Hindistan'da Müslümanlara baskı devam ediyor! Hedef yine kasaplar...

Hindistan
Hindistan'da Müslümanlara baskı devam ediyor! Hedef yine kasaplar...
Hindistan'da Müslüman kasaplar, geleneksel Hindu bayramları sırasında baskı gördüklerini söylüyor. Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan'da dönem dönem geçici olarak et satışının yasaklanması ülke çapında Müslümanlara karşı nefret suçlarının artışı olarak yorumlanıyor. Uzmanlar geçici yasakların kalıcı sorunlar doğurmasından endişeli...

Hindistan'ın kuzeyindeki Haryana eyaletinde kasaplık yapan Imroz, bazı günler dükkanda tüm zamanını sinekleri etlerin üstünden kovalamakla geçiriyor. Jain bayramı nedeniyle yerel yetkililerin 25 Ağustos-1 Eylül arasında et satışını yasaklamasının ardından, karar adli mercilerce yürürlükten kaldırıldı. Fakat eyaletteki pek çok kasap, dükkanlarını kapatmayı ya da satışlarını gizliden sürdürmeyi tercih etti. Hindistan'da yaşayan 200 milyon Müslümandan biri olan Imroz, bayramda dükkanını kapatmadığını ama çok da kazanç elde etmediğini belirtiyor.

Hindistan'da et tüccarlarının üzerindeki baskı her geçen gün artıyor. Bu baskıda başta Başbakan Narendra Modi ve partisi BJP (Hindistan Halk Partisi, Bharatiya Janata Party) ile milliyetçi çevrelerin etkisinin olduğu iddia ediliyor. Yetkili makamların süpermarketlerde dondurulmuş et satışını yasaklamamasından ötürü Imroz gibi küçük işletmeler bayramları ekonomik olarak zor geçiriyor. Imroz, “Bu, yaptığımız meslek tercihinden ötürü bizi cezalandırmak değil de ne? Kasapların çoğunun Müslüman olduğunu bilmiyorlar mı sanki?” diye soruyor. 

Et yasakları ülkede “vejetaryen milliyetçiliği” olarak adlandırılan ve son dönemde yükselişe geçen eğilimin bir parçası olarak yorumlanıyor. Eğilim, kendilerini et karşıtlığını milliyetçi bir kimlik üzerine konumlandıran Vishwa Hindu Parishad ve Bajrang Dal gibi sağcı Hindu gruplar tarafından destekleniyor. Bu grupların da iktidardaki BJP ile yakın bağları olduğu biliniyor. Bazı uzmanlar, et karşıtlığını ülke nüfusunun yüzde 15'ini oluşturan Müslümanlara karşı yürütülen baskı kampanyalarının bir parçası olarak görüyor.

Pew Araştırma Merkezi'nin geçen yıl yaptığı bir çalışma, ülkedeki vejetaryen Hint nüfusunun, yüzde 39'u bulduğunu ortaya koyuyor.

Dana eti meselesi, Modi hükümetinin 2014'te iktidara gelmesinden bu yana yaygın bir sorun haline dönüştü ve hatta bazı eyaletlerde satışı yasaklandı. Tartışma daha sonra vejetaryen olmayan bütün gıdaları kapsamaya başladı. BJP'nin ideolojik temellerini oluşturan Hindutva doktrini, et tüketimini Hindistan karşıtlığı olarak görüyor.

Delhi Üniversitesi'nden siyaset yorumcusu Profesör Apoorvanand, Hint kültürü ile vejetaryenlik arasındaki bağın gerçek olmadığını iddia ediyor. Apoorvanand, milliyetçilerin, vejetaryen olmayan yiyecekler tüketenleri utanca sürükleyen bir kültür inşa etmekte olduklarını ve “fırsatçı vejetaryenliğin” bazı bölgelerde militanca teşvik edildiğini söylüyor.

Apoorvanand, “Bu kesimler kendi dini alışkanlıklarını diğerlerine dayatmak ve Müslümanlara ekonomik açıdan zarar vermek istiyorlar. Bu vejetaryenlikle, hayvan sevgilisiyle ya da vatanperverlikle alakalı değil. Mesele, güçlerini ve kendi yaşam tarzlarını herkese dayatma meselesi” diyor.

Hindistan'da Müslümanlara baskı devam ediyor! Hedef yine kasaplar... - Resim : 1
Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de Nisan ayında yapılan gösterilerde 'İslamofobiye hayır' pankartı taşıyan genç kız. Fotoğraf: Reuters

Haryana'daki yasakların benzerleri geçtiğimiz yıllarda da görülmüştü. BJP'li Belediye Başkanı Mukkesh Suryaan, 9 günlük Chaitra Navratri bayramında et satışını yasaklamıştı. Geçen yıl Ekim'deki Sharad Navratri bayramında da bazı kuzey eyaletlerinde, sağcı gruplar Müslümanlara kasapları kapatma baskısı yapmıştı. Kasım ayında ise, Modi'nin memleketi Gujarat eyaletinde yetkililer, Hinduların dini hassasiyetlerine zarar verdiği gerekçesiyle, yol kenarlarında satılan ve “düzgünce kapatılmamış” etli ürünlerin kaldırılması kararı almıştı. Bazı Müslümanlar, belli bir yasaklama gelmese dahi öfkelerin hedefi olmamak için Hindu bayramlarında kasaplarını kapattığını kaydediyor.

Bağımsız olarak nefret suçları araştırmaları yürüten aktivist Mohammad Asif Khan, ülkede son 4 yılda Müslümanlara karşı 400'ün üzerinde nefret suçu kayda geçirdiğini aktarıyor.

Muneeb de Imroz gibi kasaplıkla hayatını idame ettiriyor ve o da tam ismini vermekten kaçınıyor. Muneeb, geçen yıl Navratri bayramı sırasında kendisinin ve abisinin 10-12 kişilik bir grup tarafından neredeyse saldırıya uğradığını dile getiriyor. Ghaziabad kentinde kasap dükkanı işlettiklerini dile getiren Muneeb, bayramdan bir gün önce dükkanlarını kapatmaya zorlandıklarını söylüyor.

Başbakan Modi ve partisi BJP (Hindistan Halk Partisi, Bharatiya Janata Party) salgın öncesinde de politikalarıyla eleştirilerin odağında yer almaktaydı. 2014'te göreve gelen ve Müslümanlık karşıtı söylemleri ve uygulamalarıyla tepki çeken Modi, popülist sözleri nedeniyle de eleştirilerin odağı olmuş durumda. 

*Bu haberde yer alan bilgilerin önemli bir bölümü, Nikkei Asia'da "Vegetarian nationalism poses identity crisis for India's Muslims" başlığı ile yayımlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

Hindistan kasap E.T. Hindu