Herkesin gözü Rus milyarderlerde! Süperyatlarını nasıl saklıyorlar?

Rusya Ukrayna
Herkesin gözü Rus milyarderlerde! Süperyatlarını nasıl saklıyorlar?
Usmanov, 2019'da İstanbul'a yaptığı ziyareti dünyaca ünlü süperyatı Dilbar ile gerçekleştirmişti. Fotoğraf: Reuters

AB, ABD ve Birleşik Krallık'ın Rus milyarderlere yönelik yaptırımları çerçevesinde dünyanın dört bir yanında ünlü oligarkların mal varlıklarına el konulmaya başlandı. Hedefte dünyanın en pahalı yatları arasında yer alan süperyatlar da var. Peki oligarklar, süperyatlarını nasıl saklıyorlar?

Fransa'nın Akdeniz'e bakan ünlü sahil şeridi Fransız Rivierası'nda görev yapan gümrük polisleri ilginç bir ihbar aldı. Süperyat Amore Vero, nisan ayına kadar sürmesi planlanan onarımları henüz tamamlanmadan La Ciotat limanından yola çıkmak için hazırlıklar yapıyordu. Gerçek Aşk anlamına gelen ismiyle 85 metrelik yat, Igor Seçin'in yatıydı. Rosneft CEO'su Seçin, son zamanlarda Avrupa Birliği yaptırımlarının hedef aldığı birkaç önemli Rus milyarderden biri.

Kaptan, Fransa'yı terk etme emri almıştı ancak yapılan incelemelerde geminin çoğunluk hisselerinin Sechin'e ait bir şirkette olduğu tespit edilince bu durum 24 saati aşkın sorgu ve belge kontrolünü tetikledi. Fransız yetkililer yatın yola çıkmasını engellediler.

İLK OPERASYONLARDAN...

Süperyatı kontrol eden ekibin başında yer alan ve kontroller sonrasında yatın limandan ayrılmasına izin vermeyen Memur Eric Salles, “Aceleyle limandan ayrılmaya çalışan her tekne dikkatimizi çekiyor” ifadelerini kullanıyor.

Herkesin gözü Rus milyarderlerde! Süperyatlarını nasıl saklıyorlar? - Resim : 1
Amore Vero'nun Fransa'nın La Ciotat limanından çıkmasına izin verilmedi. Fotoğraf: Reuters 

Salles'nin yürüttüğü operasyon Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le yakınlıkları bilinen Rus oligarkların mal varlıklarına yönelik yürütülen operasyonların ilkleri arasında yer alıyor.

Bu olaydan sonra cuma günü geç saatlerde İtalyan yetkililer de harekete geçtiler ve iki Rus vatandaşının yatına ve ikisi Como Gölü'nde olmak üzere dört villaya el koydu.

Söz konusu oligarklar, AB, ABD, Birleşik Krallık ve diğer ülkeler tarafından yaptırım listelerine alınan kişiler. Onlar da önlem olarak yatlarını, gayrimenkullerini ve tüm kıymetli eşyalarını “varlık dondurma” gibi önlemlere karşı korumaya çalışıyorlar. Yaptırım uygulayan hükümetler ise bu milyarderlerin Putin'in dostları olduğunu, servetlerini ekseriyetle yasadışı yollardan elde ettiklerini öne sürüyor ve aynı zamanda hükümetler, bu kişilerin servetlerini dondurarak Kremlin üzerinde baskı uygulayabileceklerini düşünüyor.

'YAPTIRIMLAR ZARAR VERECEK!'

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio operasyon sonrası yaptığı açıklamada, polisin yaptırım uygulanan kişilerin bazılarının İtalya'daki varlıklarını tespit etmeye başladıklarını dile getirirken, “Yaptırımlar, Putin'e zarar verecek. Mantıklı davranmasını sağlamanın tek yolu bu” ifadelerini kullanıyordu.

Yaptırımdan etkilenen milyarderlerin bazıları savaşa karşı olduklarını dile getirdi, bazısı paralarını nasıl kazandıklarını açıkladı ve kendini savundu, bazısı sadece bir iş insanı olduğunu ve yapılanın Moskova'yı etkilemeyeceğini dile getirdi. Bazıları ise karşı davalar açtı.

YAT KOVALAMACASI!

İtalyan yetkililer bir gecede 140 milyon Euro'luk varlığa el koyduklarını açıkladı. El koyulanlar arasında en değerli parça, 65 milyon Euro değerindeki Lady M adlı yat. Yat, Severstal Yönetim Kurulu Başkanı Aleksey Aleksandroviç Mordaşov'a aitti.

Lady M'e Imperia limanında el koyuldu. Sanremo limanında ise Lena yer alıyordu. Volga Group'un sahibi Gennadiy Nikolayeviç Timşenko'ya ait Lena'nın değeri ise 50 milyon Euro. İtalyanlar'ın hedefinde Putin'le çok yakın olduğu bilinen dünyanın en ünlü oligarkları arasındaki Alişer Usmanov da vardı.

Usmanov'un Kuzey Sardinya'daki 17 milyon Euro değerindeki villasına da el konuldu. Medya, internet ve demir-çelik sektörü devinin 600 milyon Euro değerindeki ünlü süperyatı Dilbar da takip ediliyor. Geçen hafta içi Avrupa basınında Dilbar'a Almanya'nın el koyduğu iddia edilirken Hamburg'dan konuya dair yalanlama geldi.

PUTİN'LE GÖRÜŞTÜKTEN SONRA...

Öte yandan Ukrayna'ya yönelik saldırı öncesinde Vladimir Putin'le bir araya gelen ünlü oligarkların yaptırımlar öncesinde bazı hamleler yaptıkları da düşünülüyor. Buna göre özellikleri yatlarını denize açan milyarderler; Maldivler, Karadağ, Sri Lanka, Seyşeller, Saint Martin, Saint Vincent ve Grenadinler gibi ülkeleri tercih ediyor.

Bu ülkeler arasında özellikle Seyşeller, zengin Rus turistlerin en çok tercih ettiği yerler arasında. Seyşeller, ekonomisine damga vuracak savaşın sona ermesi yönünde çağrıda bulundu. Ancak Seyşeller ve söz konusu ülkeler Ruslara yönelik herhangi bir yaptırım uygulamayı en azından şu ana kadar düşünmeyen ülkeler. Aynı zamanda ciddi vergi avantajları bulunan ülkeler, bu durumlarıyla da özellikle tercih ediliyor.

*Kaynaklar: The Wall Street Journal (In Hunt For Oligarch’s Wealth, French Customs Officers on the Cote d’Azur Got a Tip), NBC News (Targeting Russian oligarchs, U.S. seeks 'superyacht' worth up to $735 million), New York Post (Russian oligarch yachts fitted with helicopter hangars, submarines, ‘anti-paparazzi’ tech, $40,000 faucets)

Kaynak: Web Özel

Rusya ukrayna