İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika son gelişmeler!

Dünya haberleri son dakika İsrail Filistin

İsrail-Hamas çatışması 7. gününde de şiddetlenerek devam ediyor. İsrail abluka altına aldığı Gazze'ye yeni hava harekatı düzenledi. Çok sayıda sivil can kayıpları yaşanıyor. İşte Gazze şeridinde dakika dakika son gelişmeler

İsrail, Hamas'ın başlattığı "Aksa Tufanı" operasyonu sonrası bombardımana devam ediyor. İsrail yeni açıklama yaparak, "Ya İsrail'in yanında yer alırsınız ya da teröristler ile bir olursunuz." dedi. Siviller bombaların hedefi. Çok sayıda ölü ve yaralı var...

13 EKİM İSRAİL-GAZZE HATTINDA DAKİKA DAKİKA YENİ GELİŞMELER

FİLİSTİN SAĞLIK BAKANLIĞINDAN ACİL MÜDAHALE ÇAĞRISI

 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi'nde binlerce yaralının olduğunu belirterek, acil müdahale çağrısında bulundu.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, "İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki halkımıza yönelik saldırganlığının artması nedeniyle hastanelere ulaştırılan çok sayıda yaralı var. Kentteki hastanelerin ameliyathanelerinde çalışan ekipler ciddi baskı altında." ifadelerine yer verildi.

Sağlık Bakanlığı Operasyon Daire Başkanı Hani Hamade de açıklamasında Gazze'deki hastanelerde yüzlerce ağır yaralının gerekli müdahalelerin yapılması için uzun kuyruklar oluşturduğunu aktardı.

İSRAİL 4 FİLİSTİNLİYİ DAHA ÖLDÜRDÜ

Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamada, Batı Şeria'da Kalkilya kentine bağlı Ceyus beldesinden 17 yaşındaki Muhtedi Macid Selim ile Nebi İlyas beldesinden Samir Said Rıdvan isimli Filistinlilerin, İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiği belirtildi.

Açıklamada, Ramallah'ta da İsrail askerlerinin açtığı ateş sonucu ağır yaralanan Süleyman Ferid'in de (24) yaşamını yitirdiği ifade edildi.

Filistin'e bağlı Kudüs Valiliği de açıklamasında Halid el- Muhteseb adındaki 21 yaşındaki Filistinlinin İsrail polisinin açtığı ateş sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

Bakanlık verilerine göre, son olayla birlikte 7 Ekim'den bu yana Batı Şeria'da İsrail güçlerinin açtığı ateş sonucu ölen Filistinlilerin sayısı 36'ya, yaralıların sayısı da 650'ye yükseldi.

İSRAİL, GAZZE SINIRINA YAKIN YERLEŞİM BİRİMİNİN YÜZDE 60'INI TAHLİYE ETTİ

İsrail, Gazze sınırına birkaç kilometre mesafede bulunan Sderot Yahudi yerleşim biriminde nüfusun yüzde 60'ını tahliye etti.

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre, Sderot yerleşim birimindeki sakinlerin ülkenin merkezindeki otellere tahliyesi devam ediyor.

Sderot'ta şu anda yerleşimci nüfusun yüzde 40'ı olan yaklaşık 13 bin kişi kaldı.

Gazze Şeridi'nden onlarca roketin düştüğü Sderot, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'na bağlı unsurların 7 Ekim'deki sızma operasyonunun ardından İsrail ordusuyla yoğun çatışmalara sahne olmuştu.

Yaklaşık 31 bin nüfuslu sınır kenti Sderot'un Belediye Başkanı Alon Davidi 11 Ekim'de yaptığı açıklamada, İsrail hükümetine çatışmalar nedeniyle şehrin tüm sakinlerini organize bir şekilde tahliye etmesi çağrısında bulunmuştu.

İSRAİL'İN SON SALDIRILARINDA 53 FİLİSTİNLİ ÖLDÜ

​​​​​​​İsrail'in Gazze'nin farklı bölgelerini hedef alan son saldırılarında 53 Filistinli öldü, onlarcası yaralandı.

Sağlık ve güvenlik kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail ordusu, "uyarı yapmadan" Gazze'nin farklı bölgelerine yoğun hava saldırısı düzenledi.

Yerleşim yerlerini hedef alan saldırılarda ilk belirlemelere göre 53 kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi de yaralandı.

Kaynaklar, yıkılan evlerin enkazı altında hala çok sayıda kişinin bulunduğunu kaydetti.

HAMAS'TAN 'ÇOCUKLAR ÖLDÜRÜLDÜ' İDDİALARINA YANIT

 Hamas, uluslararası gazetelerin "İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın çocukları öldürdüğü" yönündeki iddialarından vazgeçmesinin İsrail anlatısının sahte ve yalan olduğunu ortaya koyduğunu belirtti.

FİLİSTİN BAŞBAKANI: İNSANİ KORİDOR İÇİN MISIR'LA ÇALIŞIYORUZ

 Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye, İsrail'in yoğun bombardımanına hedef olan abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılması için Mısır ile çalışma yürüttüklerini belirtti.

Iştiyye yayınladığı görüntülü mesajında, abluka altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardımların ulaştırılması başta olmak üzere bölgedeki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulundu.
"Gazze'ye insani yardım ulaştırılması için koridorların açılması konusunda Mısır'daki kardeşlerimizle çalışıyoruz." diyen Iştiyye, ayrıca İsrail ordusu ve Yahudi yerleşimcilerin, Gazze, Kudüs ve diğer Filistin topraklarında Filistin halkına karşı işlediği suçlara ivedilikle son vermesi için uluslararası toplumla birlikte çalıştıklarını ifade etti.

Iştiyye, şu an için önceliklerinin Gazze'deki Filistin halkına düzenlenen saldırının durdurulması olduğunu vurguladı.

Filistin Başbakanı, Birleşmiş Milletlerden (BM) saldırıların durdurulması için acilen harekete geçmesini, Uluslararası Kızılhaç Komitesi ile uluslararası kuruluşlardan da Gazze Şeridi'ne yeniden elektrik ve su temininin sağlanmasını istedi.

Abluka altında tutulan Gazze Şeridi'ndeki Refah Sınır Kapısı, Mısır'a açılıyor.

İSRAİL'İN HAVA SALDIRILARINDA 22 KİŞİ ÖLDÜ

 İsrail'in Gazze Şeridi'nin güney ve kuzey bölgelerine düzenlediği hava saldırılarında aralarında çocukların da bulunduğu 22 kişi yaşamını yitirdi.

Görgü tanıklarından ve sağlık kaynaklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin güney ve kuzey bölgelerindeki ev ve binaları hedef aldı.

Önceden herhangi bir uyarıda bulunmaksızın düzenlenen saldırılar, çok sayıda can kaybına ve yaralanmaya neden oldu.

Saldırılar sırasında Gazze'nin kuzeyindeki Cibaliye'de Halave ailesine ait evin vurulması sonucu en az 14 Filistinli hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı.

Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta ise bir daire hedef alındı. İsrail hava saldırısında aralarında birkaç aylık bir bebeğin de bulunduğu 4 kişi yaşamını yitirdi.

İsrail savaş uçakları, güneydeki Refah kentinde yer alan bir binayı da hedef aldı. Binadaki bir dairenin vurulduğu, saldırıda 2'si çocuk 4 Filistinlinin öldüğü belirtildi.

İSRAİL ENFORMASYON BAKANI İSTİFA ETTİ

 İsrail Enformasyon Bakanı Galet Distel istifa etti.

SİSİ'DEN 'MÜZAKERE' ÇAĞRISI

 Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'ne insani yardım gönderilmesi konusunda kararlı olduklarını belirterek, çatışmanın taraflarına "müzakere yoluna dönmeleri" çağrısında bulundu.

HAYATINI KAYBEDEN FİLİSTİNLİ SAYISI 1537 OLDU

İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda ölenlerin sayısı 500'ü çocuk olmak üzere 1537'ye yükseldi.

GAZZE'DE YERİNDEN EDİLEN FİLİSTİNLİ SAYISINDA SON 24 SAATTE BÜYÜK ARTIŞ

Birleşmiş Milletler (BM), İsrail ablukası altındaki Gazze Şeridi'nde yerinden edilen Filistinli sayısının son 24 saat içinde yüzde 30 artış gösterdiğini duyurdu.

BM yetkilisi Dujarric, açıklamasında mevcut durumu "Yerinden edilenlerin kümülatif sayısı son 24 saatte yüzde 30 artarak toplamda 338 bini aştı. Bunların 3'te 2'sinden fazlası UNRWA tarafından yönetilen okullara sığınıyor." diye aktardı.

NETANYAHU: 7 EKİM, YAHUDİLER İÇİN HOLOKOST'TAN BU YANA EN KÖTÜ GÜN

 İsrail Başbakanı Netanyahu, Aksa Tufanı'nın başladığı 7 Ekim 2023 tarihini "7 Ekim, Holokost'tan bu yana halkların tarihinde kara bir gün ve Yahudi halkının yaşadığı en kötü gün olarak kalacak." diye tanımladı.

TBMM'DEN İSRAİL-FİLİSTİN ÇATIŞMASI KONULU ORTAK BİLDİRİ

 TBMM Genel Kurulunda, İsrail-Filistin çatışmasına ilişkin yapılan genel görüşmenin kapalı oturumu sona erdi.

TBMM Başkanvekili Gülizar Biçer Karaca, kapalı oturumunun ardından Meclis'te grubu bulunan tüm siyasi partilerin imzasıyla hazırlanan ortak bildiriyi okudu.

Bildiride "Filistin halkı, bugün yeni ve emsali görülmemiş bir kuşatma altındadır." tespitinde bulunuldu.

RUSYA: BMGK, FİLİSTİN KARARI UYGULANMALI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, İsrail-Filistin çatışması biter bitmez Filistin devletinin kurulmasına yönelik Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının uygulanmasını istedi.

İNGİLTERE, İSRAİL'E KRALİYET DONANMASI GEMİLERİ GÖNDERİYOR

 İngiltere, İsrail'i desteklemek amacıyla Doğu Akdeniz'de, Kraliyet Donanmasına ait iki gemi ile deniz devriye ve gözetleme uçağı konuşlandıracağını duyurdu.

Başbakanlık Ofisi 10 Numara'dan yapılan açıklamada, İngiltere Başbakanı Rishi Sunak'ın, "İsrail'i desteklemek, bölgesel istikrarı güçlendirmek ve gerilimin tırmanmasını önlemek" gerekçesiyle İngiliz ordusunun Doğu Akdeniz'e konuşlandırılması talimatı verdiği bildirildi.

İSRAİL'DE 'ACİL DURUM HÜKÜMETİ' ONAYLANDI

İsrail Meclisi tarafından 'acil durum hükümeti'nin onayladığı bildirildi.

İSRAİL POLİS KARAKOLUNA SALDIRI: 2 YARALI

 İşgal altındaki doğu Kudüs’te İsrail polis karakoluna saldırı oldu, iki polis yaralandı.

İSRAİL: GAZZE SINIRINDA BİR MİLİS ÖLDÜRÜLDÜ

 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ne birkaç kilometre mesafede Kissufim yerleşim birimde yaşanan olaya ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, "İsrail askerlerince tespit edilen bir teröristin Kissufim yerleşim biriminde öldürüldüğü" ifade edildi.

MAHMUD ABBAS'TAN ÜRDÜN ZİYARETİNDE AÇIKLAMALAR

Ürdün'ü ziyaret eden Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, İsrail işgaline son vermek ve barış sağlamak için siyasi sürece dönülmesine ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Abbas, Gazze'ye su ve elektrik sağlanması ve insani koridorların açılması çağrısında bulundu.

ÇİN'DEN 'FİLİSTİN' MESAJI

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi yaptığı açıklamada, "Ortadoğu sorununun temeli Filistin meselesidir, bu meselenin de özü Filistinliler için yıllardır sağlanmayan adalettir. Sivillere zarar veren eylemlere karşıyız ve uluslararası hukuk ihlallerini kınıyoruz" dedi.

SALDIRILARDA ÖLEN FİLİSTİNLİLERİN SAYISI 1417'YE YÜKSELDİ

Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 1417'ye yükseldiğini, 6268 yaralının olduğunu duyurdu. 

İSRAİL'DEN BEYT LAHYA BELDESİ SAKİNLERİNE "EVLERİNİZİ BOŞALTIN" UYARISI

İsrail ordusu, işgal altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahya bölgesine yönelik saldırıya hazırlık olarak bölge sakinlerinin evlerini boşatmaları ve sığınaklara gitmeleri yönünde uyarıda bulundu.

18 FİLİSTİNLİ HAYATINI KAYBETTİ

 İsrail’in Nuseyrat mülteci kampına düzenlediği hava saldırısında 18 Filistinli hayatını kaybetti. 

İRAN UÇAĞI GERİ DÖNDÜ

İran'dan Şam'a giden bir kargo uçağı, İsrail tarafından Şam Havalimanı pisti vurulduğu için iniş yapamadı ve İran'a dönüş yaptı. 

BLINKEN: HAMAS'IN SALDIRILARINDA EN AZ 25 AMERİKALI ÖLDÜRÜLDÜ

 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın İsrail'e saldırılarında en az 25 Amerikalının öldürüldüğünü söyledi.

İSRAİL, ŞAM VE HALEP HAVALİMANLARINI VURDU

İsrail, Şam ve Halep Havalimanı'nı vurdu. Suriye Devlet Televizyonu, hava savunma sisteminin devreye girdiğini duyurdu. Şam ve Halep Havalimanları hizmet dışı kaldı.

FİLİSTİN: GAZZE'DEKİ SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKEBİLİR

Filistin Sağlık Bakanı Mey el-Keyle, İsrail bombardımanı altındaki Gazze Şeridi'nde sağlık sisteminin çökebileceği uyarısında bulunarak acil destek talep etti.

REFAH SINIR KAPISI YENİDEN AÇILDI

Mısır Dışişleri Bakanlığı, Refah Sınır Kapısı'nın açık tutulduğunu duyurdu.  BakanlıK, kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik uluslararası yardımı Sina Yarımadası'nın kuzeyindeki Al Arish Havaalanı'na yönlendirdiğini açıkladı.

GAZZE'DE CAN KAYBI YÜKSELDİ

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, İsrail'in saldırılarında Gazze'de 1354 kişinin hayatını kaybettiğini, 6 bin 49 kişinin yaralandığını duyurdu. 

"KASITLIYSA İNSANLIK SUÇUDUR"

BM Filistin Özel Raportörü, "Abluka altındaki Gazze halkının kaynaklarını kesmek ve aç bırakmak, savaş suçudur ve eğer kasıtlıysa bu insanlık suçudur." dedi. 

BLINKEN'DAN MESAJ

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile görüşen ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, "Biz buradayız, hiçbir yere gitmiyoruz" dedi. 

ALMANYA'DAN 'HAMAS' YASAĞI

Almanya, Hamas yanlısı tüm etkinlikleri yasakladı, yapılması halinde soruşturma açılabilecek.

İSRAİL ORDUSUNDAN KRİTİK AÇIKLAMA

İsrail ordusu, Hamas'ın Gazze'de 97 kişiyi rehin tuttuğunu teyit etti. Bu kişilerin kimlikleri tespit edildi. Ordu, 7 Ekim'den bu yana 222 İsrail askerinin öldürüldüğünü de bildirdi. 

"SAĞLIK SEKTÖRÜ ÇÖKÜŞÜN EŞİĞİNDE"

Uluslararası Kızılhaç Komitesi, "Gazze'de insani durum çok endişe verici ve tehlikeli şekilde kötüleşiyor, sağlık sektörü çöküşün eşiğinde." şeklinde bir açıklama yaptı. 

HAMAS’IN ÜST DÜZEY BİR SUBAYININ ÖLDÜRÜLDÜĞÜ AÇIKLANDI

 İsrail Hava Kuvvetleri, bu sabah erken saatlerde işgal altındaki Gazze’ye yönelik hava saldırısı başlattığını ve Hamas'ın Refah Tugayı'na bağlı deniz kuvvetlerinde görevli üst düzey bir subay olan Muhammed Ebu Şamla'yı öldürdüğünü duyurdu.

ALMANYA BAŞBAKANI SCHOLZ ERDOĞAN İLE GÖRÜŞECEK

Almanya Başbakanı Scholz: Sisi ile iletişim halindeyim. Erdoğan ve Katar Emiri ile bugün konuşacağım.

İSRAİL'DEN HAMAS'IN ELİNDEKİ ESİRLERLE İLGİLİ AÇIKLAMA

 İsrail Enerji Bakanı İsrael Kantz: Hamas'ın kaçırdığı insanlar evlerine dönene kadar Gazze'ye elektrik veya su verilmeyecek

İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika son gelişmeler! - Resim : 5

ÜRDÜN REFAH SINIR KAPISINA YARDIM GÖNDERECEK

 Ürdün, Refah sınır kapısına insani yardım yollayacak, izin verilirse yardım Gazze'ye aktarılacak

GAZZE'DE SİVİLLER BOMBALANIYOR

 Gazze’de ölü sayısı 1.203’e yükseldi 5.769 yaralı.

BEYAZ SARAY'DAN AÇIKLAMA

CNN: Beyaz Saray yetkilisi, Biden'ın "(İsrail'de) teröristlerin, çocukların kafasını kestiğine" dair resimler ve doğrulanmış haberler görmediğini söyledi.

İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika son gelişmeler! - Resim : 6

İSRAİL'DE CAN KAYBI YÜKSELDİ

İsrail devlet televizyonu KAN'a göre Gazze'den düzenlenen saldırılarda ölen İsraillilerin sayısı 1300'e ulaştı.

İSRAİL'DEN YENİ KARA OPERASYONU AÇIKLAMASI

 İsrail ordusu: Henüz Gazze'ye kara harekatı düzenleme kararı alınmadı ama hazırlanıyoruz

ÖLEN İSRAİLLİ ASKER SAYISI ARTIYOR

İsrail ordusu, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları'nın saldırıya geçtiği 7 Ekim sabahından bu yana öldürülen askerlerinin sayısının 220 olduğunu açıkladı.

İsrail ordusundan yapılan açıklamada, öldürülen 31 askerin daha kimliğinin açıklanmasına izin verildiği ve askerlerin ailelerinin bilgilendirildiği belirtildi.

İsrail-Hamas çatışmasında dakika dakika son gelişmeler! - Resim : 7

MAHMUD ABBAS, BLINKEN İLE GÖRÜŞECEK

 Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas cuma günü ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile görüşecek

İSRAİL ORDUSU CENİN'E SALDIRI DÜZENLEDİ

 İsrail ordusu, işgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Cenin kentine sabah saatlerinde baskın düzenledi.

GAZZE'DE YERİNDEN EDİLENLERİN SAYISI 338 BİNİ GEÇTİ

Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (UNOCHA), devam eden İsrail bombardımanları nedeniyle Gazze'de yerinden edilenlerin sayısının 338 bin kişiyi geçtiğini duyurdu.

BM Ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail-Filistin çatışmasının başlamasından bu yana 338 binden fazla Filistinlinin evlerinden ayrılmak zorunda kaldığı kaydedildi.

BM'DEN ATEŞKES ÇAĞRISI

 UNOCHA Gazze Sorumlusu Hamade el-Beyari, ofisin resmi internet sayfasından yaptığı açıklamada, "Bu aşamada birinci dereceden yapılması gereken, ateşkes ya da insani ateşkes. Böylece, yardım çalışanları, durumları değerlendirme imkanı bulabilir. Biz, şu ana dek sahada, durumları değerlendirecek güvenli bir ortam bulamadık" ifadelerini kullandı.

"Gazze Şeridi'nde durumun gerçekten tehlikeli olduğu belli, zorlayıcı şartlar hiç olmadığı kadar ağır olabilir" diyen Beyari, bu şartlarda insani yardımların sunulmasının da tehlikelerle çevrili olduğuna işaret etti.

FİLİSTİNLİLER TEDAVİ EDİLMEYECEK

İsrail Sağlık Bakanı Moshe Arbel, İsrail’e saldırı düzenlerken yaralı halde ele geçirilen Filistinlilerin tedavisinin yapılmayacağını bildirdi.

Yedioth Aharonoth gazetesinin haberine göre, Sağlık Bakanı Arbel, dün Başbakan Binyamin Netanyahu'ya yazdığı mektubunda, saldırılarda yaralanan Hamaslıların devlet hastanelerinde tedavilerinin durdurulması emrini verdiğini açıkladı.

Mektubunda, "Sağlık sistemi bu zor zamanlarda İsrail askerlerinin tedavisine ve gelecek olana hazırlıklı olmaya odaklanmalıdır" diyen Arbel, kendi rehberliği altındaki kamu sağlığı sisteminin, Hamaslıları tedavi etmeyeceğini duyurdu.

Arbel, konuyla İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) veya İsrail Cezaevi Hizmetlerinin ilgilenmesi gerektiğini, Sağlık Bakanlığı olarak bu kurumlara gereken yardımı yapacaklarını belirterek, bu durumun yerine getirilmesi için Netanyahu'dan acil talimat talebinde bulundu. ​​​​​​​

 

Kaynak: Haber Global TV

İsrail Hamas gazze filistin Dünya haberleri son dakika Batı Şeria