Hindistan sipariş ettiği 'S-400'lerini bekliyor

Hindistan Rusya Askeri teknoloji
Hindistan sipariş ettiği 'S-400'lerini bekliyor
Fotoğraf: Shutterstock

Hindistan Hava Kuvvetleri Komutanı Mareşal Vivek Ram Chaudhari, Hindistan Hava Kuvvetlerinin sipariş ettiği beş ünite S-400 uzun menzilli hava savunma sisteminin son ikisini 2024 yılında teslim almaya hazırlandığını bildirdi.

Mareşal, siparişle ilgili olarak, "Sözleşmemiz ünite içindi ve üçü teslim edildi. Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle teslimatta bir engel var, ancak bir yıla kadar kalan sistemleri alacağımızdan eminiz" dedi.

Komutan, Hindistan'ın “Kusha” projesi kapsamında yerli bir uzun menzilli hava savunma sistemi geliştirdiğini ve bunun ülkenin Silahlı Kuvvetleri için yabancı tedarikçilere bağımlılığı sona erdirme çabalarının bir parçası olduğunu söyledi.

Hindistan Savunma Bakanlığının Ekim 2018'de 5,43 milyar dolarlık bir sözleşme kapsamında S-400 siparişi vermesinden sonra Rusya, Yeni Delhi'den gelen müteakip taleplere yanıt olarak sistemlerin teslimatını hızlandırdı. 

Rus savunma sektörü, büyük ölçüde 2010'lu yıllarda yapılan ve on yılın sonlarına doğru hava savunma sistemlerinin çok daha büyük ölçekte üretilmesini sağlayan önemli yatırımların bir sonucu olarak hem iç cephaneliğini hızla genişletmek hem de Belarus ve Hindistan'a eşzamanlı ihracatı tamamlamak için yeterli S-400 sistemi üretebildi. 

Hindistan, üst düzey Rus silah sistemlerini satın almaya devam etmesi halinde ABD’nin ekonomik önlemleriyle defalarca tehdit edilmiş olsa da Yeni Delhi bu tür tehditleri “gayrimeşru ve yasadışı” olarak sert bir şekilde kınadı.

Askerî çevrelere göre, Hindistan’ın Rus hava savunma sistemleri için planlanan siparişlere devam ettiğinde Washington'un olası yaptırımlar konusundaki blöfünü etkili bir şekilde geri çevirdiği görüldü.

Hindistan'a teslim edilen ilk S-400 ünitesi Aralık 2021'de Pakistan ile olan batı sınırına yakın bir yere konuşlandırılmış, ertesi yıl teslim edilen ikinci ünite ise Çin ile olan kuzey sınırına yakın bir yere yerleştirilmişti. 

Üçüncüsü ünite Ocak 2023'te teslim edilmeye başlandı ve S-400'ler böylece ülkenin daha önce çok sınırlı olan karadan havaya yeteneklerinde devrim yaratmaya devam etti. S-400'ler, Çin tarafından hızla artan sayıda kullanılan hayalet uçaklara karşı gelişmiş yeteneklerinin yanı sıra balistik füzelere, seyir füzelerine, bombardıman uçaklarına ve avcı uçaklarına aynı anda karşı koyma kabiliyetleri ve 600 km maksimum tespit menzili ile çok yüksek durumsal farkındalıkları nedeniyle büyük ilgi görüyor.

Diğer önemli özellikler arasında çok yüksek hareket kabiliyeti ve gelişmiş elektronik harp karşı tedbirlerinin sonucu olarak yüksek beka kabiliyeti, Mach 8 (sesten 8 kat hızlı) hızında hipersonik silahları önleme kabiliyetinin kanıtlanmış olması ve farklı menzillerde farklı hedef türlerini vurmak için optimize edilmiş birden fazla tamamlayıcı füze sınıfının kullanılmasına olanak tanımasıyla biliniyor.

Rusya'da yeni fabrikaların inşası ve eski fabrikaların modernizasyonu, çok sayıda S-400 üretilmesine olanak sağladı.

Bu durum S-300V4 ve S-500 gibi diğer yeni uzun menzilli sistemlerin üretimine paralel olarak devam etti. 

St. Petersburg'daki Obuhov Fabrikasının yeni bir bölümü, Kirov'daki Avitek Fabrikasının baştan aşağı modernize edilmesi ve Nijniy Novgorod'daki NMP Fabrikası, gelişmiş hava savunma sistemlerinin genişletilmiş ölçekte üretilmesini kolaylaştırmak için yenilendi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ocak 2023'te Obuhovski Fabrikasını ziyareti sırasında Rusya'nın karadan havaya füze sistemleri üretim kapasitesinin dünyadaki fabrikaların toplamından daha fazla olduğuna işaret etmişti.

Çin ve Kuzey Kore'nin üretim miktarları önemli olmakla birlikte bilinmediğinden Putin’in bu varsayımı tartışmalı olsa da fabrikanın üretiminin tüm NATO üyelerinin toplam üretimini rahatlıkla aştığı düşünülüyor.

Kaynak: Ajans Bizim

Hindistan S-400 Rusya Savunma Sanayii askeri teknoloji silah