Hindistan çıkmazda! Vaka sayıları artarken, Modi iddiası hayrete düşürdü

Hindistan koronavirüs
Hindistan çıkmazda! Vaka sayıları artarken, Modi iddiası hayrete düşürdü

Hindistan Başbakanı Narendra Modi hükümetinin, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele kapsamında bir yıl önce ülke çapındaki sıkı sokağa çıkma yasağını bakanlıklara ve eyaletlere danışmadan uygulamaya koyduğu öne sürülürken, vaka sayıları 5 ayın ardından yeniden artmaya başladı.

BBC’den Jugal Purohit ve Arjun Parmar, yürüttükleri araştırma kapsamında sağlık, finans ve afet yönetimi gibi bakanlıklara 240'tan fazla bilgi edinme başvurusunda bulundu.

BBC'nin haberinde, bilgi edinme başvurularına gönderilen cevaplarda sokağa çıkma yasağı uygulanmadan önce uzmanlara ya da bakanlıklara danışıldığıyla ilgili hiçbir kanıt sunulmadığı belirtildi.

Bu tip bir uygulamada kilit rol oynayan İçişleri Bakanlığının, bilgi talebini defalarca reddettiği ifade edilen haberde, Hint hükümetinin de sokağa çıkma yasağından önce ilgili bakanlıklara danışılıp danışılmadığıyla ilgili sorulara cevap vermediği belirtildi. 

Haberde, Başbakan Modi hükümetinin, kilit bakanlıklara ve eyaletlere danışmadan yasağı uygulamaya koyduğu öne sürüldü.

EN ÇOK YOKSULLAR ETKİLENDİ

Oxford Üniversitesinin dünyanın en katı sokağa çıkma yasağı olarak nitelendirdiği Hindistan’daki 68 günlük yasağın özellikle yoksullar için yıkıcı olduğu, bazı durumlarda hayatlarına mal olduğu belirtilen haberde, hastaneler, eczaneler ve marketlerin de bu süre boyunca kapalı olduğu ifade edildi.

Ülkede ciddi sağlık problemi yaşayanların, kentlerde bile çok önemli sağlık hizmetlerine erişmekte zorlandıkları aktarılan haberde, öte yandan, bazı uzmanların, Hindistan'da uygulanan sıkı yasağın on binlerce hayatı kurtardığına ve tıbbi altyapıyı güçlendirmek için zaman kazandırdığına inandığını bilgisi de yer aldı.

VAKA SAYILARI ARTIYOR

Yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından en fazla etkilenen ülkeler arasında yer alan Hindistan'da vaka sayıları 5 ayın ardından yeniden artmaya başladı.

Hindistan Sağlık Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, son 24 saatte 56 bin 211 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 12 milyon 95 bin 855'e ulaştı.

Ülkede son 24 saatte 271 kişi Kovid-19 nedeniyle yaşamını yitirdi. Böylece Hindistan'da virüsten ölenlerin sayısı 162 bin 114'e yükseldi.

Hindistan'da en çok vakanın görüldüğü Maharaştra eyaletinde son 24 saatte 31 bin 643 yeni vaka tespit edildi. Yurt içi kaynaklı diğer vakarın 2 bin 868'i Pencap, 2 bin 792'si Karnataka, 2 bin 323'ü Madhya Pradeş, 2 bin 279'u da Tamil Nadu eyaletlerinde görüldü.

Kovid-19 verilerinin derlendiği "Worldometer" internet sitesine göre, Hindistan "dünyada en fazla vaka tespit edilen 3. ve virüse bağlı en fazla ölümün görüldüğü 4. ülke" konumunda bulunuyor.

Ülkede dün son 24 saatte tespit edildiği açıklanan 68 bin 20 yeni vaka, Ekim 2020'den bu yana en yüksek sayı olmuştu.

Kaynak: AA

Hindistan Narendra Modi yeni tip koronavirüs