İran, Ukrayna uçağını yanlışlıkla düşürdüğünü itiraf etti

İran, Ukrayna uçağını yanlışlıkla düşürdüğünü itiraf etti

ABD, Kanada ve İngiltere'nin düşürüldüğünü iddia ettiği Ukrayna uçağıyla ilgili İran'dan açıklama geldi. İran, içinde bulunan 176 kişinin hayatını kaybettiği uçağın "insan kaynaklı" olarak düşürüldüğünü, sorumluların cezalandırılacağını açıkladı

İran devlet televizyonu, ABD'ye yönelik Irak'ta gerçekleştirilen "Kasım Süleymani" misillemesiyle aynı gün başkent Tahran'da düşen uçakla ilgili bomba bir itirafta bulundu. Uçağın "teknik bir aksaklık" nedeniyle düştüğünü savunan Tahran Yönetimi, Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi uçağın "insan hatası" kaynaklı düşürüldüğünü kabul etti.

İran ordusu, 167 yolcu, dokuz mürettebat taşıyan Ukrayna Havayolları'na ait uçağın "yanlışlıkla" vurulduğunu açıkladı.

KARA KUTU FRANSA'YA GÖNDERİLİYOR

Gelen son dakika bilgisine göre, İran füzeyle düşürülen Ukrayna uçağının kara kutusunu Fransa'ya gönderiyor. 

İran resmi ajansı IRNA'ya konuşan İran Sivil Havacılık Kurumu Kaza Ofisi Genel Müdürü Hasan Rızayifer, Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağının kara kutusunun Fransa'ya gönderileceğini açıkladı. 

Düşürülen uçağın kara kutusunun hafızasını okumak için İran'da yeterli imkanların bulunmadığını aktaran Rızayifer, "Kanada, Fransa ve ABD gibi ülkelerden kara kutudaki bilgilerin indirilmesi için gerekli yazılım donanımları İran'a göndermelerini talep ettik ancak bu ülkeler İran'ın teklifini reddetti." dedi.

Bunun üzerine kara kutunun dünyadaki tarafsız ve saygın laboratuvarlardan birinde okunması için Ukrayna, İsveç, İngiltere, Kanada ve ABD gibi ülkelere gönderilmesine karar verildiğini belirten Rızayifer, "Son olarak kara kutunun Fransa'da okunmasına karar verildi. Bu beş ülke de kara kutunun kodlarının Fransa'da çözülmesine onay verdi." ifadelerini kullandı.

"PAYI OLANLARDAN HESAP SORULACAK"

Devlet televizyonunun aktardığı açıklamada, uçağın İran Devrim Muhafızları'na ait hassas bir alan yakınlarında uçması nedeniyle "insani hata" kaynaklı olarak düşürüldüğü belirtildi. 

Tahran Yönetimi, olayda payı olanlardan hesap sorulacağını da vurguladı.

ZARİF: ÖZÜR DİLİYORUZ

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif'ten de dünyanın dikkatle takip ettiği kazaya ilişkin bir açıklama geldi. Twitter hesabından bir mesaj paylaşan Zarif, "Üzücü bir gün. Silahlı Kuvvetler tarafından yapılan iç soruşturmanın ilk sonuçları: ABD'nin maceracılığından kaynaklanan kriz sırasında insani bir hata felakete neden oldu" yazdı. 

Zarif paylaşımını şöyle sürdürdü: "İnsanlarımıza, tüm kurbanların ailelerine ve etkilenen diğer milletlere derin üzüntülerimizi iletiyoruz ve başsağlığı diliyoruz."

RUHANİ: AFFEDİLEMEZ YANLIŞ

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani, hava savunma sistemi tarafından "yanlışlıkla" düşürüldüğü açıklanan Ukrayna Havayollarına ait yolcu uçağıyla ilgili, "Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Ruhani, yaptığı yazılı açıklamada, Kasım Süleymani'nin öldürülmesi ve ABD'nin tehditlerinin sürdüğü bir atmosferde ülkedeki savunma sistemlerinin ABD'nin muhtemel saldırılarına karşı tam teyakkuz haline getirildiğini belirtti.

"Bu süreçte insani hata nedeniyle yanlışlıkla (füze) fırlatılması, onlarca insanın ölümüyle sonuçlanan bir faciaya yol açmıştır." değerlendirmesinde bulunan Ruhani, faciaya yol açan yanlış nedeniyle üzgün olduklarını ifade etti.

Ruhani, şunları kaydetti:

"Bu, kolayca bir kenara bırakılacak mesele değildir. Facianın nedeni ve failleriyle ilgili tahkikat devam etmeli ve bu affedilemez yanlışın sorumluları hakkında yasal işlem yapılmalıdır. Ayrıca, bu tür faciaların tekrarlanmaması için ülkenin hava savunma sistemindeki zayıf noktaların giderilmesi için de gerekli tedbirler alınmalıdır."

Bu nedenle uçağın İran tarafından "yanlışlıkla" vurulmuş olabileceği yolunda iddialar ortaya atıldı. ABD Başkanı Trump da "Biri bir hata yapmış olabilir. Kötü bir şey olduğuna yönelik bir hissiyatım var" diyerek uçağın İran ordusu tarafından düşürülmüş olabileceğini ima etmişti. 

Son olarak Kanada ve İngiltere, uçağın düşürüldüğü yolunda ellerinde kanıtlar olduğunu duyurmuştu. Buna karşılık İran Hükümet Sözcüsü Ali Rebii, "Ukrayna uçağının vurulduğuna dair haberler, Tahran'a karşı psikolojik bir savaştır" ifadesini kullanmıştı.

İran, bizzat Başkan Donald Trump'ın talimatıyla gerçekleştirilen suikasta karşılık 8 Ocak'ta gece yarısı ABD'nin Irak'taki üslerini karadan karaya füzelerle vurmuştu.

Tahran Yönetimi, saldırıda "terörist" olarak nitelendirdiği 80 Amerikalının öldüğünü öne sürerken, ABD lideri Trump, saldırıda ölen ya da yaralanan ABD askeri olmadığını açıkladı.

176 YOLCUSUNUN TAMAMI HAYATINI KAYBETTİ

Ukrayna Havayolları'na ait Boeing 737 tipi uçak, 8 Ocak sabahı Ukrayna'nın başkenti Kiev'e gitmek üzere Tahran'daki İmam Humeyni Havalimanı'ndan kalktıktan kısa bir süre sonra düşmüştü. 176 yolcunun tamamın hayatını kaybettiği uçakta 82 İranlı, 63 Kanadalı, 11 Ukraynalı, 10 İsveçli, dört Afgan, üç Alman ve üç İngiliz bulunuyordu.

İran Ukrayna uçağı