İngiltere, Wagner’i 'terör örgütü' ilan etmeye hazırlanıyor

Dünya haberleri Wagner İngiliz ajan İngiltere
İngiltere, Wagner’i 'terör örgütü' ilan etmeye hazırlanıyor

İngiltere, Rus paralı asker şirketi Wagner’i terör örgütü ilan etmeye hazırlanıyor. Wagner’in terör örgütü olarak ilan edilmesinin ardından Wagner’e katılmak ya da Wagner’i desteklemek suç olacak. Öte yandan Wagner’in varlıklarına el koymaya da imkân sağlanacak.

İngiltere İçişleri Bakanı Suella Braverman, Wagner’in “şiddetli ve yıkıcı” olduğunu vurguladı. Paramiliter grubu “Putin Rusyası’nın askeri bir aracı” ve “Afrika’daki ve Ukrayna’daki faaliyetlerinin küresel güvenliğe bir tehdit” olarak nitelendiren Braverman, “Onlar açık ve net bir şekilde teröristtir” diye konuştu. 

Yasa tasarısının parlamentodan geçmesiyle Wagner’e yardım edenler 14 yıla kadar hapis ya da 5 bin sterline kadar para cezasına çarptırılacak. İşçi Partisi bir süredir Wagner’in terör örgütü olarak ilan edilmesini talep etmekteydi. Dışişleri Bakanlığı da Wagner’e yaptırımlar uygulamış ve yöneticilerinin mal varlıklarını dondurmuştu.

Rusya’nın Ukrayna’daki “özel askeri operasyon”unun yanı sıra Suriye ve Afrika’da kritik roller üstlenen Wagner askerlerine cinayet ve işkence gibi suçlamalar yöneltildi. Amerika Birleşik Devletleri (ABD), 2020 yılında Wagner’in Libya’nın başkenti Trablus’a mayın döşediğini açıklamıştı. Temmuz ayında da İngiltere, Wagner’in Mali ve Orta Afrika Cumhuriyeti’ndeki infaz ve işkencelerden sorumlu olduğunu belirtmişti.

Wagner’in geleceği, liderleri Yevgeni Prigojin’in başarısız darbe girişiminden sonra belirsizliğini korumaktaydı. Wagner’i 2014 yılında kuran Prigojin, 23 Ağustos’ta özel jetinin Moskova yakınlarında düşmesi sonucu öldü ve gizli bir törenle St. Petersburg’da gömüldü.

Kaynak: BBC

 

Kaynak: Haber Global TV

Dünya haberleri İngiltere Rusya Wagner