Açlık grevine başlayan Nergis Muhammedi hastaneye kaldırıldı

İran
Açlık grevine başlayan Nergis Muhammedi hastaneye kaldırıldı
Fotoğraf: DepoPhotos

Nobel Barış Ödülü sahibi Nergis Muhammedi'nin eşi, hafta başında açlık grevine başlayan tutuklu İranlı insan hakları aktivistinin hastaneye kaldırıldığını söyledi.

VOA'nın haberine göre, Taghi Rahmani, Muhammedi'nin tıbbi değerlendirme için Tahran'daki Evin Cezaevi'nden hastaneye nakledildiğini açıkladı.

51 yaşındaki Muhammedi, diğer mahkumlarla birlikte tıbbi bakım almasının engellenmesi üzerine ve ülkedeki zorunlu başörtüsü yasasını protesto etmek için açlık grevine başlamıştı.

Açlık grevinin ardından Nobel Komitesi, Olof Palme Vakfı ve Amerikan PEN Derneği Muhammedi'nin sağlığına ilişkin derin endişelerini dile getirdi.

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, 2023 Nobel Barış Ödülü sahibinin sağlığına ilişkin derin endişelerini dile getiren bir açıklama yaptı. Ayrıca, Muhammedi ve hapisteki diğer kadınlara gerekli tıbbi desteğin sağlanması için acil ve gerekli önlemlerin alınması konusunda İran hükümetine sert bir uyarıda bulundu.

Nergis Muhammedi'yi 2023 ödülüyle onurlandıran İsveç Olof Palme Vakfı, Muhammedi için hayati önem taşıyan tıbbi bakımın sağlanmasını şiddetle talep eden bir açık mektup gönderdi.

Amerikan PEN Derneği de daha önce Muhammedi'nin derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılması gerektiğini açıklamıştı. 

Muhammedi aktivizmine 1990'larda genç bir fizik öğrencisi olarak başladı ve ilk olarak 2011 yılında hapsedilmiş aktivistler ve aileleriyle yaptığı çalışmalar nedeniyle tutuklandı.

İran'daki idam cezasına, işkenceye ve siyasi mahkumlara, özellikle de kadınlara yönelik şiddete dikkat çeken sonraki aktivizmi daha fazla tutuklanmasına neden oldu.

Geçen yıl, mahkumlar arasında bir lider olarak, 22 yaşındaki Mahsa Emini'nin gözaltında ölümünü protesto etmek için İran sokaklarına çıkan göstericilere destek verdi. Cezaevi yetkilileri Muhammedi'nin telefon ve ziyaretçi kabul etmesini engelledi, ancak yazdığı bir makaleyi ülke dışına kaçırmayı ve Emini'nin ölümünden tam bir yıl sonra, 16 Eylül'de The New York Times'ta yayınlatmayı başardı.

Muhammedi son davasında "hükümet karşıtı propaganda" suçlamasıyla 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı ve cezasını Tahran'daki Evin Cezaevi'nde çekiyor.

Kaynak: Ajans Bizim