İsveç umutlu... TBMM NATO üyeliğini onaylayacak mı?

İsveç NATO
İsveç umutlu... TBMM NATO üyeliğini onaylayacak mı?
Fotoğraf: DepoPhotos

İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billstrom, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la Temmuz'daki NATO zirvesinde anlaşmaya varıldığı üzere TBMM Ekim'de tekrar toplandığında Türkiye'nin İsveç'in NATO üyeliğini onaylayacağına dair hâlâ umutlu olduğunu açıkladı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İsveç'in NATO üyeliğiyle ilgili düzenlemenin TBMM'ye sevk edileceğini ve sürecin TBMM çalışma takvimine göre şekil alacağını açıklamıştı.

Billstrom, gazetecilere yaptığı açıklamada, "İsveç hükümeti yazın daha önce varılan anlaşmanın hâlâ geçerli olduğu, Vilnius'ta yapılan açıklamanın hâlâ geçerli olduğu dışında başka bir sinyal almadı" dedi.

İsveç ve Finlandiya, Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesinin ardından Soğuk Savaş döneminde başlayan tarafsızlık politikalarını sona erdirerek geçen yıl NATO'ya üyelik başvurusunda bulundular. Finlandiya'nın üyeliğini Nisan ayında onaylayan Türkiye İsveç'in üyeliği için bazı koşulları yerine getirmesini talep etti.

Türkiye, İsveç'in üyeliğine onay vermek için ülkenin PKK ve Ankara tarafından terör örgütü olarak görülen örgütler ile mücadele etmesini, suçluların Türkiye'ye iadesini ve Türkiye'ye savunma ekipmanı satışında sınırlamaların kaldırılmasını istemişti.

İsveç, yaptığı kanun değişikliklerinin ardından taleplerin tamamını karşıladığını belirtirken, Ankara bunların "fiiliyata" yansıması gerektiğine dikkat çekerek yeterli olmadığının sinyalini vermişti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile İsveç Başbakanı Ulf Kristersson'un İsveç'in NATO'ya üyeliğiyle ilgili görüşmek için Vilnius'ta temmuz ayında bir araya gelmiş ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, İsveç'in NATO'ya üye olması için Türkiye'nin öne sürdüğü taleplere bir yenisini ekleyerek, Ankara'nın üyeliğe yeşil ışık yakması için Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin AB üyeliğinin "önünü açmasını" istemiş ve TBMM'ye gönderileceğine yönelik açıklamayı yapmıştı.

 

Kaynak: Reuters

İsveç türkiye NATO