İsrail, Lübnan'ı vuruyor! "Kara saldırısı için hazırlıklı olmalıyız" açıklaması

HABER MERKEZİ
Lübnan İsrail
İsrail, Lübnan'ı vuruyor! "Kara saldırısı için hazırlıklı olmalıyız" açıklaması

İsrail ordusu, Lübnan'ın güneyine ve doğusundaki Bekaa bölgesine kapsamlı saldırılar gerçekleştirdi. Lübnan Sağlık Bakanlığı, ülkenin güneyindeki saldırılarda 51 kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda yaralı olduğunu bildirdi. İsrail ordusu ise kuzey İsrail'e konuşlandırılmak üzere iki yedek tugayı çağırdığını duyurdu.

İsrail ile Lübnan'daki Hizbullah arasında tansiyon düşmüyor. İsrail Savunma Kuvvetlerinden (IDF) yapılan açıklamada, Lübnan'ın güneyine ve doğusundaki Bekaa bölgesine geniş çaplı saldırılar gerçekleştirildiği bildirildi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, bugünkü saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısının 51 olduğu bildirildi, yaralı sayısı ise 223. 

 

"BUGÜN HİZBULLAH ÇOK GÜÇLÜ BİR YANIT ALACAK, KARA MANEVRASINA HAZIRLANIYORUZ"

İsrail Genelkurmay Başkanı Korgeneral Herzi Halevi, ordunun Lübnan'daki Hizbullah'a karşı kara harekâtı hazırlığında olduğunu söyledi.

Halevi, "Hizbullah bugün ateş menzilini genişletti. Bugün ilerleyen saatlerde çok güçlü bir yanıt alacak. Durmuyoruz, saldırmaya devam ediyoruz ve her yerde vurmaya devam ediyoruz. Hedef çok açık bir hedef, kuzeydeki sakinleri güvenli bir şekilde geri döndürmek. Bunun için kara manevrasına hazırlanıyoruz" dedi.

İsrail Ordusu Kuzey Komutanlığı Komutanı Ori Gordin, Hizbullah ile yaşanan çatışmalarda "yeni bir aşamaya girdiklerini" savunarak Lübnan'a olası kara saldırısı için hazırlıklı olmaları gerektiğini belirtti. Times of Israel gazetesinde yer alan habere göre, Gordin, Lübnan'a kara saldırısının canlandırıldığı dünkü tatbikatı takip etti. Çatışmalarda "yeni bir aşamaya girdiklerini" söyleyen Gordin, 23 Eylül'de başlayan hava saldırılarıyla Hizbullah'a "önemli bir darbe" indirdiklerini ileri sürdü. Gordin, bölgede "güvenlik durumunu değiştirmeleri gerektiğini" ve İsrail ordusunun Lübnan'a olası kara saldırısına "güçlü şekilde" hazır olması gerektiğini kaydetti.

İsrail ordusu, kuzey İsrail'e konuşlandırılmak üzere iki yedek tugayı çağırdığını da duyurdu. Bu adımın "Hizbullah ile mücadeleye devam edilmesi ve yerinden edilen İsraillilerin evlerine dönüşü için gerekli şartların oluşturulmasını sağlayacağı" ileri sürüldü.

İSRAİL'İN KUZEYİNE 40 ROKET

İsrail ordusu, Hizbullah'ın ülkenin kuzeyindeki Safed şehrine 40 roket ateşlediğini, roketlerden bazılarının imha edildiğini, birinin ise eve isabet ederek hasara yol açtığını aktardı.

"BÖLGEYİ KAPSAMLI SAVAŞA DOĞRU İTİYOR"

Ürdün, Mısır ve Irak Dışişleri Bakanları ise ortak açıklama yayınlayıp İsrail'in Lübnan'a saldırılarını kınadı. 3 Arap ülkesi İsrail'in bölgeyi kapsamlı bir savaşa doğru ittiğini belirtti.

İsrail, Lübnan'ı vuruyor! "Kara saldırısı için hazırlıklı olmalıyız" açıklaması - Resim : 1

HALKA ACİL KAN BAĞIŞI ÇAĞRISI

Lübnan Kızılhaç Örgütü, İsrail'in yoğun saldırıları altındaki ülkede halka acil kan bağışında bulunmaları çağrısı yaptı.

Örgütün X hesabından yapılan paylaşımda, kan bağışında bulunabilme imkanı olanlardan derhal en yakın kan bağış merkezine gitmeleri istendi.

Kan bağış merkezlerinin adresi ve iletişim numaraları verilen paylaşımda, günün 24 saatinde kan bağışlama işleminin yapılabildiği vurgulandı.

Öte yandan Lübnan resmi haber ajansı NNA da Lübnan Kızılhaç Örgütü'nün söz konusu talebini abonelerine aktardı.

558 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

İsrail ordusu, 23 Eylül sabah saatlerinden itibaren Lübnan'ın güney kentlerinin yanı sıra Bekaa ve Baalbek bölgelerine yüzlerce hava saldırısı düzenledi.

Lübnan Sağlık Bakanlığı, saldırılarda 50'si çocuk, 95'i kadın 558 kişinin öldüğünü, 1835 kişinin yaralandığını açıkladı.

Ülkenin güney bölgelerinden başkent Beyrut'a ve kuzey bölgelerine göç dalgası devam ediyor.