İngiltere'ye zorunlu askerliği geri getirmeyi vadetti

İngiltere Rishi Sunak
İngiltere'ye zorunlu askerliği geri getirmeyi vadetti
Fotoğraf: DepoPhotos

İngiltere'nin Muhafazakâr Partili Başbakanı Rishi Sunak, partisinin 4 Temmuz'daki genel seçimleri kazanması halinde 18 yaşındakiler için zorunlu askerlik hizmetini yeniden uygulamaya koyacağını açıkladı.

Rishi Sunak, dün akşam yaptığı açıklamada, "Gençlerimiz arasında ortak bir amaç duygusu ve ülkemizde yenilenmiş bir gurur duygusu yaratmak için yeni bir askerlik hizmeti modeli getireceğim" dedi.

Sunak, bunun, dünyanın "giderek belirsizleştiği" bir dönemde ülkeyi birleştireceğini de sözlerine ekledi.

Silahlı kuvvetler ve gönüllü askerli arasında seçim

Muhafazakâr Parti, 18 yaşındaki gençlerin "silahlı kuvvetlerde 12 aylık tam zamanlı bir görev ya da bir yıl boyunca ayda bir hafta sonu gönüllü hizmet arasında seçim yapabileceklerini" söyledi.

Rishi Sunak'ın çarşamba günü Parlamento seçimlerinin 4 Temmuz'da yapılacağını açıklamasından bu yana seçim kampanyası tüm hızıyla devam ediyor. 

Muhalefetteki İşçi Partisi, anketlerde, 14 yıllık iktidarın ardından güç kaybeden Muhafazakârlara karşı yaklaşık 20 puanlık bir farkla önde gidiyor.

Muhafazakârlar, İşçi Partisi'nin seçimi kazanması halinde Başbakan olması beklenen muhalefet lideri Keir Starmer'ı "gittikçe belirsizleşen bir dünyada yol almak için gerekli olan inanç, cesaret ve ne de plana sahip olmamakla” suçluyor. 

Ret için ceza yok

İçişleri Bakanı James Cleverly, bugün Sky News televizyonuna verdiği demeçte, askerlik yapmak istemeyen gençlere herhangi bir ceza verilmeyeceğini söyledi ve “Hiçbir cezaî yaptırım olmayacak. Kimse bunun için hapse girmeyecek" derken, Rishi Sunak askerlik hizmetini "zorunlu" olarak sundu.

İşçi Partisi, bu yeni duyuruyu, "fikirleri olmayan" bir partiden geldiği gerekçesiyle eleştirdi.

Birleşik Krallık'ta 1947-1960 yılları arasında 17-21 yaş arası erkeklerin 18 ay boyunca silahlı kuvvetlerde görev yapması zorunlu askerlik olarak kabul edilmişti.