İran'da art arda iki patlama! Çok sayıda ölü ve yaralı var

HABER MERKEZİ
İran Dünya haberleri

Son dakika... İran'ın Kerman kentinde Kasım Süleymani'nin mezarının yakınında 10 dakika arayla 2 patlama meydana geldi. Patlamalarda çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı bildirildi. Yaşanan panik anı kameralara yansıdı. Patlamaların terör saldırısı olduğu açıklandı.

Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin öldürülmesinin 4. yıl dönümü anmalarının yapıldığı yolda art arda iki patlama meydana geldi. 

Kerman kentinde düzenlenen tören sırasında meydana gelen iki patlamanın 10 dakika arayla meydana geldiği bildirildi.

Patlamada şu ana kadar yapılan belirlemelere göre aralarında 6 çocuğun da olduğu 103 kişi hayatını kaybetti, 211 kişi yaralandı.  Yaralıların bazılarının durumunun ağır olduğu ve can kaybının artabileceği aktarıldı.

Kerman Eyaleti Kan Nakil Merkezi, yaralı sayısının yükselmesinin ardından kan ihtiyacını karşılamak için vatandaşlara bağış yapmak üzere kan merkezlerine gitmeye davet etti.

İran Acil Durum Merkezi Sözcüsü Babek Yektaperest, yaralıların Kirman'daki hastanelere kaldırıldığını ve bir kısmının ambulans uçaklarla Tahran'a nakledileceğini kaydetti.

Öte yandan, İran devlet televizyonu, saldırılarda Devrim Muhafızları Ordusunun üst düzey komutanlarından birinin öldürüldüğüne dair sosyal medyada yer alan haberlerin doğru olmadığını bildirdi.

CUMHURBAŞKANI REİSİ TÜRKİYE PROGRAMINI ERTELEDİ

Cumhurbaşkanlığı Siyasi Vekili, Kerman'da yaşanan terör olayının ardından Cumhurbaşkanı Reisi'nin Türkiye seyahat planının değiştirildiğini duyurdu.

Cumhurbaşkanlığı Siyasi Yardımcısı Muhammed Cemşidi, IRNA muhabirine verdiği röportajda, Türkiye Cumhurbaşkanı'nın davetini memnuniyetle karşıladıklarını belirterek "Kerman'da çok sayıda yurttaşımızın şehit olmasına yol açan terör olayının ardından Cumhurbaşkanı bu konunun bizzat takipçisi olacak." ifadelerini kullandı.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, REİSİ İLE TELEFONDA GÖRÜŞTÜ: ZİYARET İLERİ TARİHE ALINDI

İletişim Başkanlığı tarafından sosyal medya platformu X'te yapılan paylaşımda İran Cumhurbaşkanı Reisi'nin Türkiye ziyaretinin ileri tarihe alındığı belirtildi. 

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede Reisi’ye, Kirman’da meydana gelen terör saldırısı nedeniyle başsağlığı dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sivilleri hedef alan terör saldırısını kınadı, Türkiye’nin terörle mücadelede İran’ın yanında olduğunu söyledi ve İran halkına kayıpları nedeniyle sabır temenni etti.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran’a terörle mücadelede ortak hareket etme çağrısını yineledi.

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi’nin Türkiye ziyaretinin ileri bir tarihe ertelenmesi de görüşmede kararlaştırıldı."

İRAN CUMHURBAŞKANI REİSİ: "KORKAK EYLEMİN KARA KALPLİ FAİLLERİ..."

İran Cumhurbaşkanı Reisi, Ocak 2020'de ABD saldırısında öldürülen Süleymani'nin Kirman'daki kabrinin yakınlarında anma törenlerinde düzenlenen iki bombalı saldırıya ilişkin yazılı mesaj yayınladı.

Mesajında, terör eylemini kınayan ve saldırıda hayatını kaybedenlerin ailelerine ve İran halkına taziyelerini ileten Reisi, yetkililerden saldırılardan zarar görenlerin acılarının hafifletilmesi ve Kirman'ın huzur ve sükunete kavuşturulması için gerekli tedbirlerin bir an önce alınmasını istedi.

Terör saldırısını "insanlık dışı" olarak niteleyen Reisi, "Kuşkusuz, bu korkak eylemin kara kalpli failleri ve liderleri, güvenlik ve kolluk kuvvetleri tarafından en kısa zamanda tespit edilecek ve bu menfur eylemden dolayı cezalandırılacaktır." dedi.

Reisi, mesajında şu ifadelere yer verdi:

"Düşmanlar, bu tür eylemlerin İran halkının İslami ideallerini savunma konusundaki demir kararlılığını hiçbir zaman sekteye uğratamayacağını bilmelidir. İran, savaş meydanında terör ve şiddetin köklerini kurutma konusunda eskisinden daha kararlıdır."

PUTİN’DEN İRAN’A TAZİYE

 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın Kirman kentinde düzenlenen terör saldırısının ardından İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye taziye mesajı gönderdi.

İran’ın Kirman kentinde düzenlenen terör saldırısının ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, İran’ın dini lideri Ayetullah Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'ye taziye mesajı gönderdi.

Mesajda, “Saygıdeğer Bay Hamaney, Saygıdeğer Bay Reisi, Kirman kentindeki terör saldırısının trajik sonuçlarıyla ilgili derin taziyelerimi kabul etmenizi rica ederim. Mezarlığı ziyaret etmekte olan sivillere yönelik bu katliam acımasızlığı ile derinden sarsıyor. Hayatını kaybedenlerin aile ve yakınlarına taziye ve destek dileklerimi, tüm yaralılara ise acil şifa dileklerimi iletmenizi rica ederim. Terörün her türlüsünü güçlü bir şekilde kınıyor, bu kötülüğe karşı amansız mücadeleye olan bağlılığımızı bir kez daha teyit ediyoruz” denildi.

İRAN İÇİŞLERİ BAKANI: "EZİCİ VE KARARLI CEVAP VERİLECEK"

İran İçişleri Bakanı Ahmed Vahidi, Kirman'da düzenlenen bombalı saldırılara ilişkin, "İran güvenlik güçlerinin, bu suçu işleyenlere en kısa zamanda ezici ve kararlı bir cevap vereceğini" belirtti.

Vahidi, İran devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Süleymani'nin Ocak 2020'de ABD'nin Bağdat'taki saldırısında öldürülmesinin 4. yılı dolayısıyla anma töreninde meydana gelen iki patlamayı değerlendirdi.

Saldırıyı, daha önce yapılan "komploların devamı" olarak değerlendiren Vahidi, Kirman’da şu an durumun güvenlik güçlerinin kontrolü altında olduğunu belirtti.

Vahidi, güvenlik güçlerinin patlamanın sorumlularına en kısa sürede "ezici ve kararlı bir cevap" vereceğini ifade etti.

Olaya ilişkin araştırmaların devam ettiğini söyleyen Vahidi, sosyal medyada paylaşılan bilgilere itibar edilmemesi gerektiğini, gerekli bilgilerin kamuoyu ile paylaşılacağını belirtti.

İranlı Bakan, ayrıca, bölgedeki iletişim ağında herhangi bir sorun bulunmadığını kaydetti.

TERÖR SALDIRISI AÇIKLAMASI

Devlet televizyonu, Kirman Vali Yardımcısı Rahman Celali'nin olayı terör saldırısı olarak nitelendirdiğini açıkladı.

Öte yandan yarı resmi Tesnim Haber Ajansı da "fail ya da faillerin bölgeye iki ayrı bomba bıraktığı ve uzaktan patlattığı" şeklinde bir haber yayımladı.

Patlamaların ardından halktan bölgeyi terk etmeleri istendi. Son gelen haberlere göre bölgede caddeler boşaltılmış durumda.

Ajanslara düşen görüntülerde anma etkinliğine katılanların kaçıştığı ve ambulansların olay yerine gittiği görüldü.

İran'da art arda iki patlama! Çok sayıda ölü ve yaralı var - Resim : 2

ABD'NİN DÜZENLEDİĞİ SALDIRI İLE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ

Devrim Muhafızları Ordusu Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani, 3 Ocak 2020'de ABD'nin düzenlediği saldırı ile öldürülmüştü.

3 Ocak 2020'de yaşanan ve dünya gündemini sarsan olayda ABD, Bağdat Havalimanı'nda insansız hava araçlarıyla düzenlediği saldırıyla Süleymani'yi öldürmüştü. Generalin yanı sıra 5 İranlı ve 5 Iraklı daha hayatını kaybetmişti. 

ERDOĞAN'DAN TAZİYE MESAJI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, saldırının ardından, "İran’ın Kirman eyaletinde gerçekleştirilen menfur terör saldırılarından derin üzüntü duyduk. Saldırılarda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralananlara acil şifalar diliyorum." ifadeleriyle taziye dileklerini iletti. 

DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI'NDAN AÇIKLAMA

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "İran’ın Kirman şehrinde düzenlenen terör eylemi sonucunda çok sayıda can kaybı ve yaralanma meydana geldiği üzüntüyle öğrenilmiştir. Bu menfur terör saldırısını en güçlü şekilde kınıyor; dost ve kardeş İran halkına ve hükümetine başsağlığı, saldırıda hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz" denildi.