İçişleri Bakanı'nın istifasını Macron geri çevirdi

Fransa göçmen krizi göçmen Emmanuel Macron Dünya haberleri
İçişleri Bakanı'nın istifasını Macron geri çevirdi
Fotoğraf: DepoPhotos

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, tartışmalı göçmenlik yasa tasarısının Ulusal Meclis tarafından reddedilmesinin ardından dün istifa etmeyi teklif etti, ancak Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron istifa isteğini kabul etmedi.

Tasarının alt meclisteki tartışmaların ilk gününde reddedilmesi, bir yılı aşkın bir süre boyunca müzakere edilen ve ayrıntıları üzerinde ince ayarlar yapılan hükümet için ezici bir yenilgi oldu. 

Senato'daki oylamadan da geçen yasa, Fransa topraklarında suç işlemiş yabancıların sınır dışı edilmesini hızlandırmayı amaçlıyor ve bazı durumlarda belgesiz işçilerin yasallaştırılmasına yönelik tedbirler içeriyor.

Darmanin, TF1 kanalına verdiği mülakatta, hükümetin yenilgisini kabul etti. "Bu elbette bir başarısızlık, çünkü polis memurlarına, jandarmalara... ve hakimlere yasadışı göçü yenmek için araçlar vermek istedim" dedi.

AFP'nin aktardığına göre, Macron Darmanin'den "bu tıkanıklığı aşarak ilerlemek ve etkili bir yasa elde etmek için yeni teklifler getirmesini” istedi.

Macron yönetimi, geçen yıl yapılan Parlamento seçimlerinde çoğunluğu kaybettikten sonra yasaları geçirmekte zorlanıyor ve muhalefetteki muhafazakâr Cumhuriyetçilere ile geçici anlaşmalara bel bağlıyor.

Ancak pek çok muhafazakâr milletvekili, göç konusunda çok daha sert yasalar çıkarılması çağrısında bulundu ve böylesine patlayıcı bir konuda hükümetle destek vermeye karşı çıktı.

Gözlemciler, Darmanin için yenilginin özellikle aşağılayıcı olduğunu çünkü tasarının daha tartışılmadan çok az bir farkla reddedildiğine işaret ediyor. Hükümet, oylamayı 270’e karşı 265 oyla kaybetti.

MUHALEFETİN ZAFERİ

Hükümet, şimdi bu çıkmazdan bir çıkış yolu bulmak gibi ürkütücü bir görevle karşı karşıya bulunuyor. Bakanlar Kurulu, reddedilen göçmenlik yasa tasarısını Senato'ya geri gönderebilir, bir uzlaşma arayışı için senatörler ve milletvekillerinden oluşan ortak bir komiteye gönderebilir ya da tasarıdan vazgeçebilir. 

Hükümet, son çare olarak da tartışmalı bir anayasal manevra ile tasarıyı oylama yapmadan kabul edebilir.

Aşırı sağcı lider Marine Le Pen, gazetecilere yaptığı açıklamada, sonuçtan "memnun" olduğunu belirterek, milletvekillerinin "Fransızları yeni bir göç çekme faktöründen ve göçmenlerin Fransız köylerine yerleştirilmesinden koruduğunu" söyledi.

Aşırı sol lider Jean-Luc Mélenchon da, yönetime göndermede bulunarak, "Yasası ve dolayısıyla kendisi için yolun sonu gibi görünüyor" dedi.

Kaynak: Ajans Bizim