İddialar doğru çıktı: İki İspanyol ajan ABD'ye gizli belge kaçırdı

İspanya ABD
İddialar doğru çıktı: İki İspanyol ajan ABD'ye gizli belge kaçırdı

 İspanya Savunma Bakanı Margarita Robles, İspanya Ulusal İstihbarat Merkezinden (CNI) iki çalışanın ABD'ye gizli belge kaçırdığına ilişkin iddiaları doğruladı.

Letonya'da bir NATO üssünü ziyaret eden Robles, burada yaptığı açıklamada, İspanyol basınında çıkan iki CNI çalışanı hakkında yasal soruşturma açıldığı iddialarının doğru olduğunu ifade etti.

Robles, iki istihbarat görevlisiyle ilgili suçlamaların CNI tarafından yapıldığını ve olayın yargıda olduğunu belirterek, ne tür bilgilerin kaçırıldığına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.

Adalet Bakanı Felix Bolanos da Madrid'deki bir mahkemede yürütülen soruşturmada "tüm iddiaların açıklığa kavuşması için İspanya hükümeti olarak tam işbirliğinde bulanacaklarını" söyledi.

İspanyol basını, ABD'ye gizli belge ve bilgileri kaçırmakla suçlanan söz konusu iki CNI çalışanından birinin geçici tutuklama kararıyla cezaevine gönderildiğini, diğerinin ise şartlı serbest bırakıldığını bildirdi.

El Confidencial gazetesi, olayın ABD ile krize yol açtığını, kaçırılan bilgilerin "çok gizli" statüsünde olduğunu ileri sürdü.

GUERNICA'DA FİLİSTİN İÇİN İNSAN MOZAİĞİ

 Alman ve İtalyan hava kuvvetleri tarafından 1937'de bombalanan, İspanya İç Savaşı'nın sembolik yerlerinden Guernica'da, Filistin'e destek için insan mozaiği yapılacağı bildirildi.

Sendikalar, siyasi partiler ve sosyal kuruluşlardan oluşan Guernica-Filistin Yurttaş İnisiyatifi, İspanya'nın kuzeyindeki Bask bölgesinde bulunan Guernica kasabasında 8 Aralık'ta düzenlenecek Filistin'e destek etkinliğiyle ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada, 1937'de bombalanan Guernica'daki acıların şu an İsrail'in bombalı saldırıları altında kalan Gazze'de yaşandığına dikkat çekildi.

Sivil halkın bombalandığı Pasialeku pazar yerinde, Filistin'e destek için 8 Aralık'ta büyük bir insan mozaiği yapılacağı, sirenlerin çalacağı, Filistin'den ve Bask bölgesinden sanatçılarla şiirlerin okunacağı ve şarkıların söyleneceği belirtilen açıklamada, "İsrail'in Filistin halkına karşı soykırım yaptığını dünyaya haykırmak ve Filistin halkının acılarını paylaşmak istiyoruz." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "sembolik de olsa Bask bölgesinden tüm dünyaya, uluslararası topluma insanlık ve Filistin'e destek mesajı gönderilmek istendiği" vurgulandı.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 10 Aralık 1948'te kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'ne ve her 10 Aralık'taki İnsan Hakları Günü'ne atıfta bulunularak etkinlik için 8 Aralık tarihinin seçildiği kaydedilen açıklamada, etkinlikte "İsrail'in işgalinin yol açtığı tüm soykırımların sona ermesinin isteneceği" bildirildi.

Açıklamada, Pasialeku Meydanı'nda yapılacak insan mozaiğinde Filistin bayrağının ve İsrail'in Gazze'deki saldırılarında öldürülen sivillerin acısının resmedileceği belirtildi.

İspanya İç Savaşı'nın sembolik yeri olan Guernica, o dönemde stratejik konuma sahip olmasından dolayı, bölgedeki faşist güçlerin desteklenmesi amacıyla, diktatör General Francisco Franco tarafından yönetilen Milliyetçi Güçler'in talimatıyla 26 Nisan 1937'de Alman ve İtalyan uçakları tarafından bombalanmıştı.

Hava saldırısı Guernica'da geniş çaplı yıkıma ve çok sayıda sivilin ölümüne neden olmuştu.

Ünlü İspanyol ressam Pablo Picasso da bu saldırının acılarını yansıtmak için 1937'nin Mayıs ve Haziran aylarında o dönem yaşadığı Paris'te "Guernica" tablosunu yapmıştı.

Tablo, şu anda Madrid'deki Reina Sofia Müzesi'nde sergileniyor.

Kaynak: AA