Nasrallah: Saldırıda sivilleri hedef almadık

İsrail Lübnan İsrail Lübnan haberleri Dünya haberleri Hizbullah

İsrail'in kuzeyinde tansiyon yüksek. Karşılıklı saldırılar devam ederken. Netanyahu, Lübnan'a bu sabah düzenledikleri saldırılara işaret ederek, "Kim bize zarar verirse biz de ona veririz." dedi. Nasrallah ise, "Düzenlediğimiz misilleme saldırısında sivilleri hedef almadık" dedi.

Hizbullah, Fuad Şükür suikastına yanıt olarak İsrail'in derinliklerine 'büyük ölçekli bir insansız hava aracı saldırısı' başlattığını duyurdu. 

İsrail Ordu Sözcüsü Hagari, yaptığı açıklamada, “Az önce Lübnan’dan İsrail topraklarına füze ve roketli saldırılar düzenlendi. Bunun üzerine İsrail bölgelerinde sirenler aktifleştirildi.” dedi.

Hizbullah’ın geniş çaplı bir saldırı hazırlığında olduğuna dikkati çeken Hagari, İsrail ordusunun buna karşılık Hizbullah hedeflerini vurmaya başladığını vurguladı.

Hagari, Lübnan’daki Litani Nehri’nin güneyinde yaşayan Lübnanlılara bulundukları bölgeleri terk etme çağrısı yaparak, İsrail’in kendisine yönelik tüm tehditleri ortadan kaldıracağı uyarısında bulundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ülkede 48 saatlik acil durum ilan etti.

TEL AVİV’DEKİ ULUSLARARASI BEN GURİON HAVALİMANI TÜM UÇUŞLARA KAPATILDI

İsrail’in Kanal 12 Televizyonu’nun haberine göre, İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyindeki Hizbullah hedeflerine saldırı başlatmasıyla eş zamanlı olarak Ben Gurion Havalimanı, tüm uçuşlara kapatıldı.

İsrail Sivil Havacılık İdaresi Sözcüsü Lisa Drir, uçuşlara saat 07.00 itibarıyla yeniden başlandığını bildirdi.

 

DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER

NASRALLAH: SİVİLLERİ HEDEF ALMADIK

Nasrallah'tan beklenen açıklama geldi. Hizbullah lideri açıklamasında şu ifadeleri kullandı. 

"Fuad Şükür için düzenlediğimiz misilleme saldırısında sivillerin yaşadığı alanları hedef almadık.

Saldırıda İsrail altyapısını vurmama kararı aldık. Tel Aviv'e yakın askeri bölgeleri hedef aldık.  İsrail keşif biriminin faaliyet gösterdiği askeri istihbarat üslerini vurma kararı aldık.

İsrail sınırına 110 kilometre mesafede bulunan, Tel Aviv'e 1.5 kilometre uzaklıktaki askeri üssü hedef aldık. 

Demir Kubbe ve diğer savunma sistemlerini oyalamak için Katyuşa roketleri fırlattık. Böylece İHA'lar İsrail hava sahasına girdi.

İlk kez İsrail topraklarına Bekaa bölgesinden İHA gönderdik.

Gönderilen tüm İHA'lar İsrail hava sahasına girdi.

İHA'ları Litani nehrinin güneyi ve kuzeyinden fırlattı

Tel Aviv'deki hedeflere, Ben Gurion Havalimanına ve İsrail Savunma Bakanlığı'nı hedef alma gibi bir planımız yok.

Bugün hassas füzelerimizi kullanma gibi bir niyetimiz yoktu ama yakın gelecekte bunu yapabiliriz.

İsrail saldırılarında hiçbir hassas ya da stratejik füzemiz zarar görmedi." 

Nasrallah: Saldırıda sivilleri hedef almadık - Resim : 1

İSRAİL ORDUSUNDAN AÇIKLAMA

İsrail ordusu, ülkenin kuzeyinde yaşanan çatışmada 1 donanma askerinin öldüğünü, 2 askerin de yaralandığını açıkladı.

TARAFLAR TEMASA GEÇTİ

Reuters 2 diplomata dayandırıyor: Hizbullah ile İsrail karşılıklı saldırıların ardından temasa geçti. Taraflar birbirine çatışmanın genişlemesini istemedikleri yönündeki fikirlerini iletti. 

2 HİZBULLAH ÜYESİ ÖLDÜ

Hizbullah, İsrail’in Lübnan’ın güneyinde gerçekleştirdiği saldırılarda 2 üyesinin öldürüldüğünü açıkladı. 

HİZBULLAH'TAN AÇIKLAMA

Hizbullah: Misilleme saldırısı, siyasi değerlendirmeler ve Gazze ateşkes müzakereleri nedeniyle gecikti. Fuad Şükür'ün öldürülmesine yönelik misilleme saldırısının topyekün bir savaşı tetiklememesi için özen gösterdik.

NETANYAHU: BU HİKAYENİN SONU DEĞİL

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu: Bu hikayenin sonu değil. İsrail hava savunma sistemleri Lübnan'dan fırlatılan tüm roket ve İHA'ları engelledi. Hizbullah ve İran liderleri bilmelidir ki yanıtımız kuzeydeki durumu değiştirmeye ve vatandaşlarımızın evlerine dönmesini sağlayamaya yönelik bir adımdı. 

HAMAS'TAN HİZBULLAH'IN SALDIRISINA ÖVGÜ

 Hamas’tan Hizbullah’ın saldırısına övgü geldi. Hamas'tan yapılan açıklamada, "Siyonist oluşumun derinliklerine inen bu güçlü ve odaklanmış tepki yüzlerine atılan bir tokattı." denildi.

HUSİLERDEN HİZBULLAH'A TEBRİK

Yemen’deki Husiler, Hizbullah’ı tebrik etti. Güçlü ve etkili tepkinin direnişin güçlü, vaatlerinde ve tehditlerinde dürüst olduğunu doğruladığı belirtildi.

Husiler ayrıca 20 Temmuz’da Yemen’in Hudeyde limanını hedef alan saldırıyı hatırlattı. Buna misilleme yapacaklarına vurgu yapıldı.

KISITLAMALAR KALDIRILDI

İsrail Savunma Kuvvetleri İç Cephe Komutanlığı, bu sabah Tel Aviv'den kuzeye doğru uygulanan kısıtlamaları kaldırdı.

HAARETZ GAZETESİ: MİLLETVEKİLİ VE BAKANLARA RÖPORTAJ VERMEMELERİ UYARISI YAPILDI

Haaretz Gazetesi: İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'nun Likud Partisi'nde milletvekili ve bakanlara basına röportaj vermemeleri uyarısı yapıldı.

İSRAİL ORDUSU: HİZBULLAH HEDEFLERİNİ VURMAYA DEVAM EDİYORUZ

İsrail ordusu Lübnan’ın güneyinde daha fazla Hizbullah hedefini vurmaya devam ettiklerini açıkladı.

İSRAİL'İN SALDIRILARINDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan Sağlık Bakanlığı, İsrail'in ülkenin güneyine düzenlediği saldırılarda 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

İSRAİL ORDUSU: HİZBULLAH'IN HEDEFİ MOSSAD VE İSTİHBARAT ÜSLERİNİ VURMAKTI

İsrail ordusu: Hizbullah'ın hedefi İsrail'in merkezindeki Mossad ve istihbarat üslerini vurmaktı.

LÜBNAN BASINI: 1 KİŞİ ÖLDÜ, 2 KİŞİ YARALANDI

Lübnan basını: İsrail'in saldırılarında 2 kişi yaralandı. Durumları iyi. İsrail'in önleyici saldırısında 1 kişi de hayatını kaybetmişti

HİZBULLAH: İSRAİL'İN ÖNLEYİCİ SALDIRISI BAŞARILI OLMADI

Hizbullah İsrail'in önleyici saldırısının başarılı olduğunu kabul etmedi. İsrail'in Güney Lübnan'da gerçekleştirdiği önleyici saldırılarla Hizbullah'ın misilleme operasyonlarının aksattığı iddialarının "sahadaki gerçeklerle çeliştiğini ve bu iddialarını Hasan Nasrallah tarafından bugün ilerleyen saatlerde çürütüleceğini" söyledi.

İSRAİL SAVUNMA KUVVETLERİ: HİZBULLAH 210 ROKET, 20 İHA FIRLATTI

İsrail Savunma Kuvvetleri'nin (IDF) verilerine göre, Hizbullah'ın bu sabah düzenlediği saldırıda Lübnan'dan İsrail'in kuzeyine 210'a yakın roket ve 20'ye yakın insansız hava aracı (İHA) fırlatıldı.

Hedeflerden bazıları durduruldu, diğerleri ise hasara ve yaralanmalara neden olarak çarptı. Birçok roket ayrıca açık alanlara da çarptı.

NETANYAHU: BİZE ZARAR VEREN HERKESE ZARAR VERİRİZ

Netanyahu, Tel Aviv'deki Kirya karargahında bu sabah düzenlenen acil ulusal güvenlik kabine toplantısının başında açıklama yaptı. İsrail'in bu sabah binlerce Hizbullah roketini imha ettiğini söyledi.

Netanyahu "Bu sabah Hizbullah'ın İsrail'e saldırmaya hazırlandığını tespit ettik, Savunma bakanı ve genelkurmay başkanıyla istişare ederek, tehdidi ortadan kaldırmak için proaktif bir şekilde hareket etmesi talimatını verdik" dedi.

Netanyahu, "Ülkemizi korumak, kuzeydeki sakinleri güvenli bir şekilde evlerine döndürmek için her şeyi yapmaya kararlıyız. Ve basit bir kuralı izlemeye devam ediyoruz: Bize zarar verene biz de zarar veririz." açıklamasında bulundu.

LÜBNAN DEVLET HABER AJANSI: İSRAİL EN ŞİDDETLİ SALDIRIYI DÜZENLEDİ

Lübnan devlet haber ajansı, İsrail'in Gazze savaşının başlamasından bu yana Lübnan'a en şiddetli saldırıyı düzenlediğini belirtti. Elektrik ve su Altyapısında ciddi hasar olduğu ifade edildi

İSRAİL SALDIRISINDA 1 KİŞİ ÖLDÜ

Lübnan medyası, Güney Lübnan'daki bir kasabaya düzenlenen İsrail hava saldırısında bir kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

İSRAİL DIŞİŞLERİ BAKANINDAN DESTEK ÇAĞRISI

 İsrail dışişleri bakanı Katz, çok sayıda ülkenin dışişleri bakanına mesaj iletti. Katz, İsrail’in meşru müdafaa hakkını kullandığını söyleyerek Hizbullah, İran ve vekil güçlerine karşı destek istedi.

HİZBULLAH: SALDIRILARIN İLK AŞAMASI BAŞARIYLA SONA ERDİ

Hizbullah, İsrail’e yönelik saldırıların ilk aşamasının başarıyla sona erdiğini duyurdu.

HİZBULLAH, 320'DEN FAZLA ROKET FIRLATTIĞINI DUYURDU

 Hizbullah, yaptığı açıklamada 320’den fazla roket fırlattığını duyurdu. İsrail’in kuzeyinde 11 askeri üssün hedef alındığı belirtildi.

NEW YORK TIMES: TEL AVİV'İ HEDEF ALACAK ROKET FIRLATMA RAMPALARI ETKİSİZ HALE GETİRİLDİ

 New York Times'a göre İsrail ordusunun Lübnan'a yönelik önleyici saldırısında Tel Aviv'i hedef alacak roket fırlatma rampaları etkisiz hale getirildi.

Bunun hemen ardından Ben Gurion havalimanı tekrar açıldı, 07:00 itibariyle kalkış-iniş kısıtlamaları kaldırıldı. Bu durum tel Aviv'e saldırı tehdidi olmadığı şeklinde yorumlandı.

BEYAZ SARAY: İSRAİL'İN KENDİNİ SAVUNMA HAKKINI DESTEKLEMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Savett, "Başkan Biden, İsrail ve Lübnan'daki olayları yakından izliyor. Akşam boyunca ulusal güvenlik ekibiyle meşguldü. Onun talimatıyla, üst düzey ABD yetkilileri İsrailli meslektaşlarıyla sürekli iletişim halindeydi. İsrail'in kendini savunma hakkını desteklemeye devam edeceğiz ve bölgesel istikrar için çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

HAGARİ: ŞU ANDA TEHDİTLERİ ORTADAN KALDIRIYORUZ

 İsrail Ordu Sözcüsü Hagari: Şu anda tehditleri ortadan kaldırıyoruz. Düzinelerce uçak Lübnan'ın güneyindeki farklı noktalara saldırıyor. Hagari: Hizbullah İsrail'e roket ve iha'lar ateşliyor. Hava savunma sistemlerimiz, donanma gemilerimiz ve hava kuvvetleri uçaklarımız semalarımızı koruyor. Tehditleri tespit edip gereken her yere vuruyor

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

  Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Başkan Biden, İsrail ve Lübnan'daki olayları yakından takip ediyor." denildi.

GALLANT, ABD SAVUNMA BAKANI İLE KONUŞTU

 İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin'le görüştü. Gallant, Austin'e "İsrail vatandaşlarına yönelik yakın bir tehdidi engellemek için Lübnan'da hassas saldırılar gerçekleştirdik. Beyrut'taki gelişmeleri yakından takip ediyoruz ve vatandaşlarımızı korumak için elimizdeki tüm araçları kullanmaya kararlıyız." dedi.

NETANYAHU, GÜVENLİK KABİNESİNİ TOPLAYACAK

İsrail Başbakanlık Ofisi, Başbakan Netanyahu'nun yerel saatle 07:00'de Ulusal Güvenlik Kabinesini toplayacağını bildirdi.

HİZBULLAH: CEVABIMIZ SERT OLUR

 Hizbullah'tan saldırıya yönelik yapılan açıklamada, "İsrail Lübnan'da sivillere zarar verirse cevabımız sert olur." denildi.

Hizbullah: Bu askeri operasyonların tamamlanması biraz zaman alacak, gidişatı ve hedefleri hakkında ayrıntılı bir açıklama yayınlanacak. Lübnan'daki İslami Direniş şu anda en yüksek hazırlık seviyesindedir ve herhangi bir Siyonist saldırıya karşı güçlü ve uyanık duracaktır, özellikle de sivillere zarar verilmesi durumunda, cezası çok ağır ve sert olacaktır.