İngiliz istihbaratından Rusya suçlaması: "Rus ajanlar İngiltere sokaklarında kaos yaratıyor"

İngiltere Rusya Dünya haberleri

İngiltere İstihbarat Servisi MI5 Başkanı, çarpıcı bir iddia ortaya attı. Londra hükümetinin Ukrayna'ya verdiği destek nedeniyle, Rus ajanlarının İngiltere sokaklarında kundaklama ve sabotaj gibi eylemler gerçekleştirdiğini söyledi.

Rusya-Ukrayna Savaşı'nda Kiev yönetiminin yanında duran İngiltere, Rus istihbaratı tarafından hedef mi alınıyor? Bu iddia İngiltere iç istihbarat servisi MI5 Başkanı Ken Mccallum'a ait. MI5 Başkanı, konuyu İngiltere'nin karşılaştığı güvenlik tehditleriyle ilgili yıllık konuşmasında gündeme getirdi. Rus Silahlı Kuvvetleri'ne bağlı en büyük diş istihbarat servisini işaret etti. ve Rus ajanların eylemleriyle İngiltere'yi karıştırdıklarını iddia etti.

Mccallum, İngiltere'nin Ukrayna'ya destek vermesi nedeniyle, Rusya'nın eylemlerinin giderek arttığını ifade etti. İngiltere'nin yabancı devlet kaynaklı tehditlere ilişkin istihbarat soruşturmaları da neredeyse yarı yarıya artırıldı. İngiltere ve Rusya arasındaki ikili ilişkiler daha önce pek çok kez gerildi. Ama 2018'deki Skripal suikastı ikili ilişkilerde dönüm noktası oldu. Eski Rus ajanı Sergei Skripal ve kızı Julia, İngiltere'nin Salisbury kentinde, Rusya tarafından geliştirilen naviçok sinir gazıyla zehirlenmiş halde bulundu.

İngiltere "Saldırının arkasında Rusya var" dedi. İki Rus vatandaşı ajanlıkla suçlandı ama, haklarında cezai işlem yapılamadı. Kremlin ise suçlamaları hiçbir zaman kabul etmedi. Olay İngiltere-Rusya arasındaki ilişkilerde gerilime neden oldu.