Hollandalı deprem uzmanı depremi Haber Global'de değerlendirdi: 'Levhayı 3 metre kaydırdı, daha önce böylesini görmedik'

Kahramanmaraş Depremi Hollanda Deprem

1939 Erzincan depreminden bu yana, Türkiye tarihinin en büyük depremine tanıklık etti. Peki yabancı uzmanlar ne söylüyor? Hollandalı deprem uzmanı Haber Global'de değerlendirdi.

Anadolu levhasını 3 metre kaydıran asrın depremi dünya basınının da gündeminde. Peki yabancı uzmanlar ne söylüyor? Hollandalı deprem uzmanı Haber Global'e konuştu.

Amsterdam Vrije Üniversitesi'nden Doktor Bernd Andeweg Haber Global'e konuştu. Andeweg, "ikinci deprem hepimiz için şaşırtıcıydı'' dedi. Benzer bir duruma daha önce tanıklık etmediklerini söyledi.

DAHA ÖNCE BÖYLESİ GÖRÜLMEDİ

'İkinci deprem pek çoğumuz için sürprizdi. Çünkü farklı bir fayda gerçekleşti. Aynı fayda değildi.
Normalde, bir fay hareket ettiğinde o fay üzerinde artçı sarsıntılar olur. Çünkü fayın bazı kısımları hala kaymaktadır. Bu deprem farklı bir faydaydı. Bu çok özel bir durum. Daha önce böylesini görmedik. Bu fay biliniyordu ama bu kadar büyük bir depreme neden olabileceği bilinmiyordu.'

Dr. Andeweg, Doğu Anadolu fay hattında yüzyıllardır deprem olmadığına dikkat çekti. 7.7 ve 7.6'lik iki depremin Kuzey Anadolu fay hattında, öncekine kıyasla daha fazla gerilimin birikmesine yol açabileceğini söyledi. Artçı sarsıntıların uzun süre devam edebileceği konusunda da uyardı.

Kaynak: Haber Global TV

kahramanmaraş