Haydar Aliyev'in 100. doğum günü... Azerbaycan'a adanan bir ömür

Azerbaycan

Bugün 10 Mayıs, modern Azerbaycan'ın kurucusu Haydar Aliyev'in 100. doğum günü... Azerbaycan halkı, ulusal liderini özlem ve minnetle anıyor...

Halkını uçurumun kenarından kurtaran bir lider... Dünya çapında nüfuzlu siyasetçi ama her şeyden önce, bir "Azerbaycan" sevdalısı. Modern Azerbaycan'ın mimarı Haydar Aliyev yaşasaydı bugün 100 yaşında olacaktı.

10 Mayıs 1923'te, Nahçıvan Özerk Cumhuriyeti'nde başladı hayat hikayesi... Mütevazı bir ailede dünyaya gözlerini açtı... 80 yıllık ömrü, halka hizmet ve vatan için mücadeleyle geçti... Bir ulusun yol göstericisi oldu.

Hem Sovyetler Birliği hem de bağımsızlık döneminde halkına liderlik yaptı. Azerbaycan'ı Sovyet ülkeleri arasında en gelişmiş ülkeler arasına çıkardı...

Sovyetler Birliği yönetiminde söz sahibi 19 kişiden biri oldu. 1987 yılında Sovyetler Birliği'nin Başkanı Gorbaçov'un yürüttüğü politikaya tepki olarak görevinden istifa etti.

Onu, çok daha kutsal bir görev bekliyordu. Azerbaycan, bağımsızlığını kazandıktan sonra iç savaş tehlikesi, dağlık Karabağ Savaşı ve ekonomik krizlerle mücadele ediyordu.

Halk, Haydar Aliyev'i Bakü'ye davet etti. Aliyev, 1993'te Azerbaycan'ın başına geçerek ülkesine istikrar ve ekonomik kalkınmanın kapılarını açtı. İç karışıklıkları diplomatik manevralarla bitirdi.

Ekonomisi tamamen çökmüş bir ülkeye dünya devi petrol şirketlerini getirmeyi başardı. 7 ülkeden 11 petrol şirketiyle asrın anlaşması imzalandı, Azerbaycan petrolü dünya pazarlarına çıktı.

En vahim durum Karabağ'da yaşanıyordu... Ermenistan'ın Azerbaycan topraklarını parça parça işgal ettiği bir dönemdi.

Haydar Aliyev orduda reformlar yaptı, düzenli ordu kurdu. Ve Ermenistan'ın saldırıları önlenmeye başladı. 1994'te, ateşkes imzalandı ancak işgal edilen topraklar bir gün mutlaka kurtarılmalıydı.

Haydar Aliyev'in duruşu ve mirası netti... Haydar Aliyev, "Azerbaycan hiçbir zaman topraklarının bir karışını bile başka ülkeye veremez." demişti.

Oğluna vasiyetini ise Azerbaycan halkı 8 Mayıs 2020 tarihinde öğrenecekti. Yani Şuşa'nın Ermenistan işgalinden kurtarıldığı gün...

İlham Aliyev'in halkından, ordusundan destek alarak kaldırdığı demir yumrukla Ermeni işgalciler kovuldu.

Şuşa da dahil 10 bin hektarlık Azerbaycan toprağı, 44 günde kurtarıldı. Ve bir babanın vasiyeti 17 yıl sonra yerine getirildi.

Haydar Aliyev'in mizacı sertti, ama bir o kadar yumuşak kalbe sahipti. Sanata ve sanatçılara büyük önem verirdi... Sanat aşkı çocukluğunda başladı. Öğrenciliğinde tiyatro oyunlarında rol aldı 

Haydar Aliyev, iki kardeş ülkenin dostluğunun da mimarıydı... Tarihe geçen "bir millet, iki devlet" sözü de ona ait...

Aliyev, geriye stratejisini devam ettirecek bir siyasetçi bıraktı. 12 Aralık 2003'te Azerbaycan Amerika Birleşik Devletleri'nden gelen haberle sarsıldı. Haydar Aliyev, tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu...

Bir halk liderini, Azerbaycan onu çok seven bir evladını kaybetti.

 

Kaynak: Haber Global TV

haydar aliyev doğum günü Ömür