Hiç duyulmadık bir tecavüz olayı ve 7 milyon dolarlık tazminat

Hiç duyulmadık bir tecavüz olayı ve 7 milyon dolarlık tazminat

Arkadaşları ile internet üzerinden ev kiralayan Avustralyalı bir kadın cehennemi yaşadı. Kiraladığı evin anahtarı başka bir adamın daha üzerinde çıkınca bıçakla tehdit edildi. Olayın nasıl bir evde geçtiği ise hiç duyulmadı. Çünkü birileri bunun için 7 milyon dolar ödedi...

Times Medyanı’na birkaç sokak uzaklıktaki 37’inci Batı caddesi turistler arasında oldukça popüler. 29 yaşındaki Avustralyalı bir kadın da 2015 yılına girmek için tatilde New York’u seçti ve bu caddede Airbnb’den bir ev kiraladı.

Aslında New York’ta 30 günden kısa süreli Airbnb yasak çünkü New York’ta otelciler evlerin kısa süreli kiralanmasına karşı belediye üzerinde ciddi bir lobi faaliyeti yürütüyor.

2015 yılbaşı gecesine kiraladığı evin az uzağındaki bir barda giren kadın saatin geç olması üzerine eve tek başına dönmeye karar verdi. Eve döndüğünde tek başına olmadığını fark etti ve kapıda elinde bıçakla başka bir adamın durduğuna şahit oldu.

Adam bıçakla kadını tehdit etti ve tecavüzde bulundu, cep telefonunu çaldı. Ardından arkasına bakmadan kaçtı. Kadın kendini toplayıp arkadaşlarını eve çağırdı. Olaydan 1 saat sonra polis geldi.

EVE GERİ DÖNDÜ

Adam nedeni bilinmeyen bir şekilde olay mahalline geri döndüğünde polisler tarafından kıskıvrak yakalandı. Adamın üzerinden pek çok ev anahtarı çıktı.

Olayın sabahında CIA’in eski başkan yardımcısı olan ve Airbnb’de sadece birkaç haftadır kriz masasının başında çalışan Nick Shapiro’nun telefonu çaldı ve krizden haberdar edildi. Sonraları “Kendimi Beyaz Saray’daki kontrol odasında gibi hissettim” diyeceği gibi olayın ciddiyetini hemen kavradı.

Shapiro hemen şirketin CEO’suna haber verdi. Kadın kaldığı evden bir otele yerleştirildi ve annesinin Avustralya’dan New York’a gelmesi sağlandı. Kadının terapi ve sağlık masrafları karşılandı.

Tecavüzcünün elinde evin yedek anahtarlarının nasıl olduğu anlaşılamadı. Airbnb kiralanan evlerin anahtarının kimde kaç tane kalacağını düzenlemiyor. 

'EVDE KALANLARLA KARŞI SORUMLULUK'

Bir hafta sonra şirketin avukatları şikayetçi olunan dava dosyasında Airbnb’nin isminin olup olmadığına baktılar ve markalarının ismi yoktu. Yerel medya da olaydan bahsederken Airbnb’yi anmamıştı.

Olayın Airbnb tarafının bugüne kadar duyulmamasının sebebi ise şirketin iki yıl önce kadına 7 milyon dolarlık bir çek yazması ve karşılığında gizlilik sözleşmesi imzalanması olduğu ortaya çıktı.

Kadının avukatı olay hakkında yorum yapmadı ve müvekkilinin isminin haberde geçmesini istemedi.

Airbnb’nin iş yapış biçimi kişilerin birbirlerine güvenine dayanıyor. Airbnb sadece belirlenen fiyat üzerinden komisyon alıyor.

NELER OLUYORMUŞ NELER

Airbnb’de kalan misafirlerin yaşadığı kriminal olaylar bunlarla da sınırlı değil. Gizlilik kaydıyla konuşan 45 eski ve yeni şirket çalışanı çok büyük sorunları sessizce hallettiklerini aktarıyor. İsmini vermeyen bir çalışan, “Telefonun başından kalkıp saatlerce ağladığım olaylar gördüm” ifadelerini kullanıyor.

Şirketin bünyesinde kiralık olan 5.6 milyon hane veya oda var. Bu dünyanın en büyük 7 otel zincirinin toplam oda sayısından fazla. Şirketin piyasa değeri 90 milyar dolar olarak ifade ediliyor.

NEDEN YATIRIM YAPMADI?

Uber, Twitter ve Instagram’ın erken dönem yatırımcılarından olan Silikon Vadisi efsanesi Chris Sacca Airbnb’ye yatırım yapmama gerekçesini şöyle açıklamıştı: Onlara ‘Çocuklar bu delilik birileri evde öldürülür veya tecavüze uğrar’ dedim.

Airbnb Global Operasyonlar Müdürü Tara Bunch, “Her şeyi durduramayacağımızı biliyoruz” ifadelerini kullanıyor.

Geçmiş yıllarda ev sahipleri de konukların evlerini soyduğu ve maddi zarar verdiği gibi şikayetlerde bulunuyorlardı. Bunların sonucunda 24 saatlik bir müşteri hizmetleri servisi kurulmak zorunda kaldı.

EVİNE ÇAĞIRDIĞINA TECAVÜZ EDİYOR

2011 yılında Barcelona’da evini ABD’li iki kadına açan bir kişi iki kadına da tecavüz etmişti. Ev sahibi polise gitmeleri durumunda kadınların uygunsuz görüntülerini internete yüklemekle tehdit etmiş, polis evine baskın yaptığında pek çok kadının bu tip görüntülerine ulaşmıştı. 

Şirketin böyle olaylardan sonra gizlilik anlaşmalarına yılda 50 milyon dolar harcandığı saptandı.

Olayın ardından tecavüzcü olduğu iddia edilen Lee’nin eve geri dönmesi hemen yakalanamsına neden oldu. Savcı alabileceği en üst cezayı istedi. 24 yaşındaki suçlunun 40’tan fazla sabıka kaydı olduğu ortaya çıktı. 

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı Bloomberg Businessweek'ten Olivia Carville'in 'Airbnb Is Spending Millions of Dollars to Make Nightmares Go Away' isimli makalesinden alınmıştır.