İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi İran'ı terk etti

Protesto gösterilerine katılıp tartışma yaratan İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Robert Macaire İran'ı terk etti.

İran'da gerçekleşen protesto gösterilerine katıldığı tespit edilen İngiltere'nin Tahran Büyükelçisi Robert Macaire, Katar'ın başkenti Doha üzerinden uçakla salı günü Tahran'dan ayrıldı.

Haber, İran Yargı Sözcüsü Gulam Hüseyin İsmaili'nin Tahran'ın büyükelçiyi kovmayı düşündüğünü ve İran halkının “ve uluslararası toplumun ülkeden kovulmasını beklediğini” söyledikten bir gün sonra geldi.

İngiliz büyükelçisi, pazar günü yaptığı açıklamada, protesto bölgesine uçak kazasının kurbanlarına “saygı göstermeye” geldiğini ve beş dakika sonra olay yerinden ayrıldığını söyleyerek gösterilere katıldığını reddetmişti. 

Ancak İran medyası daha sonra Pazartesi günü, protestoya katılan elçiyi gösteren görüntüleri yayınlamıştı. 

Macaire, İranlı yetkililer tarafından birkaç saat boyunca gözaltında tutulmuş ve İran, eylemlerini “tamamen” kabul edilemez olarak nitelendirmiş. İngiliz Dışişleri Bakanlığı, Macaire'in tutuklanmasının “uluslararası hukukun açık bir ihlali” olarak nitelendirmiş ve büyükelçiyi ülkeye geri çağırmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı da İran “rejimini” “resmi olarak İngiltere'den özür dilemeye” çağırdı.


son dakika son dakika haber