İşte İran'ın Azerbaycan'a yönelik provokasyonları

İran Azerbaycan

Tahran'daki Azerbaycan Büyükelçiliği'ni silahla basan ve Azerbaycanlı güvenlik servisi şefi Orhan Askerov'u şehit eden ve iki kişiyi yaralayan terörist, İran televizyonuna röportaj verdi. İran'ın bir yandan saldırıyı kınarken bir yandan teröriste mikrofon uzatması samimiyetini sorgulattı.

Büyükelçilik saldırısının ardından samimiyeti sorgulanan İran'ın Azerbaycan'a yönelik hasmane tutumları Haber Global canlı yayınında ekranlara getirildi.

İRAN PROVOKASYONLARI

1 Ekim - İran, Azerbaycan sınırında geniş çaplı askeri tatbikat düzenledi

Azerbaycan'a karşı düşmanca tutum sergileyen İran, sınırda askeri tatbikat düzenlemiş, Ermenistan'a destek çıkmıştı.

17 Ekim - Devrim Muhafızları Azerbaycan sınırında Aras Nehri boyunca tatbikat başlattı

21 Ekim - Ermenistan'ın Kafan kentinde İran başkonsolosluğu açıldı

Ne Azerbaycan topraklarının Ermenistan tarafından işgal edilmesine ne de Azerbaycanlılara yapılan zulümlere ses çıkaran İran, yine Ermenistan'ın yanında durdu.

Azerbaycan'ı Nahçıvan'a bağlayacak stratejik Zengezur Koridoru yakınlarında konsolosluk açtı. Söz konusu adım, Zengezur Koridoru'nun hayata geçirilmesinde kritik bir adım daha olan Zengilan Uluslararası Havalimanı açılışının hemen ardından geldi.

Kafan Başkonsolosluğu'nun açılışında İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ve Ermenistan Dışişleri Bakanı Ararat Mirzoyan yan yanaydı. Abdullahiyan'ın yaptığı konuşma, İran'ın yıllardır Ermenistan'ın işgal politikasına verdiği örtülü desteğin kanıtı niteliğindeydi. Konsolosluğun açılmasının İran ve Ermenistan arasındaki ilişkilerin derinliğini gösterdiğini söyledi.

1 Kasım - Azerbaycan'da İran istihbaratının kurduğu "yasa dışı silahlı grup" ifşa edildi

5 Kasım - Azerbaycan Dışişleri Bakanı Bayramov: İran medyasında Azerbaycan aleyhine dostça olmayan bazı yorum ve görüşler bizi endişelendiriyor

İran medyasında Azerbaycan ordusunun işgal altındaki topraklarını kurtarmasının ardından başlayan Bakü aleyhindeki taraflı haberlerin son dönemde artarak farklı bir boyut kazanması da dikkati çekti. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, bu konuya ilişkin 5 Kasım'da yaptığı açıklamada, "İran medyasında Azerbaycan aleyhine ifade edilen dostça olmayan bazı yorum ve görüşler bizi endişelendiriyor. İranlı meslektaşım Sayın Abdullahiyan bu konuda çok hassastır ve her zaman Azerbaycan ile İran arasındaki ilişkilerdeki tatsız vakaları çözmek için kendi yetkisi dahilinde adımlar atmıştır. Bunu birkaç kez gözlemledim. Kendisiyle doğrudan ve yoğun bir görüşmemiz var." ifadelerini kullandı.

27 Ocak - Azerbaycan'ın Tahran büyükelçiliğine terör saldırısı düzenlendi
İran televizyon kanalları teröriste mikrofon uzattı

 

Kaynak: Haber Global TV

Tahran İran Azerbaycan