Hindistan'da yıldırım faciası: En az 38 kişi hayatını kaybetti

Hindistan

Yıldırım düşmesi sonucu her yıl ortalama 2 bin kişinin hayatını kaybettiği Hindistan'ın Racastan ve Uttar Pradeş eyaletlerinde yıldırım düşmesi sonucu en az 38 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Polis yetkilileri, ülkenin Racastan ve Uttar Pradeş eyaletlerinde gök gürültülü sağanakla düşen yıldırım nedeniyle 38 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı.

Polis Anand Srivastava, Racastan eyaletindeki Amber Kalesi yakınlarında 11 kişinin fotoğraf çektirdikleri sırada yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybettiğini belirtti. Srivastava, eyalette yıldırım nedeniyle 9 kişinin daha öldüğünü, 20 kişinin de yaralandığını kaydetti.

Polis tarafından yapılan açıklamaya göre, Racastan eyaletinin Jaipur, Kota, Jhalawar ve Dholpur bölgesinde yıldırım düşmesi sonucu 7’si çocuk toplam 18 kişi hayatını kaybetti. Polis ayrıca yıldırım düşmesi sonucu 6'sı çocuk 21 kişinin de yaralandığını belirtti. Uttar Pradeş eyaletinde ise sağanak yağış sırasında yıldırım düşmesi sonucu 10 kişi hayatını kaybetti.

Muson yağmurlarının ve yıldırımların görüldüğü Uttar Pradeş eyaletinde de 18 kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Hindistan'da yıldırım faciası: En az 38 kişi hayatını kaybetti - Resim : 1

SELFIE ÇEKERKEN YILDIRIM DÜŞTÜ

Jaipur’da yaşanan faciada tarihi Amber Kalesi’ndeki gözetleme kulesinde selfie çekimi sırada yıldırım düşmesi sonucu 11 kişinin hayatını kaybettiği öğrenildi. Yıldırım düştüğü sırada kulede 27 kişinin bulunduğu ve bazı kişilerin panikle kuleden ve kale duvarından atladığı bildirildi.

Hindistan'da yıldırım faciası: En az 38 kişi hayatını kaybetti - Resim : 2

HEYELANDA 3 KİŞİ ÖLDÜ

Uttarakhand eyaletindeki bir köyde şiddetli yağışlar nedeniyle meydana gelen heyelanda bir ailenin evi toprak altında kaldı. Evin enkazında 8 yaşındaki 1 çocuk ile 2 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Hindistan meteoroloji ajansı, ülkenin güneyinde sağanak yağışların devam ettiğini kuzeyde ise bazı eyaletler için turuncu alarma geçildiğini açıkladı. Hindistan’da yıldırım düşmesi sonucu her yıl ortalama 2 bin kişi hayatını kaybediyor.

Eyalet yetkilileri, yıldırım düşmesi sonucu hayatını kaybedenlerin ve yaralananların yakınlarına tazminat verileceğini duyurdu. Hindistan Meteoroloji Departmanı 13-14 Temmuz'da daha fazla yıldırım görüleceği uyarısında bulundu.

Güney Asya'da haziran-eylül döneminde etkili muson yağışları, her yıl büyük çaplı doğal afet ve kazalara yol açıyor. Hindistan'da her yıl yaklaşık 2 bin kişi yıldırım çarpmaları sonucu hayatını kaybediyor.

Kaynak: AA

yıldırım düşmesi Hindistan Racastan Uttar Pradeş