İşte 2 bin sayfalık Brexit anlaşmasının ticaretten vizelere kadar detayları...

İngiltere Boris Johnson
İşte 2 bin sayfalık Brexit anlaşmasının ticaretten vizelere kadar detayları...

İngiltere Başbakanı Boris Johnson dün akşam ulusa seslendiği konuşmasında 2 bin sayfalık Brexit anlaşmasını göstererek, "Bu akşam, Noel arifesinde, bu uykulu Noel yemeği öncesinde bir şeyler okumak isteyen herkese küçük bir hediyem var" dedi

İngiltere Başbakanı Johnson, Avrupa Birliği ile ticaret anlaşmasına varılmasıyla kontrolü geri aldıklarını belirterek, halktan "yeni ve gerçekten bağımsız bir ulus olarak" bu anın tadını çıkarmasını istedi.

Sözlerine İngiltere'nin 2020 başında AB'den "fırına verilmeye hazır bir anlaşmayla" ayrıldığını belirterek başlayan Johnson, o zamandan beri hükümetinin yeni bir göç sistemi oluşturmak ve yeni ticaret anlaşmaları yapmakla meşgul olduğunu kaydetti.

AB ile uzlaşıya varılmasıyla İngiltere'nin "şimdiye kadarki en büyük ticaret anlaşmasını" tamamlamadığına dikkati çeken Johnson, anlaşmanın yıllık 660 milyar sterlin değerinde olduğunu ve İngiliz mallarının AB içinde tarifesiz ve kotasız satılmasına izin verdiğini vurguladı. İngiliz Başbakan, anlaşmanın İngiliz ihracatçıların "Avrupalı ​​dostlarla" daha da fazla iş yapmasına olanak sağlayacağına işaret ederek, halkın bunun mümkün olduğunu bildiği ancak kendilerine imkansız olduğunun söylediğini dile getirdi.

İngiltere ile Avrupa Birliği arasında sonuca ulaşan 2 bin sayfalık Brexit anlaşmasının genel itibariyle ana başlıkları açıklandı. Anlaşmanın bel kemiğinde iki tarafın pazarlarına kotasız ve tarifesiz erişimin detayları yer aldı.

TİCARET

Ticaret konusunda, güvenilir ticaret programları karşılıklı olarak tanınacak. Bu, İngiliz üreticilerinin hem İngiltere hem de AB standartlarına uymak zorunda kalacağı anlamına geliyor.

MESLEKİ YETERLİLİK

Her iki tarafta artık doktorlar, hemşireler, mimarlar, diş hekimleri, eczacılar, veterinerler, mühendisler için otomatik olarak ‘mesleki yeterlilik tanıması’ olmayacak. Meslek sahipleri çalışmak istedikleri ülkenin meslek kurallarına tabi olacak. Örneğin, Fransa’da doktorluk yapmak isteyen bir İngiliz Brexit öncesi herhangi bir mesleki yeterlilik sunması gerekmezken, Brexit sonrası Fransa’nın aradığı mesleki yeterlilik kurallarına tabi olacak.

VİZE

İngiliz vatandaşları artık AB'de çalışma, okuma, iş kurma veya yaşama özgürlüğüne sahip değil. 90 günden uzun süreli konaklamalarda vize gerekecek. Yaşlılık aylığı ve sağlık bakımı gibi bazı sosyal güvenlik yardımlarının koordinasyonu, yurtdışında çalışmayı kolaylaştıracak şekilde düzenlenecek ve ulusal sigortaya önceden yapılan katkı birikimi kaybedilmeyecek.

BALIKÇILIK

AB ülkelerinin İngiliz sularında balıkçılık cirosu 650 milyon euro iken, İngiltere’nin balıkçılık cirosu 850 milyon euro olan sektörde, AB’nin payını yüzde 25 azaltan yeni kotalar beş yıldan fazla bir sürede kademeli olarak uygulanacak. AB’nin değer bazında avlanma cirosunun dörtte biri- yılda 162,5 milyon euro- bu dönemin sonuna kadar İngiltere bandıralı gemilere geri gönderilecek.

DEVLET YARDIMLARI

AB’nin anlaşmada en büyük tavizi olarak sayılan devlet yardımı konusunda, AB, İngiltere devlet yardımı kurallarına uyması konusunda ısrar etmişti. İngiltere hükümetinin sübvansiyonlar yoluyla rekabet avantajı elde etmeye çalışacağından endişeliydi. İngiltere bu fikri başarıyla ortadan kaldırdı.

ERASMUS

İngiltere, Brexit anlaşmasıyla “Erasmus” programından çıktı.

ÜRÜN MENŞELERİ

Menşe kuralları kapsamında hangi malların İngiltere'de üretilmiş olarak sayılacağı belirlendi. Bu durumda İngiltere’de tamamlanan ürünler Avrupa pazarına ihraç edildiğinde İngiliz girdisi olarak sayılacak. Ürünün bitmiş değerinin yüzde 40'ından fazlası İngiliz menşeli değilse veya Japonya Türkiye gibi AB üyesi olmayan bir ülkedense, anlaşma kapsamında tarifeler geçerli olacak. Birleşik Krallık, İngiltere ve AB'nin ticaret anlaşması olan Japonya ve Türkiye gibi ülkelerden gelen parçaların İngiliz girdisi olarak sayılacağı çapraz birikimi sağlayamadı.

BİLİM

İngiltere, yedi yıl boyunca AB’nin amiral gemisi olan 80 milyar Euroluk Horizon Europe programına ücretli ortak üye olarak katılmaya devam edecek. Copernicus ve Euratom'da da İngiltere’nin iştiraki devam edecek.

Kaynak: DHA

Boris Johnson