Irak artık ABD askeri istemiyor: 'Siz artık gitseniz...'

ABD
Irak artık ABD askeri istemiyor: 'Siz artık gitseniz...'

ABD askerinin ülkeden çıkması gerektiğini "nazikçe" dile getiren Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi ülkesinin iki müttefiği İran ve ABD'nin ihtiyaçları ve talepleri doğrultusunda dengeyi korumaya çalışıyor.

Irak Başbakanı Mustafa El-Kazımi, hafta sonu Bağdat'tan Washington'a gidecek ve burada ABD Başkanı Joe Biden'la bir araya gelecek. Beklentiler çok yüksek. Irak basını hala ülkede varlığını sürdüren ABD askerinin bu ziyaretin ardından ülkeden çekilmesini umuyor. Başbakan'dan beklenti bu yönde.

'YABANCI ASKERE İHTİYAÇ YOK'

Başbakan El-Kazımi de ABD'ye ziyareti öncesinde yaptığı açıklamada bu beklentiyi karşıladı ve “Irak topraklarında yabancı askerlere ihtiyaç yok” ifadelerini kullandı. Yıl sonuna kadar ülkede ABD muharebe kuvvetinin kalmayacağı düşünülüyor.

Irak artık ABD askeri istemiyor: 'Siz artık gitseniz...' - Resim : 1

“Muharebe kuvveti” ifadesi önemli zira El-Kazımi “ABD'nin Irak'taki varlığından isteğimiz, güçlerimizin eğitimi, kapasite ve etkinliklerini artırmayı desteklemeleri ve güvenlik iş birliğidir” dedi ve DEAŞ ile mücadele hakkında şunları söyledi:

“Güçlerimizin DEAŞ'a karşı savaşması ve bunun hazırlığı için özel bir zaman dilimine ihtiyacı var ve bu da Washington'da yapacağımız müzakerelere bağlı.”

Pentagon yetkilileri şu anda Irak'ta bulunan 2 bin 500 Amerikan askerinin küçük ancak belirtilmeyen bir kısmının geri çekileceğini, kalan diğer kuvvetlerin ise geri plana çekilip “kağıt işleri” denen işlerle görevlendirileceğini söylüyor. Böylece El-Kazımi de ABD askerlerine karşı olan grubun gözünde siyasi bir zafer elde etmiş olacak.

Ancak ABD askeri ülkedeki varlığını geri planda da olsa sürdürüyor olacak. Bir ABD yetkilisi şöyle diyor: “Yıl sonuna kadar Irak'ta muharebe rolünde ABD askeri kalmayacak. Bu taahhüt doğrultusunda bazı kuvvet ayarlamaları bekliyoruz.”

'DENGE SİYASETİ...'

ABD askeri karşıtı grup aynı zamanda İran'la da yakın ilişkiler içinde olan grup. Uzmanlar haliyle bu ayarlamanın, El-Kazımi'nin kurmaya çalıştığı denge siyaseti için de oldukça kritik olduğunun altını çiziyor.

Bu denge kurma çabasının altında ise Kasım Süleymani suikasti yer alıyor. 2020'de bir Amerikan drone'u ile yapılan saldırı, ABD'nin Irak'ta muharebe gücü tutmasını politik olarak neredeyse imkansız hale getirdi. Pandemi süreciyle zaman kazanan ve bir noktada eli kolu da bağlı vaziyette kalan El-Kazımi'nin ise aslında ABD askerinin bölgede kalmasından yana olduğu ifade ediliyor.

Irak artık ABD askeri istemiyor: 'Siz artık gitseniz...' - Resim : 2

Bununla birlikte ABD'nin de en azından politik söylem olarak bölgede varlığını sürdürmek gibi bir derdi yok. Afganistan'dan çıkacak olan ABD, aslında Barack Obama döneminde Irak'a veda etmişti.  ABD, Mart 2003'te Irak'ı işgal ettikten yaklaşık 8 yıl sonra, 2011'de askerlerini geri çekmiş ancak Irak hükümeti ABD'yi ülkeye geri çağırmıştı.

BIDEN YARDIMCIYKEN...

2014'te terör örgütü DEAŞ'ın ortaya çıkmasıyla Bağdat, Washington'tan asker göndermesini talep etmişti. Joe Biden'ın başkan yardımcılığı yaptığı dönemin ABD Başkanı Barack Obama, Bağdat'ın resmi talebi üzerine 5 bini aşkın ABD askerini bölgeye göndermişti.

Irak'ın batısındaki Ayn'ul Esad Askeri Üssü ve Erbil'deki Uluslararası Havalimanı'nda konuşlanan ABD askerlerinin sayısı 2020'nin sonuna doğru 2 bin 500'e inmişti.

Irak artık ABD askeri istemiyor: 'Siz artık gitseniz...' - Resim : 3

Üyelerinin çoğu Şiiler’den oluşan Haşdi Şabi milis grubunun üyesi İran destekli Ashab-ül Ehlül Hak'ın siyasi sözcüsü Muhammed El-Rubayi ise güçlerin ismini değiştirmenin bir şey ifade etmediğini söylüyor. Mecliste 16 sandalyesi bulunan oluşum, ABD askerinin ülkeden tamamen çıkmasından yana. Ancak ülkenin asıl ihtiyacının ise yara sarmak olduğu vurgulanıyor.

ABD işgali bir diktatörlük rejimine son verdi ancak orduyu da dağıttı. Kurumların içi boşaldı. Mezhepsel çatışmaları sürüyor. Bunların yanında elektrik kesintilerinin, milyonlarcaya dayanan işsizlik sorununun ve ekonomik kriz içindeki hükümetlerin de sonu yok gibi duruyor. Bölge üzerine çalışan uzmanlar bu sorunun çözülmesi gerektiğini vurguluyor.

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

Kaynak: Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı New York Times'da yayınlanan "U.S. to Announce Troop Drawdown From Iraq, but Little Is Expected to Change" başlıklı makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ABD Irak ABD askeri Bağdat