Rusya'nın tatbikatı başka bir endişe daha doğurdu!

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna NATO
Rusya'nın tatbikatı başka bir endişe daha doğurdu!
Belarus ve Rusya, 20 Şubat'a kadar ortak tatbikata devam edecek. Fotoğraf: Reuters

Tüm dünya gözünü kulağını Ukrayna'ya çevirmiş durumda. Özellikle ABD, Rusya'nın Ukrayna'yı her an işgal edebileceğini söylüyor. Bu sıcak gündem içinde Baltık ülkeleri de NATO'dan destek istiyor. Endişenin kaynağı Rusya'nın Belarus'ta gerçekleştirdiği tatbikat...

Tüm dünya, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan tansiyona kilitlenmiş durumda. Elbette burada aktörler sadece Rusya ve Ukrayna değil. ABD ve AB'nin dolayısıyla NATO'nun da dahil olduğu süreçte özellikle ABD kanadı, gündeminin ilk maddesine bir süredir Rusya'yı almış durumda. İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana bir şekilde dünyanın çeşitli noktalarında karşıt pozisyonlarda bir araya gelen iki ülke, son olarak başkanlar seviyesinde yaşananları değerlendirdi.

ABD, Rusya'ya özetle “Ukrayna'ya girerseniz bedeli ağır olur” diyor. Hatta ABD'li uzmanlar mart ayı gelmeden Rusya'nın işgale başlayacağını iddia ediyor. Tüm bu gerginliklerin arasında, dünya haklı olarak gözünü Ukrayna'ya çevirdi ancak Baltık ülkeleri, dikkatleri biraz da Rusya'nın bir başka askeri hamlesine çekmeye çalışıyor.

'RUS ASKERLERİ KALICI OLUR MU?' ENDİŞESİ...

Baltık ülkeleri, NATO müttefiklerini, Belarus'ta devam eden Rus askeri tatbikatlarının, Batı ittifakının uzun vadeli güvenliği için endişe verici riskler taşıdığına ve söz konusu tatbikatların burada kalıcı bir Rus askeri varlığına yol açabileceğine dikkat çekti.

Belarus'taki Rus askeri yığınağı şimdilik Ukrayna'yı hedef alıyor gibi görünüyor, ancak yeni konuşlandırmalar Belarus'un Baltık komşuları -Litvanya, Letonya ve Estonya- ve genel olarak Doğu Avrupa ülkelerinde, oyunun kurallarını değiştirmesi muhtemel bir Rus varlığı ihtimali nedeniyle, endişe yaratıyor. Bu ülkeler aslında sınırlarına böylesi yakınlıkta bir Rus askeri varlığına doğal olarak sıcak bakmıyor.

Rusya'nın tatbikatı başka bir endişe daha doğurdu! - Resim : 1

Rusya Savunma Bakanlığı'na göre, savaş uçakları, füze bataryaları ve hava savunma sistemleri ile birlikte 20 bin ila 30 bin arasında Rus askeri, son haftalarda resmi bir askeri tatbikata katılmak için Belarus'a taşındı. “United Resolve 2022” adlı tatbikat perşembe günü başladı. Rus yetkililer, tatbikat 20 Şubat'ta sona erdiğinde birliklerin evlerine döneceklerini söylüyorlar.

Lakin özellikle ABD ve NATO tarafında birkaç soru işaretinden biri de şu. Vladimir Putin, NATO'nun Doğu Avrupa'daki varlığının azaltılması gerektiğini söylüyor hatta bunu NATO'dan talep ediyor. Böyle bir dönemde Rusya'nın, zaten özellikle AB ile ilişkileri oldukça gergin olan Belarus'ta bu boyutta ve nitelikte bir tatbikat gerçekleştirmesi kafalarda soru işareti doğurmakta.

Çekince, Rusya'nın tatbikata katılan birliklerini süresiz olarak Belarus'ta tutma kararı alabilir. Bu, Rusya'nın, Avrupa'nın ortasına kadar yaklaşması anlamına geliyor.

Baltık ülkelerinin liderleri, son günlerde NATO müttefikleriyle yaptığı görüşmelerde endişe kat sayısını yükseltiyor ve Belarus'ta devam eden bir Rus askeri varlığının askeri güç dengesini önemli ölçüde Rusya'nın lehine değiştireceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Baltık ülkelerinin teklifi, dengesizliği gidermek için ittifakın doğu kanadı boyunca NATO'nun kuvvet takviyesinde bulunması.

'ENDİŞE VERİCİ!'

Litvanya Başbakanı Ingrida Simonyte, “Belarus'taki Rus birliklerinin benzeri görülmemiş seferberliği özellikle endişe verici. Litvanya'da NATO ortaklarının varlığının artması Litvanya için çok önemli” ifadelerini kullanıyor.

NATO, büyük bir askeri tırmanış durumunda ittifakın yanlarında olacağına dair şüpheye düşen ve tedirgin hisseden müttefiklerine güven vermek amacıyla Doğu Avrupa'ya binlerce asker, gemi ve uçak da dahil olmak üzere takviye kuvvetler gönderdi.

Belarus'la uzun bir kara sınırı paylaşan ve yakın zaman önce göçmen krizi nedeniyle komşu Belarus'la gerilen Polonya'da ise Dışişleri Bakanı Zbigniew Rau, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'a resmi Polonya haber ajansına göre, Rusya'nın kalıcı olması durumunda askeri desteğe ihtiyaç duyabileceklerini ifade etti.

Rusya'nın tatbikatı başka bir endişe daha doğurdu! - Resim : 2

Ancak Batılı yetkililer Rusya'nın Belarus'taki birliklerinin konumlandığı yerler itibarıyla hedefin sadece Ukrayna olduğu görüşünde. Lakin Baltık ülkeleri mazilerini de göz önünde bulundurarak havada gerilmeye değer bir sis perdesi görüyor...

'TARİHİMİZ VE TECRÜBEMİZ...'

Estonya Dışişleri Bakanı Eva-Maria Liimets, “Hissettiğimiz durum çok gerçekçi. Tarihimiz ve tecrübemiz nedeniyle buradaki tehdidi gerçekten hissediyoruz” ifadelerini kullanıyor.

NATO yetkilileri ise Baltık ülkelerinin endişelerini paylaştıklarını ifade ediyor. NATO'nun Askeri Komitesine başkanlık eden Hollandalı Amiral Rob Bauer, ittifakın bölgedeki son durumuna dair bir düzenleme yapabileceği ihtimalini kenara atmıyor. Amiral Bauer geçen hafta Litvanya'nın başkenti Vilnius'a yaptığı bir ziyarette gazetecilere verdiği demeçte şu ifadeyi kullandı.

“Bu, elbette, Belarus'taki Rus birliklerinin Belarus'ta kalıp kalmayacağına bağlı.”

metin.aktasoglu@haberglobal.com.tr 

*Bu haberdeki bilgilerin büyük bir kısmı The Washington Post'ta “Russia’s military move into Belarus poses risks to more than Ukraine” başlığıyla yayınlanan makaleden derlenmiştir.

Kaynak: Web Özel

ukrayna Rusya ukrayna rusya krizi belarus baltık ülkeleri nelerdir