İngiltere'de koronavirüsün sembol isimlerinden Yüzbaşı Tom Moore hayatını kaybetti

İngiltere koronavirüs
İngiltere'de koronavirüsün sembol isimlerinden Yüzbaşı Tom Moore hayatını kaybetti

İngiltere'de koronavirüs salgınıyla mücadele konusunda Ulusal Sağlık Hizmetleri (NHS) için toplandığı milyonlarca lira bağışla gündeme gelen İkinci Dünya Savaşı gazisi Yüzbaşı Tom Moore, kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.

İngiltere’de koronavirüs salgınının yeni görülmeye başladığı dönemde başlattığı yardım kampanyasıyla milyonlarca insanın gönlünü kazanan Yüzbaşı Tom Moore, kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Moore’un ölüm haberini kızları sosyal medyadan duyurdu.

NHS İÇİN YARDIM KAMPANYASI BAŞLATMIŞTI

Salgının başlarında Ulusal Sağlık Hizmeti (NHS) için yardım kampanyası başlatarak bahçesinde yaşına rağmen 100 tur atan, 33 milyon sterlin toplayan Moore, milyonların gönlünü kazanmış ve kampanya tüm dünyada ilgi görmüştü. Öte yandan Moore, Kraliçe Elizabeth ile tanışarak kendisi tarafından Şövalye ilan edilmiş ve ‘Sir’ unvanını almıştı.

Moore'un kızları Hannah Ingram-Moore ve Lucy Teixeira yaptığı açıklamada, "Sevgili babamız Kaptan Sir Tom Moore'un ölümünü duyurmaktan büyük üzüntü duyuyoruz" dedi.

Buckingham Sarayı, ölüm haberinin ardından Moore'un ailesine özel taziye mesajı gönderdi. Saray'dan yapılan açıklamada, "Kraliyet Ailesi'nin düşünceleri ailesiyle ve Moore ile birlikte. Moore'nun tüm ulusa ve dünyadaki insanlara ilham kaynağı oldu" denildi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da Moore hakkında "Kelimenin tam anlamıyla kahraman" ifadelerini kullandı. 

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace Savunma Bakanlığının resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, “Yüzbaşı Tom Moore'un trajik ölümünü öğrendiğimiz için çok üzgünüz” dedi.Wallace, "Ulusal acil durumlarda normal insanlar olağanüstü şeyler yapar ve zorlukların üzerinden gelmek için hepimize ilham verir. Bu krizden önce daha az kişi Yüzbaşı Tom Moore'u duymuş olacak, ama şimdi onun katkısı ve örnek oluşu hepimizin içinde yaşıyor" ifadelerini kullandı.

Yüzbaşı Tom, 30 Nisan 1920'de Yorkshire kasabası Keighley'de doğdu. İkinci Dünya Savaşı sırasında İngiliz Ordusu ile Hindistan, Myanmar ve Japonya'ya gönderildi.

KAMPANYA DÜZENLEDİ

Savaş gazisi Yüzbaşı Tom Moore, 100'üncü doğum gün nedeniyle bahçesinde yürüteciyle birlikte 100 tur atacağını ilan etmişti. Bu kampanyasının amacı ise, NHS için yaklaşık 8 bin 700 (1000 Sterlin) lira toplayabilmekti. Yüzbaşı Tom'un bu kampanyası bir anda çığ gibi büyüdü ve yaklaşık 280 milyon lira (30 milyon sterlin) yardım bağışı topladı.

KRALİÇE TEBRİK KARTI YOLLADI

Koronavirüs salgınında dayanışmanın simgesi haline gelen Yüzbaşı Tom, 100 yaşına girdiğinde Kraliçe Elizabeth savaş gazisine tebrik kartı yollamış, o dönem koronavirüsü yenen Başbakan Boris Johnson doğum günü şerefine, sosyal medya hesabından görüntülü kutlama mesajı yayınlayarak, "Yüzbaşı Tom, tüm ulus adına 100'üncü doğum gününü kutluyorum" demişti. Ulusal Posta Servisi, Yüzbaşı Tom'un doğum günü sebebiyle bazı posta kutularını mavi renge boyadı ve "Doğum günün kutlu olsun Yüzbaşı Tom" yazdı.

EN GÜZEL HEDİYE İNGİLİZ ORDUSU'DAN GELDİ

En güzel doğum günü hediyesi ise mensubu olduğu İngiliz Ordusu'ndan gelmiş, İngiliz ordusu orkestra üyeleri, evlerinden doğum günü mesajına katılarak eş zamanlı olarak 'İyi ki doğdun' şarkısını çalmıştı. İngiliz Hava Kuvvetleri ise İkinci Dünya Savaşı'ndan kalma savaş uçaklarıyla, Yüzbaşı Tom'un evinin üzerinden 'saygı uçuşu' yapmış, Moore'un çok mutlu olduğu ifade edilmişti. 

Kaynak: Haber Global TV

Tom Moore