İşgalden kurtarılan Karabağ ihya ediliyor! Azerbaycan Ulusal Şehir Planlama Forumu Bakü'de yapılıyor

Azerbaycan Bakü

Azerbaycan'da Ulusal Şehir Planlama Forumu bu yıl ikinci kez düzenleniyor. Azerbaycan'ın kentleşme konusundaki tecrübelerini paylaştığı forumun Bakü'de gerçekleşen ikinci gününde kentsel planlamada gelişme ve büyüme stratejileri tartışıldı.

Bu yıl "Şehir Planlama Haftası 2023" çerçevesinde, ikincisi düzenlenen Azerbaycan Ulusal Şehir Planlama Forumu'nun ikinci günü başkent Bakü'de yapıldı.

"Ekonomik Kalkınmanın İtici Gücü ve Eşitsizliklerle Mücadelede Sürdürülebilir Şehirler" temalı foruma 50 ülkeden temsilciler katıldı. Kentleşme konusundaki tecrübeler paylaşıldı.

Kentleşme ve Mimari Komite Üyesi Ramil Cahangirov, "Forumumuzun esas amacı, muhtelif ülkelerden, kuruluşlardan, şehirlerden uzmanların ve devlet yetkililerinin aynı forum çerçevesinde fikir paylaşımını sağlamaktır. Geçen yıl böyle bir tecrübemiz oldu ve bu yıl daha çok ülkeden katılımcımız var. Bu da bizi daha çok sevindiriyor." diye konuştu.

Azerbaycan'da yaklaşık 30 yıl süren Ermeni işgalinden kurtarılan topraklardaki kalkınma ve kentleşme faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin kişi işgal nedeniyle göç etmek zorunda kaldıkları topraklara döndü. Bu sayının yıl sonuna kadar 5 bin 500’e ulaşması hedefleniyor.

Tüm bu kentleşme çalışmaları için bugüne kadar 7 milyar dolar harcandı. Gelecek yıl için ayrılan bütçe ise 2,4 milyar dolar.

Kalkınma, kentleşme çalışmalarının yoğun olarak devam ettiği yerlerden biri de ülkenin kültür başkenti Şuşa...

Cumhurbaşkanlığı Şuşa Özel temsilcisi Aydın Kerimov, "Şuşa günden güne gelişiyor. İnşaat ve yapı işleri yapılıyor. Şuşa bildiğiniz gibi Azerbaycan'ın kültür başkentidir. Aynı zamanda Türk devletlerinin de kültür başkenti seçilmiştir." diye konuştu.

Şuşa’da 960 öğrenci kapasiteli bir okul ve bir hastane yapımı da sürüyor.

Kaynak: Haber Global TV

Azerbaycan işgal Karabağ