İşçi Partisi'nde iktidar umudu: Rishi Sunak'ın hükümetini seçimle devirme şansı yakaladılar

İngiltere İskoçya Dünya haberleri
İşçi Partisi'nde iktidar umudu: Rishi Sunak'ın hükümetini seçimle devirme şansı yakaladılar
Fotoğraf: Reuters

İngiltere'nin ana muhalefet partisi İşçi Partisi, İskoçya'da yerel seçimlerde elde ettiği zaferi, Birleşik Krallık'ta yapılacak genel seçimler öncesinde seçim kaderinin değişmekte olduğunun bir işareti olarak değerlendirdi. 

İşçi Partisi'nin önümüzdeki yıl yapılması muhtemel Birleşik Krallık seçimlerinde Başbakan Rishi Sunak'ın Muhafazakâr hükümetini devirme şansını yakalayabilmesi için 2015'te İskoçya'da kaybettiği 40 sandalyenin bir kısmını geri kazanması gerekiyor.

Anket uzmanı John Prentice, İşçi Partisi'ne geçen yüzde 20'lik oy oranının genel seçimlerde de tekrarlanması halinde partinin sınırın kuzeyinde onlarca sandalyeyi geri alabileceğini söyledi.

Prentice, bunun "genel seçimlerin genel sonucu üzerinde etkileri olabileceğini çünkü bunun gerçekleşmesi halinde genel çoğunluğu elde etmenin daha kolay olacağını" sözlerine ekledi.

Bu sonuç, 2015 seçimlerinde İskoç Milliyetçi Partisi (SNP) tarafından neredeyse tamamen silinen İşçi Partisi'nin İskoçya'daki sandalye sayısını birden ikiye çıkarıyor.

İşçi Partisi lideri Keir Starmer, partinin yıllık konferansı için İngiltere'nin kuzeybatısındaki Liverpool kentinde toplanmasından birkaç gün önce, oyların yaklaşık yüzde 59'unu alarak elde ettiği zaferi "sismik" olarak nitelendirdi.

Starmer, sonucun "değişen İşçi Partisi'nin" insanların istediği değişimi sağlayabileceğine dair "net bir mesaj gönderdiğini" söyledi ve ekledi: "Bu, İskoçya'da ve Birleşik Krallık'ın tamamında hepimiz için çok ama çok önemli bir yolculuğun ilk adımıdır."

Glasgow'un güneydoğusundaki Rutherglen ve Hamilton West bölgesinde yapılan ara seçim, SNP milletvekili Margaret Ferrier'in Covid-19 düzenlemelerini ihlal ettiği gerekçesiyle görevden alınmasının ardından gerçekleşti.

İşçi Partisi adayı Michael Shanks 17.845 oy alarak SNP'li rakibinin aldığı 8.399 oyun çok önünde yer aldı.

Bu sonuç, Nicola Sturgeon'un parti liderliği ve İskoçya'nın birinci bakanı olarak istifasının ardından bağımsızlık yanlısı SNP'nin İskoçya'daki popülaritesinin düşmesinin ardından geldi.

Büyük değişim 

Sturgeon, özellikle İskoçya'nın Avrupa Birliği'nden ayrılmaya karşı çıktığı Brexit'ten sonra ve Covid salgını sırasında destek artışını denetleyerek bağımsızlık hareketinin önde gelen isimlerinden biri oldu.

Ancak Şubat ayında beklenmedik bir şekilde istifasını açıkladı ve daha sonra SNP finansmanının kötü yönetildiği iddiaları üzerine kocasıyla birlikte gözaltına alındı.

Sunak hükümeti inatçı yüksek enflasyon ve hayat pahalılığı kriziyle boğuşurken Starmer'in İşçi Partisi aylardır anketlerde çift haneli farklarla önde gidiyor.

Ancak son anketler, Sunak'ın son haftalarda açıkladığı bir dizi popülist politikanın ardından aradaki farkın azaldığını gösteriyor. Ancak Prentice, İskoçya'daki sonucun "anketlerin işaret ettiği gidişatı" "kesin bir şekilde" teyit ettiğini söyledi.

Muhafazakâr Parti, ayrıca Temmuz ayında İngiltere'nin kuzeyindeki Selby ve Ainsty seçim bölgesinde İşçi Partisi karşısında büyük bir yenilgi aldı.

İşçi Partisi bir zamanlar İskoç siyasetinde baskın güçtü ancak 2010 yılında Başbakan Gordon Brown hükümetinin sona ermesinden bu yana ulusal düzeyde etkisinin azaldığını gördü.

Edinburgh'daki devredilmiş İskoç parlamentosunda SNP uzun zamandır en büyük parti konumunda ve şu anda bağımsızlık yanlısı Yeşiller ile koalisyon halinde hükümet ediyor.

Kaynak: Ajans Bizim

İngiltere Politika dış siyaset İşçi Partisi İskoçya