İran Sağlık Bakanı: Tedbirlere uyulmazsa günlük ölümlerde 4 haneli sayılara ulaşırız

İran koronavirüs
İran Sağlık Bakanı: Tedbirlere uyulmazsa günlük ölümlerde 4 haneli sayılara ulaşırız

İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, ülkede yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı alınan tebdirlere riayet edilmemesi halinde virüs kaynaklı günlük can kayıplarının 1000'i aşabileceği uyarısında bulundu.

İran resmi ajansı IRNA'ya göre, İsfahan Sağlık Bilimleri Üniversitesi yetkilileriyle düzenlediği toplantı sırasında konuşan İran Sağlık Bakanı Said Nemeki, Kovid-19 salgınını kontrol altına alabilmek için açıklanan yeni kısıtlamaların hayati derecede önemli olduğunu belirtti. 

Kısıtlamaların ekonomiye etkisine dair endişelere işaret eden Nemeki, "Hiçbir afetin, bir ülke ekonomisi için salgın döneminin uzamasından daha kötü olacağına inanmıyorum. Karantina tedbirleri insanların hastalığa yakalanmasından ve Allah korusun hastalık nedeniyle yaşamlarını kaybetmesinden daha iyidir." dedi.

Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani tarafından 14 Kasım'da açıklanan yeni kısıtlamalara uyulmasının önemini vurgulayan Nemeki, "İnsanlar bu kısıtlamalara uymazsa oyunu kaybeder ve 4 haneli günlük ölüm sayılarına ulaşırız. Ölümlerin 3 haneli sayılara ulaşacağını söylemiştim ancak kimse inanmadı. Dört haneli günlük ölüm sayıları, kurtulmanın zor olduğu bir uçuruma varacağımız anlamına gelir." ifadelerini kullandı.

İran'da Kovid-19 nedeniyle vaka sayıları ve can kayıpları son haftalarda salgının başından bu yana en yüksek seviyelere çıktı. Ülkede virüs kaynaklı günlük can kaybı son günlerde 500 sınırına yaklaştı. Toplam ölüm sayısı ise 42 bini aşarken vaka sayısı 800 bine yaklaştı.

Vakalardaki artış üzerine 21 Kasım'dan itibaren 31 eyalet merkezinden 25'inde zorunlu nitelik taşımayan iş yerlerinin kapatılması ve şehirler arası seyahatlerin yasaklanması gibi bir dizi kısıtlamalar getirilmişti.

İRAN'DA SON DURUM

Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Sedat Sima Sadat Lari, yaptığı açıklamada, Kovid-19 salgınında son 24 saatte 482 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 13 bin 352 yeni vaka tespit edildiğini belirtti. Lari, virüs kaynaklı toplam can kaybının 42 bin 461'e vaka sayısının da 788 bin 473'e çıktığını aktardı.

Ülkede 5 milyon 586 bin 141 kişiye test uygulandığını belirten Sağlık Bakanlığı Sözcüsü, 31 eyaletin tamamının "kırmızı" ve "riskli" bölgeler arasında yer aldığını sözlerine ekledi.

Koronavirüsle Ulusal Mücadele Kurulu Sözcüsü Ali Rıza Reisi, başkent Tahran'ın da aralarında bulunduğu "yüksek riskli bölge" kategorisindeki 100'den fazla il ve ilçede, 21 Kasım'dan itibaren zorunlu olmayan işletmelerin kapatılacağını belirtmişti. Kısıtlamaların vakalar düşene kadar süreceği ifade edilmişti.

 

Kaynak: AA

İran koronavirüs