'Hızlı zafer umudu bitti, Putin yalnız kaldı...'

Ukrayna Rusya Ukrayna Savaşı Rusya
'Hızlı zafer umudu bitti, Putin yalnız kaldı...'

Rus birlikleri işgale kalkıştıkları Ukrayna'da muazzam bir dirençle karşılaşırken global çapta ise Rus hükümeti ciddi bir baskı karşısında ayakta durmaya çalışıyor. Putin için belki de en olumsuzu hiçbir müttefiğinin kendisine destek olmaması oldu... Peki nasıl?

Vladimir Putin, Ukrayna'yı işgale kalkışmasının ardından uzun vadeli müttefikleri dramatik bir şekilde ona karşı döndükçe ve batılı ülkeler Moskova'ya karşı daha fazla belirleyici olması beklenen askeri ve mali eylem planlarken, uluslararası izolasyon ve parya konumuna düşme tehlikesiyle karşı karşıya kaldı.

Ukraynalı askerler ve yurttaş gönüllülerden oluşan orduların şiddetli direnişi karşısında çabuk bir zafer kazanma umutları buharlaşırken, Rusya'nın en önemli müttefiği olarak kabul gören Çin ise savaşı adeta görmezden geliyor...

Bununla birlikte Cumhurbaşkanı Zelenskiy de aslında Putin'in meydan okumasını bir kenara atmış oldu. Ve belki de en çarpıcı olanı; Almanya, cumartesi gecesi Ukrayna birliklerine kendi askeri rezervlerinden bin adet tanksavar ve 500 adet Stinger füzesi tedarik edeceğini duyurdu.

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı bir dönüm noktası" dedi ve ülkesinin İkinci Dünya Savaşı sonrası askeri duruşunda büyük bir değişikliğin sinyalini de verdi:

“Bu savaş, İkinci Dünya Savaşı sonrası düzenimizin tamamını tehdit ediyor. Bu durumda, Vladimir Putin'in istilacı ordusuna karşı savunmasında Ukrayna'yı elimizden gelen en iyi şekilde desteklemek bizim görevimizdir. Almanya, Ukrayna'nın yanında yer alıyor.”

'Hızlı zafer umudu bitti, Putin yalnız kaldı...' - Resim : 1

Aynı zamanda ABD, Birleşik Krallık ve Kanada'dan gelen yoğun baskılar sonrasında Alman hükümeti, Rusya'yı SWIFT'ten çıkarma fikrine de sıcak bakmaya başladı. En azından kulislerden gelen bilgiler bu yönde. Peki daha önce Almanya ne düşünüyordu? Böylesi kapsamlı bir yasağın Rusya'daki yardım kuruluşlarına yönelik fon akışını da baltalayacağını öne süren Alman bakanlar yaptırımların doğru hedeflere isabet etmesinin oldukça önemli olduğunu ifade ediyordu.

'SEN DE Mİ ORBAN?'

Bu da yetmedi ve büyük bir darbe de Macaristan'dan geldi. Putin'e olan yakınlığıyla bilinen ve uzun süredir Moskova'yla doştça bir ilişki yürüten Macaristan Başbakanı Viktor Orbán, Rusya'ya karşı tüm AB yaptırımlarını destekleyeceğini söyledi.

Küresel diplomatik tepki yoğunlaşırken, Rusya'nın savunma bakanlığı, Ukrayna'yı müzakere etmeyi reddetmekle suçlamıştı. Kremlin öte yandan sokak protestolarını yasakladı ve sosyal medyaya erişimi kısıtladı. Rus ünlüler ve söz sahibi Rus isimler, savaşı durdurmak için verilen küresel çabaları desteklediklerini açıkladı. Peş peşe hem de! Süreç, sosyal medya çağında 'soft power'ın (yumuşak güç) önemini de ortaya koymakta...

Tüm bu rüzgarla ve Rus güçlerini Kiev dışlarında iki gece oyalamanın verdiği moralle Ukrayna'da halk silah almaya ve her türlü gönüllü desteğe akın etti. Birçoğu, ilerleyen konvoyları durdurmak için yola çıkan ve Rus askerlerini neden Ukrayna'ya geldikleri konusunda korkusuzca azarlayan silahsız sivillerin videolarını da neşeyle paylaşıyordu.

Rusya hiçbir büyük şehri kontrol altına alamazken Zelenskiy ise kendisini kaçırmak isteyen Batılı liderlere “Hayır” dedi, “Ülkemde kalacağım. Silaha ihtiyacım var, kaçırılmaya değil.”

Kremlin'de kriz havası esmeye başlarken ABD, Ukrayna'ya 350 milyon dolar daha askeri yardım göndereceğini açıkladı. NATO, Rusya ve Beyaz Rusya sınırındaki doğu üye devletlerine daha fazla asker ve silah gönderdi. Bunların yanında 'soft power' da devreye girdi.

SPOR VE SANAT İSYAN ETTİ...

UEFA Şampiyonlar Ligi Finali Rusya'dan alındı, Rusya Grand Prix Formula 1'den çıkarıldı, ülke Eurovision'dan men edildi, Roman Abramovich, Chelsea'nin yöneticiliğini kulübün mütevellilerine devretti. Premier League'de Manchester City ile Everton arasındaki maçta, Everton oyuncuları Ukrayna bayraklarına sarılı olarak çıkarken, Manchester City 'Savaşa Hayır' yazılı formalar giydi. Fenerbahçe'nin konuk olduğu Slavia Prag da maça Ukrayna tişörtleriyle çıktı. Rus tenisçi Andrey Rublev ve Rusya Milli Takımı'nın deneyimli forvet oyuncusu Fedor Smolov savaş karşıtı mesajlarıyla öne çıktı.

Rus saldırılarının son dalgasında vurulan Kiev binaları arasında yüksek katlı bir apartman da vardı. Dünyaca ünlü eski boksör ve Kiev Belediye Başkanı Vitali Klitschko, binanın bir tarafında büyük bir delik ve birkaç kattaki hasarlı daireleri gösteren bir görüntü yayınladı.

Yakın zaman içinde moral açısından ciddi bir kararlılık kazanmış Ukrayna ile küresel çapta köşeye sıkıştırılmak istenen Rusya'nın karşılaşmasından tüm dünya barış bekliyor...

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Observer'da "Putin shunned by world as his hopes of quick victory evaporate" başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir. 

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya ukrayna rusya krizi rusya ukrayna'yı işgal edecek mi