bu yüzden sanırım her an gitmekte serbest” ifadelerini kullanıyor.

PEKİ BU YATIN SAHİBİ KİM OLABİLİR?

En güçlü iddia, yatın henüz yaptırımlardan etkilenmemiş olan Çimkent, Kazakistan doğumlu Rus petrol kralı Eduard Khudainatov'a ait olabileceği yönünde. Rosneft'in eski yönetim kurulu başkanı ve CEO'su olan Khudainatov, hem Putin'e hem de Rosneft'in mevcut yönetim kurulu başkanı Igor Seçin'e yakınlığıyla tanınıyor.

Bununla birlikte Toskana'daki halk için Ruslar, Ruslar için de Toskana yabancı bir yer değil. Şubat ayının sonunda Rusya, Ukrayna'ya saldırana kadar Toskana'nın söz konusu bölgesi Ruslar arasında oldukça popülerdi. Sahilin hemen devamında tasarımcı butikleriyle ve şık restoranlarla dolu bir tatil beldesi olan ve hatta Küçük Rusya adıyla da bilinen Forte dei Marmi yer almakta.

Adını önemli Rus bestecilerden Nikolay Rimski-Korsakov'un Binbir Gece Masalları'ndan esinlenerek yazdığı Scheherazade (yani Şehrazad) adlı süitten alan yat, boyutlarına göre olağanüstü derecede iyi gizlenmiş.

Marinanın özellikle seçildiği düşünülüyor, zira yatın yeniden suya indirilmeden önce aylar boyunca tutulduğu kuru havuz; tersaneler, çitler ve ofis binaları sayesinde marinanın arkasından geçen sahil yolundan gözükmüyor.

SENDİKADAN ÇAĞRI!

Konunun aydınlatılmasını isteyenler arasında liman işçileri de bulunuyor. Liman ve gemi işçilerini temsil eden sendikanın bölge başkanı Paolo Gozzani, “Yetkililerden Marina di Carrara tersanesinde neler olduğunu bize söylemelerini istiyoruz” diyor:

“Bu her şeye gücü yeten yat sahipleriyle ilgili bir “omerta” (İtalyan mafyasının geleneksel, devlete karşı suskunluk anlaşması) ve gizlilik iklimi var. Tüm kamu kurumlarından daha fazla şeffaflık istiyoruz. Kimin için çalıştığımızı bilmeye hakkımız var.”

Söz konusu çıkışa cevaben açıklamalarda bulunan Carrara kasabasının belediye başkanı Francesco De Pasquale, yatın kime ait olduğunu bilmediğini ifade ederken “Ancak soruşturmanın hak ettiği dikkat ve ciddiyetle yürütüldüğünden eminim” ifadelerini kullandı.

Daha önce İtalya'da Imperia limanında Severstal Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Aleksandroviç Mordaşov'a ait 65 milyon Euro değerindeki Lady M adlı yata, Sanremo limanında ise Volga Group'un sahibi Gennadiy Nikolayeviç Timşenko'ya ait 50 milyon Euro değerindeki Lena adlı yata el konmuştu. Seçin'in 85 metrelik yatı Amore Vero'ya ise Fransa'nın La Ciotat limanında el kondu.

*The Telegraph (‘Vladimir Putin’s yacht’ back in the water and may flee Italian port), The Wall Street Journal (In Hunt For Oligarch’s Wealth, French Customs Officers on the Cote d’Azur Got a Tip)

Kaynak: Web Özel

İtalya