İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi üyesi, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi üyesi, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi Üyesi Muhammed Mirmuhammedi (72), yakalandığı koronavirüs nedeniyle yaşamını yitirdi. İran'da koronavirüsten 12 kişi daha hayatını kaybetti. Ülkede salgından hayatını kaybedenlerin sayısı 66'ya yükseldi.

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Tahran'daki Mesih Danişveri Hastanesinde koronavirüs nedeniyle tedavi gören Mirmuhammedi, hayatını kaybetti. 

Mirmuhammedi, 6 ve 7'nci dönemde Kum milletvekilliği yapmış, 2018'de Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi üyeliğine atanmıştı.

İran Sağlık Bakanlığı Halkla İlişkiler Sorumlusu Kiyanuş Cihanpur, dün yeni tip koronavirüs (Kovid-19) nedeniyle 12 kişinin daha hayatını kaybettiğini ve 385 yeni vaka tespit edildiğini açıklamıştı. Cihanpur, son belirlemelere göre, ülkede Kovid-19 nedeniyle ölenlerin sayısının 66'ya, vaka sayısının ise 978'e yükseldiğini belirtmişti.

İran'da koronavirüse yakalananlar arasında İran Meclisi Ulusal Güvenlik ve Dış Politikalar Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur'un da olduğu 5 milletvekili, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Masume İbtikar, Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi ve Kum Tıp Üniversitesi Rektörü Muhammed Rıza Kadir de yer alıyor. İran'ın önde gelen din adamlarından ve eski Vatikan Büyükelçisi Hüccetülislam Hadi Hüsrevşahi de virüs nedeniyle hayatını kaybetmişti.

İRAN'DA HALK TEDİRGİN

İran'da her geçen gün yayılan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) dolayısıyla korkusu artan Tahranlılar, hükümeti yeterli tedbirleri almamakla suçluyor.

Çin merkezli virüs, İran’da ilk olarak 19 Şubat'ta Kum kentinde tespit edildi. Ardından ülkenin tamamına yayılan koronavirüs, şu ana kadar 54 kişinin yaşamına mal oldu ve 978 pozitif vaka tespit edildi.

Başkent Tahran'da virüs korkusu nedeniyle metro kullanımı yüzde 70 oranında düşerken en fazla vakaya rastlanan eyaletlerden Gilan'a tüm uçak seferleri iptal edildi.

Sağlık Bakanlığı, zorunlu olmadıkça sokağa çıkılmaması ve yolculuk yapılmaması konusunda uyarıyor.

Tahran'da okulların da tatil edilmesiyle trafikte yoğunluğun ve ana caddeler ile meydanlardaki kalabalığın azaldığı görülüyor.

AA ekibi, başkent Tahran sokaklarında halka mikrofon uzattı.

Tahran'da ikamet eden vatandaşlardan Mahmud Nezeri, televizyonda izledikleri haberlerin dışında koronavirüsle ilgili detaylı bilgiye sahip olmadıklarını ve ne yapmaları gerektiğini bilmediklerini ifade etti.

"Hem ben hem de ailem, koronavirüs nedeniyle çok endişeliyiz. Ailem evde hapis gibi. Dışarı çıkmıyorlar. Çocuklarım ve torunlarım uyarılara kulak vererek evde kalıyor." diyen Nezeri, dün ve önceki gün maskeler için eczanelere gittiğini ancak bulamadığı için arkadaşından 1 adet alabildiğini söyledi.

"BU SALGINI YÖNETMEKTE ZAYIF KALDIK"

Ali Rıza Kersani de hükümetin çalışma saatlerini değiştirme ve okulları tatil etme gibi bir dizi adım attığını ancak tedbirlerin virüs Çin'de ortaya çıktıktan sonra alınması gerektiğini savunarak, şöyle konuştu:

"Bu salgını yönetmekte zayıf kaldık. Hükümet organları, şimdi attıkları adımların tamamını virüs ortaya çıkmadan atmalıydılar. Tüm bu sorunlar ortaya çıkmadan ve virüs yayılmadan bu süreç yönetilebilirdi. Bence temel problem krizden önceki yönetim eksikliğidir. Ülkemizde sürekli olarak krizden önce yeterli önlemleri alamıyor ve süreci doğru yönetemiyoruz."

Virüs, Çin'de ortaya çıkınca dezenfekte edici jelleri ve hijyen ürünlerini okullara, resmi dairelere ve halka ulaştırmayla ilgili adımların atılabileceğine dikkati çeken Kesrani, yaşanan sorunların yeterli hazırlıkların yapılmamasından kaynaklandığını söyledi.

Kesrani, hükümetin attığı adımların halkın desteği ve yardımı olmadan netice vermeyeceğini dile getirerek, "Halk yardım etmez ve sağlıkla ilgili kurallara riayet etmezse şehirlerin karantinaya alınması da fayda vermez. Halkın katılımının olmadığı herhangi bir adım ülkemizde başarılı olmaz. Geçmiş tecrübeler bunu göstermiştir." ifadelerini kullandı.

"İŞE DE GİDEMİYORUZ"

Zehra Rostayi de, "Çocuklarım ve nefes darlığı çeken annem evden çıkmıyor. Maskeyi ve eldiveni büyük bir zahmetle elde ettim. Eczanelerde bulunmuyordu. Hükümetin bunu bir an önce çözmesini diliyorum. Virüs endişesiyle işe de gidemiyoruz." dedi.

Ferah Alizade de kendi imkanları çerçevesinde bazı önlemler aldıklarını ancak maske, dezenfekte edici jel ve diğer hijyen ürünlerini bulamadıkları için kullanılmış ürünlerle idare etmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Karantina uygulaması ve hükümetin aldığı tedbirlerle ilgili olarak da eleştirilerde bulunan Alizade, şunları kaydetti:

"Otobüsleri ve metroları geceleri dezenfekte ediyorlar sonra da 'Koronavirüs daha da yayıldı' diyorlar. Öncelikle bunun kaynağına gitmeli ve işi kökünden halletmeli. Önceden önlem almayıp sonra 'Ne yapalım?' demesinler. Maskeler bulunmuyor. Dezenfekte edici jeller ve diğer ürünler kara borsaya düştü."

CEZAYİR VE MISIR'DA YENİ VAKALAR GÖRÜLDÜ

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilenlerin sayısının Cezayir'de 3, Mısır'da 2 kişi olduğu açıklandı.

Cezayir Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, başkent Cezayir'in batısındaki El-Belide ilinde bir anne (53) ve kızında (24) olmak üzere iki kişide daha Kovid-19 tespit edildiği belirtildi.

Açıklamada, vakanın tespit edildiği kişilerin karantina altında tutulduğu ve söz konusu iki kişinin, 14-21 Şubat tarihleri arasında Fransa'da yaşayan bir akrabalarının kendilerini ziyaret etmesi sonucu virüse yakalandıkları ifade edildi.

Cezayir'de ilk kez yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası 26 Şubat'ta ülkedeki bir İtalyan vatandaşında tespit edilmişti.

MISIR'DA VAKA SAYISI 2'YE YÜKSELDİ

Mısır Sağlık Bakanlığı da ülkede bir kişide daha virüs tespit edildiğini ve salgına yakalananların sayısının 2'ye yükseldiğini açıkladı.

Bakanlık açıklamasında virüsün tespit edildiği kişinin yabancı uyruklu olduğu ve hastanede karantina altına alındığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca ilk vakanın iyileşmesinin ardından hastaneden taburcu edildiği bilgisine yer verildi.

Mısır Sağlık Bakanlığı 14 Şubat'ta yaptığı açıklamada ülkede bulunan yabancı bir kişide ilk yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasının tespit edildiğini duyurmuştu.

KORONAVİRÜSTEN ÖLENLERİN SAYISI 3 BİN 41'E YÜKSELDİ

Dünyada koronavirüs nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bin 41'e yükseldi.

Çin'de koronavirüsten kaynaklanan ölümlerin görüldüğü ocak ayı başından bu yana iki ay doldu. İki ay içinde virüsten sadece Çin ana karasında ölenlerin sayısı 2 bin 912 oldu. Virüs 65 ülkede görüldü. Koronavirüs tespit edildikten sonra hayatını kaybeden hasta sayısı dünyada 3 bin 41'e çıktı.

Dünyada virüse yakalanan hasta sayısı da 88 bin 436 oldu. Bunların 80 bin 26'sı Çin'de bulunuyor. Şimdiye kadar virüs yakalandığı halde gördüğü tedavi sonucu iyileşenlerin sayısı ise 44 bin 843 oldu.

Çin'de son 24 saatte virüsten ölenlerin sayısı 42 olarak açıklandı. Yeni vaka sayısı da 202 oldu.

İran'da Düzenin Maslahatını Teşhis Konseyi üyesi, koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti - Resim : 1

SALGINDA SON DURUM

İran'da hayatını kaybedenler 66 olarak, açıklanırken, İtalya'da bu sayı 34 oldu. Güney kore'de virüsten ölenlerin sayısı 20. Japonya'da koronavirüsten hayatını kaybeden kişi sayısı 12 oldu. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in Japonya'ya bugün başlaması beklenen gezisi virüsle devam eden mücadele nedeniyle ertelendi. Bu arada ABD'nin New York kentinde de ilk koronavirüs vakası kayıtlara geçti.

KUVEYT'TE VAKA SAYISI 56'YA YÜKSELDİ

Kuveyt'te yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tespit edilen kişi sayısının 56'ya yükseldiği belirtildi. Kuveyt Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Müsteşarı Busina el-Mudaf, yaptığı basın açıklamasında, 10 kişide daha virüs tespit edildiği ve salgına yakalananların sayısının 56'ya çıktığını belirtti.

Vakanın tespit edildiği 10 kişinin de İran'dan geldiğini ve karantina altında tutulduklarını söyleyen Mudaf, hastaların durumlarının iyi olduğu dile getirdi. Mudaf, vatandaşlara virüsün yayılmasını önlemek için uzmanların tavsiyelerine uyma çağrısı yaptı.

Kuveyt Sağlık Bakanlığı, dün ülkede tespit edilen yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakasını 46 olarak açıklamıştı. Kovid-19 salgınıyla mücadele kapsamında bir dizi adım atan Kuveyt, şubat ayı sonunda virüs nedeniyle ölümlerin yaşandığı İran'dan yaklaşık 800 vatandaşını tahliye etmişti.

Kuveyt İçişleri Bakanlığı, Kovid-19 salgını nedeniyle dün Mısır vatandaşlarına yönelik tüm vize işlemlerinin durdurulmasına karar vermiş, kararın, ülkede ikamet eden Mısırlıları kapsamadığı, bu kişilerin ülkelerine geri dönebileceği belirtilmişti.

KUZEY KORE'DE 20 ŞÜPHELİ ÖLÜM

Kuzey Kore'de yetkililer, devlet medyası aracılığıyla ülkede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası bulunmadığına ilişkin açıklamalar yapsa da ocak ayından bu yana en az 20 kişinin şüpheli biçimde hayatını kaybettiği bildirildi.

İnternetten yayın yapan Daily NK gazetesinde yer alan habere göre, ocak ayından bu yana Kuzey Kore genelinde 20'den fazla kişinin şüpheli şekilde öldüğünü ortaya koyan bilgi edinildi.

Kaynaklar, Kovid-19 ile bağlantılı olduğu iddia edilen semptomlar gösteren ve hayatını kaybeden ya da karantinaya alınan kişiler hakkında istatistik tutulduğunu ancak bilgilerin gizlendiğini ileri sürdü.

Kuzey Kore'de üst düzey bir hükümet kaynağı da 27 Şubat'ta Daily NK'ye, "Kuzey Kore'nin acil hastalık kontrol merkez komutanlığı istatistikleri, ocaktan bu yana 23 kişinin akut zatürreden öldüğünü gösteriyor." açıklamasında bulundu.

Bu sayıya, yüksek ateş, öksürük ve ciddi solunum güçlüğü geliştikten sonra ölen herkesin sayılması sonucu ulaşıldığını aktaran kaynak, ülkenin tüm bölgelerinde benzer semptomlara sahip toplam 82 kişinin karantinaya alındığını belirtti. Kaynak, semptomları hafifleyen hastaların taburcu edildiğini ancak sürekli olarak yeni vakaların ortaya çıktığını kaydetti.

Kuzey Kore'de 25 Şubat itibarıyla söz konusu can kayıplarından 7'sinin, karantinaya alınanlardan da 16'sının başkent Pyongyang'da görüldüğü iddia edildi.

İlk olarak Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde 12 Aralık 2019'da tespit edilen Kovid-19, kısa sürede diğer şehir ve ülkelere yayılması üzerine, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) "acil durum" ilan etmişti.

DSÖ, son olarak, Kovid-19 için küresel risk seviyesini "yüksekten", "çok yüksek"e çıkarmıştı.

AA

koronavirüs