'Hayır, sizin yaşadığınız Ukrayna'da öyle şeyler olmuyor!'

Rusya Ukrayna Savaşı Rusya Ukrayna
'Hayır, sizin yaşadığınız Ukrayna'da öyle şeyler olmuyor!'
Kiev'in dışındaki İrpin kasabasında alev alan bir eve sivilin tepkisi. Fotoğraf: Reuters

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları her geçen gün devam ederken Ukrayna'da yaşayıp Rusya'da akrabaları olanlar, onları ülkelerinde bir savaş olduğuna inandıramıyor.

Ruslar ve Ukraynalılar birbiriyle iç içe geçmiş bir toplum. Putin’in Ukrayna’ya müdahale kararı alması kendi ülkesinde de bazı çevreler tarafından tepki ile karşılandı. Rusya bu tepkilerin önünü almak ve enformasyon trafiğini kontrol etmek için Twitter ve Facebook’u ülke genelinde kapattı.

Rusya’nın Kiev’i bombalamasının üzerinden dört gün geçtikten sonra Ukraynalı bir restoran işletmecisi  Misha Kastiurin Rusya’daki babasının neden kendisini hiç aramadığını merak ediyordu. Babası onu aramayınca, o babasını aradı. Katsiurin babasına, “Çocukları ve karımı şehirden tahliye etmeye çalışıyorum, her şey oldukça korkutucu” diyordu. Babası ise cevap olarak, “Hayır, hayır, hayır, dur” dedi.

Babası Misha’ya telefonda ülkesinde durumun ‘aslında’ nasıl olduğunu anlatmaya başladı. O esnada genç adam restoranını bir gönüllü yardım merkezine çevirmiş kendisi de evinden taşınmıştı. Babası ona endişe etmemesi gerektiğini Rusya’nın ülkedeki ‘Naziler’ ile mücadele ettiğini söylüyordu.

'Hayır, sizin yaşadığınız Ukrayna'da öyle şeyler olmuyor!' - Resim : 1

YAKLAŞIK 11 MİLYON KİŞİNİN UKRAYNA İLE BAĞI VAR

Rusya’daki aile bireylerini arayan pek çok Ukraynalı için durum böyle. Rusya’daki akrabaları Kremlin’in açıklamalarında olduğu gibi ‘sınırlı bir özel askeri operasyon’ yapıldığını düşünüyor. Asıl amacın Ukrayna’yı ‘Nazilerden’ arındırmak olduğunu söylüyorlar. Rusya’daki yaklaşık 11 milyon insanın Ukrayna’da akrabası olduğu düşünülüyor. Ukrayna’nın özellikle doğusunda ise etnik olarak Rus ve Rusça konuşan insan sayısı bir hayli yüksek.

Rus televizyonları Kiev, Harkov, Mariupol ve Çerniev gibi kentlere yapılan bombalı saldırıları göstermiyor. Herson gibi kentlerde Rus ordusuna karşı yürütülen protestolar da medyada pek yer almıyor. Rus medyası genellikle askeri operasyonun ilerleyişinden bahsediyor ve askeri kayıpları pek anmıyorlar. Örneğin dünyanın konuştuğu 60 kilometrelik askeri konvoy, Rus basınında çokça yer almıyor.

'ONLARA KIYAFET VE YİYECEK VERİYORLAR'

Misha Katsiurin’e babası, “Onlar insanlara yardımcı olan Rus askerleri. Ukraynalılara sıcak tutacak kıyafetler ve yiyecek veriyorlar” dedi. Valentyna Kremyr, Rusya’daki kardeşlerine oğlunun Kiev’deki bombardımanlar sırasında sığınakta kaldığını anlattığında, akrabaları ona inanmadı.

Kardeşleri Rusya’nın sadece askeri tesisleri vurduğunu söylerken, bombaların da seyrek olarak atıldığını düşünüyor. Kardeşi Lyubov 25 Şubat’ta işgalin ikinci gününde, Valentyna’nın doğum gününü kutlarken, ona şunları yazmış: Kimse Kiev’i bombalamıyor, sen gerçekten asıl oradaki Nazilerden korkmalısın ki baban onlara karşı savaştı. Biz Ukraynalıları seviyoruz ama kimi başkan olarak seçtiğinizi dikkatli düşünmen gerekiyor.

Bucha’daki saldırıların fotoğraflarını kendisinin güvenilir bulduğu medya sitelerinden ağabeyi ile paylaşan Valentyna Kremyr’e ağabeyinin cevabı, “Bu siteler yalan haber yapıyor” oldu. Kremyr akrabalarını ikna etmenin imkansız olduğunu anladı.

'KIZIMIZI İKNA ETMEK DAHA KOLAY'

Anastasia Belomytseva ve eşi Vladimir de Rusya’daki akrabalarını Ukrayna’da bir savaş olduğuna ikna edemiyor. Rusların ağır bombardımanlarına sahne olan Harkov’da yaşayan aile 7 yaşındaki kızlarını ikna etmenin daha kolay olduğunu düşünüyor.

Büyükannesi ve eşinin babasının Rusya’da yaşadığını anlatan Anastasia Belomytseva, “Burada ne olduğunu anlamıyorlar, bize yok yere saldırıldığını anlamıyorlar” demekte. İşler öyle bir duruma gelmiş ki akrabalarına Instagram’dan bombalama görüntülerini bile göndermişler ancak akrabaları yine de bunun sınırlı bir askeri operasyon olduğunu anlatmakta ısrarcı olmuş.

Birleşmiş Milletler’e göre sadece geçen Cumartesi günü 350 sivil Ukrayna’da hayatını kaybetti. Çerkasy’de yaşayan 60 yaşındaki Svetlana Rusya’daki akrabaları ile görüşmesini şöyle aktarıyor: “Onlara kafalarını kuma gömmemeleri gerektiğini söyledim, oğullarını orduya gönderirken düşünmelerini söyledim. Bana verdikleri cevaba inanamadım. Her şey için politikacıların suçlanması gerektiğini söylediler.”

Svetlana kuzeni ile konuşurken, kuzeninin kendisine Ukrayna’da yaşananlardan batılı silah şirketlerinin kâr ettiğini anlatmaya odaklandığını söylüyor.

Anastasia Belomytseva ne zaman akrabalarına bir bilgi verse karşıdan ‘yalan haber’ cevabını aldığını ifade ediyor.

'Hayır, sizin yaşadığınız Ukrayna'da öyle şeyler olmuyor!' - Resim : 3
Misha Katsiurin ve babası. Fotoğraf: Misha Katsiurin

Restoran işletmecisi Misha Katsiurin akrabalarına çok öfkeli: Onlar en yakınımızda olan insanlar ve bu durum onlarla alakalı değil. Babama kızdın değilim, Kremlin’e kızgınım. Rus propagandasına kızgınım. Bu durumda onları suçlayamayacağımı anlıyorum. Bu durumda en kolayı ‘Tamam artık bir babam yok’ demek.

*Yukarıdaki derlemede yer alan bilgilerin tamamı New York Times'ta Valerie Hopkins imzası ile yayınlanan 'Ukrainians Find That Relatives in Russia Don’t Believe It’s a War' isimli makaleden alınmıştır.

Kaynak: Web Özel

Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları Rusya'ya uygulanan ekonomik yaptırımlar Kiev ve Harkov