Hollanda lale üretimindeki maliyeti böyle azaltıyor: Daha az kimyasalla sıra dışı çözüm

AA
Hollanda Dünya haberleri

Hollanda'daki tarlalarda "Theo" isimli araç sayesinde lale üretiminde maliyet azaltılıp ve daha az kimyasalla daha sağlıklı tarım yapılması sağlanmaya başlandı.

Hollanda'daki lale tarlalarında, H2L Robotics'in isimli firmanın üretimi olan "Theo" isimli yapay zeka destekli otonom araç sayesinde lale üretiminde maliyet azaltılıp ve daha az kimyasalla daha sağlıklı tarım yapılması sağlanmaya başlandı. Robot, sensörler kullanarak saniyede binlerce görüntü tarayıp, verileri analiz ediyor ve TBV isimli virüsten etkilenen çiçeklere sadece hasta bitkiyi öldüren ve virüsün yayılmasını önleyen bir solüsyon püskürterek verimli tarım yapılmasını sağlıyor.

Bir mobil uygulama veya manuel olarak kontrol edilebilen robot yapay zekanın yardımı ile çiçekleri tanımlayıp, yerlerini belirliyor. Tarlalardaki işçilik maliyetini azaltarak gece veya gündüz sürekli olarak 24 saat boyunca çalışabilen bu teknoloji sayesinde virüsün yayılması ve komşu bitkilerin kaybolması önlenerek verim artırılıyor. Theo adını, bu işi yapan emekli bir çalışanın anısına Theo van der Voort'tan alıyor.