İsrail-Hamas savaşında 17'nci gün! Gazze'de can kaybı 5 bini geçti

İsrail Filistin Dünya haberleri

İsrail-Hamas savaşının 17. gününde de İsrail gece boyu Gazze'yi bombalamaya devam etti. İsrail'in dün Gazze Şeridi'ne saldırıları sonucu 400'den fazla Filistinli hayatını kaybetti. İsrail, rehineler için Gazze'ye kara operasyonu düzenlediğini duyurdu. İşte İsrail-Hamas savaşında son gelişmeler...

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail'e "Aksa Tufanı" adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. O günden bugüne bölge adeta cehenneme döndü. İsrail'in 17 gündür Gazze'ye düzenlediği hava saldırılarında 5 bin 87 kişi hayatını kaybetti, 15 bin 273 kişi de yaralandı. 

23 GAZETECİ DE ÖLDÜ

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ) tarafından yapılan açıklamada, 7 Ekim'den bu yana 23 gazetecinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklamada, hayatını kaybeden gazetecilerinin 19'unun Filistinli, 3'ünün İsrailli ve 1 gazetecinin de Lübnanlı olduğu bilgisi paylaşılırken, saldırıların başladığı günden bu yana 8 gazetecinin yaralandığı, 3'ünden de haber alınamadığı belirtildi.

"İSRAİL ORDUSUNU DURDURABİLECEK HİÇBİR ŞEY YOK"

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, "Gazze'ye yönelik kara harekatının" aylarca sürebileceğini belirtti.

Yediot Ahronot gazetesinde yer alan habere göre Galant, söz konusu açıklamayı, Gazze sınırı yakınlarında "Hava Kuvvetleri Harekat Komutanlığı" toplantısında yaptı.

Galant'ın burada, "İsrail ordusunu durdurabilecek hiçbir şey yok. Manevranın (İsrail'in Gazze saldırılarına verdiği isim) operasyonel yönü, hava kabiliyeti ve kara harekatından oluşuyor. Gazze'deki kara harekatı, oradaki son savaş olmalı çünkü sonrasında Hamas olmayacak. Bu, bir ay, 2 ay, 3 ay sürebilir ama sonunda orada Hamas kalmayacak." ifadelerini kullandı.

İSRAİL-HAMAS SAVAŞINDA SON GELİŞMELER...

HAMAS İKİ REHİNEYİ DAHA SERBEST BIRAKTI

 Reuters'ten aktarılan bilgiye göre, Hamas, Katar-Mısır arabuluculuğuna yanıt olarak 2 rehineyi daha serbest bıraktı. 

BIDEN: İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜMDEN VAZGEÇEMEYİZ

 Biden: Ne kadar zor olursa olsun barıştan vazgeçemeyiz. 2 devletli çözümden vazgeçemeyiz. İsrailliler ve Filistinliler güven ve barış içinde yaşamayı eşit olarak hak ediyor.

BEYAZ SARAY: GAZZE'YE YAKIT YARDIMI İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Beyaz Saray: ABD Gazze'ye gelecek günlerde daha fazla yardımın ulaşmasını umuyor, Gazze'ye yakıt yardımı yapılması için çalışmaları sürdürüyoruz.

BM: 20 TIR DAHA GAZZEYE GİRİŞ YAPTI

 Birleşmiş Milletler, insani yardım taşıyan 20 tırın Mısır'dan Gazze'ye geçtiğini açıkladı.

İSRAİL: LÜBNAN SINIRINDA BİR “HÜCREYİ” VURDUK

 İsrail ordusu, Lübnan sınırında “roket saldırısı hazırlığında olan bir hücreyi“ silahlı insansız hava aracıyla (SİHA) vurduğunu bildirdi.

MİÇOTAKİS, NETANYAHU İLE BİR ARAYA GELDİ

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, İsrailli mevkidaşı Binyamin Netanyahu ile bir araya geldi. Kudsüs'e giden Miçotakis, Tel Aviv yönetimine desteğini bir kez daha yineledi ve Hamas'in saldırılarını kınadı. Görüşmeye, Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Yerapetritis de katıldı. İsrail'in Hamas'a karşı 'meşru müdafaa hakkı olduğunu' savunan Miçotakis, sivillerin korunması gerektiğini vurgulayarak Hamas ve farklı örgütler tarafından alıkonulan İsrail vatandaşları ile yabancı yurttaşların bir an evvel serbest bırakılması gerektiğini belirtti.

İsrail Başbakanı Netanyahu ise, şu ifadeleri kullandı: "Daima İsrail'e destek vermekle beraber yapılabilecek olan en iyi şeyin İsrail'i ziyaret etmek olduğunu belirtiyorum. Aynen Miçotakis'in yaptığı gibi. Bu karanlık anlarda dayanışmanıza, hükümetinizin ve halkınızın duruşuna büyük önem veriyorum. Bu medeniyetin barbarlığa karşı verdiği bir mücadele."

GAZZE’DE ÖLÜ SAYISI 5.087’YE YÜKSELDİ

 Gazze'de hayatını kaybedenlerin sayısının 5 bin 87'ye yükseldiği, yaralı sayısının ise 15 bin 273 olduğu açıklandı. Gazze Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, son 24 saatte 182’si çocuk 436 Filistinlinin öldürüldüğü belirtildi.

Saldırılarda 57 sağlık personeli hayatını kaybetti, 12 hastane ile 32 sağlık merkezi hizmet dışı kaldı.

HAMAS AŞKELON VE BEERŞEBA'YA FÜZE SALDIRISI DÜZENLEDİ

  Hamas, sivillerin hedef alınmasına tepki olarak İsrail'in Gazze sınırı yakınındaki Aşkelon ve Beerşeba'da israil’e ait askeri noktaları füzelerle hedef aldığını açıkladı.

ÜÇÜNCÜ KONVOY GAZZE'YE GİRDİ

Üçüncü insani yardım konvoyu, Refah'tan Gazze'ye giriş yaptı.

HAMAS'TAN 'ÇATIŞMA' AÇIKLAMASI

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el Kassam Tugayları'ndan yapılan açıklamada, Gazze'ye 'rehine operasyonu' düzenleyen İsrail askerleriyle çatışma yaşandığı bildirildi. İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus kentine 'sızdığını' belirten Tugaylar, "Savaşçılar içeri sızan güçlerle çatışmaya girdi, iki buldozer ve bir tankı imha etti ve güvenli bir şekilde üsse dönmeden önce gücü geri çekilmeye zorladı" açıklamasında bulundu.

İSRAİL ORDUSU: GAZZE'DE REHİN TUTULAN KİŞİ SAYISI 222

İsrail ordusu, Gazze'ye yönelik 'rehine baskınları' düzenlendiğini duyurdu. İsrail Ordusu Sözcüsü Daniel Hagari, Filistinli grupların elinde bulunan rehinelerin yerini belirlemek için askerlerin abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 'nokta operasyonları' düzenlendiğini dile getirdi.

Hagari, Hamas'ın 7 Ekim'de gerçekleştirdiği sürpriz sınır ötesi saldırıda şu ana kadar 222 kişinin rehin alındığının doğrulandığını söyledi.

İsrail ordusu ayrıca, "Hamas'ın Gazze'ye giren yardımları almadığından emin olmak için izliyoruz, bu tarz el koymaların olmaması için operasyonlar yapmaya hazırız." ifadelerini kullandı. 

İSRAİL'İN BU SABAH GAZZE'YE DÜZENLEDİĞİ SALDIRILARDA 27 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

 İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne bu sabah düzenlediği saldırılarda 27 Filistinlinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildirildi.

GAZZE'DE ÖLENLERİN SAYISI 4 BİN 651'E ULAŞTI

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana İsrail'in saldırılarında 4.651 kişi hayatını kaybetti. 15 bine yakın kişi de yaralandı.

İSRAİL ORDUSU, BATI ŞERİA'DA ÇOK SAYIDA FİLİSTİNLİYİ GÖZALTINA ALDI

 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne havadan ve karadan saldırıları sürdürürken, işgal altındaki Batı Şeria'daki birçok beldeye düzenlediği baskınlarda çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.

400'DEN FAZLA FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTI

 İsrail ordusunun dün Gazze Şeridi'nin çeşitli bölgelerine düzenlediği saldırılar sonucu 400'den fazla Filistinlinin yaşamını yitirdiği belirtildi.

Filistin resmi haber ajansı WAFA'nın kentteki tıp kaynaklarından aktardığı bilgilere göre, ölenlerin yüzde 70'ini çocuklar, kadınlar ve yaşlılar oluşturuyor.

WAFA'ya göre, 7 Ekim'den bu yana İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden Filistinli sayısı 4 bin 700'e yükseldi.

İSRAİL UÇAKLARININ GAZZE'YE SALDIRILARINDA EN AZ 30 KİŞİ ÖLDÜ

Gazze'deki İçişleri Bakanlığının yaptığı yazılı açıklamaya göre, saldırılarda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 30 Filistinli hayatını kaybetti, onlarcası yaralandı.

14 YARDIM TIRI DAHA GAZZE'YE ULAŞTIRILDI

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths, yardım taşıyan 14 tırın Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı'ndan Gazze'ye girdiğini bildirdi.

 

İSRAİL SAVUNMA BAKANI: GAZZE'YE KARA HAREKATI AYLARCA SÜREBİLİR

İsrail Savunma Bakanı Yoav Galant, "Gazze'ye yönelik kara harekatının" aylarca sürebileceğini belirtti.

İsrail Hamas filistin savaş