İlham Aliyev, ikinci Togg'u teslim aldı! Erdoğan'dan 'hayırlı olsun' mesajı

Azerbaycan Togg İlham Aliyev

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde teslim edilen ilk siparişlerin ardından Togg’un ikinci adresi Azerbaycan oldu. Araç, Bakan Varank tarafından Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teslim edildi. Aliyev'in tercihi de kırmızı renk oldu.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Togg T10X İlk Teslimatı Töreninin ardından Togg heyeti ile birlikte Azerbaycan’ın başkenti Bakü’ye gitti. Burada, ikinci Togg, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'e teslim edildi.

İlham Aliyev, ikinci Togg'u teslim aldı! Erdoğan'dan 'hayırlı olsun' mesajı - Resim : 1

ERDOĞAN'DAN MESAJ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Togg'u teslim alan Aliyev'e hayırlı olsun mesajı ileterek, "Gardaşım İlham Aliyev de Türkiye’nin gururu Togg’unu teslim aldı. Hanenize hayırlı olsun. Allah güzel günlerde kullanmayı nasip etsin gardaşım" dedi. 

İlham Aliyev, ikinci Togg'u teslim aldı! Erdoğan'dan 'hayırlı olsun' mesajı - Resim : 2

ALİYEV, VARANK'I KABUL ETTİ

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı'ndan yapılan açıklamada, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank’ın görüşme gerçekleştiği belirtildi.

Görüşmede, Azerbaycan ile Türkiye arasındaki ilişkilerin sanayi ve teknoloji alanları da dahil olmak üzere çeşitli alanlarda gelişmesinden duyulan memnuniyet dile getirildi ve işbirlikleri hakkında fikir alışverişinde bulunuldu.

Türkiye'nin ilk yerli elektrikli otomobili Togg’un üretilmesinden dolayı Varank’ı tebrik eden Aliyev, otomobilin Bakü'ye getirilmesinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, bu konuda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a şükranlarını iletti. Aliyev, ikinci otomobilin Azerbaycan’da bulunmasını Azerbaycan ve Türkiye arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin bir göstergesi olarak değerlendirdi.

Türkiye'nin Baykar Teknoloji şirketinin Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar ile dün yaptığı görüşmeyi hatırlatan Aliyev, son yıllarda ülkede hem savunma sanayi hem de sivil sanayi alanında yüksek teknolojili ürünlerin geliştirildiğini vurguladı. Bunun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde Türk insanının zekası, yeteneği ve emeği sonucunda ortaya çıktığını vurgulayan Aliyev, Togg’un üretime başlanmasının bu konuda güzel bir örnek olduğunu belirtti. Aliyev, tüm bu başarılar vesilesiyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı ve Türk halkına tebriklerini iletti.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ise Togg’un ikinci otomobilinin Azerbaycan'da olmasından dolayı Cumhurbaşkanı ve Türkiye halkının gurur duyduğunu söyledi.

İlham Aliyev, ikinci Togg'u teslim aldı! Erdoğan'dan 'hayırlı olsun' mesajı - Resim : 3

60 YILLIK HAYALİ

Bakan Varank teslim öncesindeki açıklamasında, Türkiye'nin otomobili projesinin Türkiye’nin 60 yıllık bir hayali olduğunu ifade ederek “Türk milleti bir yerli ve milli otomobile kavuşmayı gerçekten büyük bir iştiyakla bekliyordu. Hamdolsun Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, girişimcilerin büyük özverileri ile birlikte Türkiye'nin otomobili projesini nihayete erdirmiş olduk.” dedi.

"CUMHURBAŞKANIMIZI ARAMIŞTI"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan’a ilk araçlarını teslim ettiklerini hatırlatan Bakan Varank, “Biliyorsunuz, biz fabrikanın açılışından sonra sayın Aliyev, sayın Cumhurbaşkanımızı aramıştı ve demişti ki, ‘Ben de bir araç sipariş etmek istiyorum.’ İşte biz de sayın cumhurbaşkanımızdan sonra ikinci aracı buraya getirdik. Sayın Aliyev'e teslim etmek üzere Bakü'deyiz.” diye konuştu.

İŞTE TOGG’UN KİLOMETRE TAŞLARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 2017'de Türkiye Odalar Birliği Genel Kurulu’nda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na hitaben “Türkiye’nin otomobilini yapmak için babayiğitler arıyorum.” sözlerinin ardından 2018’de Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu (Togg) kuruldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) öncülüğünde Anadolu Grubu, BMC Otomotiv, Turkcell, Zorlu Holding güçlerini birleştirdi.

“YENİLİGE YOLCULUK”

2019 sonunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla Gebze’deki Bilişim Vadisi’nde gerçekleştirilen “YeniLige Yolculuk” buluşmasında, "C-SUV" ve "C-SEDAN" cihazlarının ön gösterimi yapıldı. Lansman töreninde Cumhurbaşkanı Erdoğan Togg’un ilk siparişi verdi. 2020’de Gemlik’teki Togg Teknoloji Kampüsü’nün inşaatına başlandı. 2021’de Çinli batarya üreticisi Farasis Energy ile Togg, Siro Silk Road Temiz Enerji Teknolojileri şirketini, yine aynı yıl yüzde 100 Togg iştiraki olan şarj istasyonu markası Trugo’yu kurdu.

SERİ ÜRETİM

Togg, 2022’de dünyanın en büyük Tüketici Elektroniği Fuarı CES 2022’ye katılarak, (Consumer Electronics Show) dünya marka lansmanını gerçekleştirdi. Gemlik’teki Teknoloji Kampüsü’nde 2022’de deneme üretimleri başladı. Kampüs, 29 Ekim 2022’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katılımıyla resmi olarak açıldı ve seri üretime hazır hale getirildi. İlk akıllı cihaz da Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından üretim bandından indirdi. 2022 sonunda Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, TBMM'ye Togg ile geldi.

ÖN SİPARİŞ İÇİN ÇEKİLİŞ

Togg, kullanıcılarla buluşacak ilk modelinin ismini T10X olarak açıkladı. T10X için 16-27 Mart tarihleri arasında ön sipariş süreci gerçekleşti. Ön sipariş için çekilişe Trumore mobil uygulaması ve Togg web sitesi üzerinden 177 bin 467 kişi katıldı. Togg bu yoğun ilgi üzerine 2023 yılı için çekilişle teslim edilecek akıllı cihaz sayısını 12 binden 20 bine çıkardı. Böylelikle Togg’un 2023 yılı üretim adedi de 28 bine ulaştı. 29 Mart’ta tarihinde noter huzurunda gerçekleşen dijital çekilişle şanslı 20 bin kullanıcı ön sipariş hakkı kazandı. 20 bin kişinin yanı sıra 20 bin kişi de yedek listede yerini aldı.

HEDEF BİR MİLYON ÜRETİM

Togg’da, T10X’in pazara sunulmasından sonra C ve B segmentlerinde yeni modeller üretim sırasına girecek. Bu modellerin aileye katılmasıyla, aynı DNA’yı taşıyan ve 5 modelden oluşan ürün gamı tamamlanacak. Togg, 2030’a kadar ortak platform kullanarak 5 farklı model ve toplam 1 milyon adet akıllı cihaz üretmeyi planlıyor.

TİP ONAY BELGESİ

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde düzenlenen törende belgelendirme anlamında da bir ilk yaşandı. Törende Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Tip Onay Belgesini Togg heyetine teslim etti. Ulusal Tip onay belgesi, araçların karayolunda tescili ve kullanımı için güvenlik şartlarının ve gereksinimlerinin karşılandığını belirten resmî bir belge. Bu belge, karayolunu kullanan tüm binek, yük ve yolcu taşıyan araçlar, traktörler ve motosikletler için zorunlu tutuluyor.

YETKİLİ KURULUŞ TSE

Türkiye’de tip onay belgesi, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yetkilendirdiği TSE tarafından veriliyor. Belge için Togg’un imalat tesisleri TSE tarafından incelendi. Sonrasında aracın bulunduğu kategoride yer alan testler, önemli bir kısmı yurt dışında olmak üzere akredite atanmış teknik servislerce yapıldı. Togg, TSE uzmanları gözetiminde tamamlanan testlerden sonra, Ulusal Tip Onay Belgesini almaya hak kazandı.

Kaynak: Haber Global TV

Recep Tayyip Erdoğan TOGG İlham Aliyev