Hindistan için acil yardım çağrısı... Salgın durdurulamıyor

Hindistan
Hindistan için acil yardım çağrısı... Salgın durdurulamıyor

Kovid-19'un bir ülkeye nasıl zarar verebileceğini tüm dünya Hindistan örneğiyle gördü.  Hindistan için yapılan yardım çağrıları ise karşılık bulmaya başladı.

Uzmanlar Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de çalışamaz hale gelen hastaneleri ve ölü yakma alanlarındaki raporları da göz önüne alarak ülkedeki ölü sayısının Hindistan hükümetinin bildirdiğinden çok daha fazla olduğunu söylüyor.

1.3 milyar nüfusa sahip ülke bir anda salgının küresel merkez üssü haline geldi.

Hindistan için  yardım çağrısının ardından ülkenin siyasi rakipleri Çin ve Pakistan da dahil olmak üzere birçok ülke bu insani krize karşı harekete geçti.

Dünyanın birçok ülkesinde Hindistan'a ihtiyaç duyulan tıbbi ekipmanlar, oksijen ve aşı gönderiliyor.

Avustralya, ABD ve Japonya'yla birlikte Hindistan dahil ihtiyacı olan tüm Asya ülkelerine yardım için Quad adlı bir birliğin parçası oldu. Hedef ise Asya'ya 1 milyar doz aşı göndermek. 

Çin, Hindistan'a ihtiyacı olan yardım ve desteği vermeye hazır olduklarını ve Hindistan Sağlık Bakanlığı ile temasa geçtiklerini duyurdu.

Almanya, Hindistan'a 23 mobil oksijen üretim tesissi gönderdi. 

Fransa, Hindistan'a yardıma hazır olduğunu ve bir plan hazırladığını açıkladı. Avrupa Birliği'nin tamamının bu plana dahil olması bekleniyor.

Pakistan hükümeti ise Hindistan'a tıbbi ekipman göndereceğini duyurdu. Ayrıca 50 ambulans da Hindistan'a doğru yola çıktı. 

Suudi Arabistan ise nakliye şirketleri vasıtasıyla bu ülkeye sıvı oksijen gönderdi. 

Singapur, 4 kriyojenik oksijen tankını Hindistan'a ulaştırdı. 

Birleşik Krallık ise Hindistan'a 140 ventilatör ve 495 oksijen jeneratörü gönderdi. 

Amerika Birleşik Devletleri oksijen desteği, covid-19 testleri, ilaç ve koruyucu ekipman göndereceğini açıkladı. 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hindistan Dışişleri Bakanı Subrahmanyam Jaishankar ile gerçekleştirdiği telefon görüşmesinde, Türkiye'nin Hindistan'a yeni tip corona virüsle (Covid-19) mücadele kapsamında yardım etmeye hazır olduğunu belirtti.

Hindistan'da son durum

Öte yandan Anadolu Ajansı'nın geçtiği bilgilere göre Hindistan'da son 24 saatte 360 bin 960 vaka tespit edildi, virüs nedeniyle 3 bin 293 kişi hayatını kaybetti. Toplam vaka sayısı 17 milyon 997 bin 267'ye yükselirken hayatını kaybedenlerin sayısı 201 bin 187'ye ulaştı.

Hindistan Sağlık Bakanlığı, ülkede uygulanan aşı sayısının 147 milyon 827 bin 367 doza ulaştığını duyurdu. Hindistan dünyada en çok aşı yapılan 3. ülke konumunda. Ancak aşılama buna rağmen henüz salgını durdurabilecek boyutta değil. 

Aşılamanın virüsün yayılmasını durdurmada daha etkili olabilmesi için şu ana kadar aşılama kapsamına alınmayan 18-45 yaşlarındaki nüfusun 1 Mayıs'tan itibaren aşılanmasına başlanması planlanıyor.

Başkent Yeni Delhi'de 23 Nisan'da test edilen kişilerin pozitif çıkma oranının yüzde 36,24'e kadar çıktığı bildirildi. Oran, yaklaşık 1 ay önce yüzde 3'ün altındaydı.

Öte yandan Başbakan Narendra Modi, ekonomik toparlanmaya zarar vereceği endişesiyle vaka artışını önlemek için ülke genelinde yeni bir kapanmaya gidilmesine sıcak bakmıyor.

Kaynak: Haber Global TV

Hindistan koronavirüs Covid-19 salgın Pandemi hindistan salgın